ГЕРБ увисна от терасата

Facebook

ГЕРБ увисна от терасата

Отказът на управляващите да се разграничат от Пламен Георгиев вече носи политически поражения за Борисов – както в България, така и в ЕС

21020 прочитания

Facebook

© Валдес Радев


Темата накратко
 • Скандалите около имуществото на Пламен Георгиев показват провала на антикорупционния модел на ГЕРБ и ДПС.
 • Сбърканият модел оставя властите без механизми за взаимен контрол и така на практика няма кой да провери проверяващите.

Бел. ред. Това е редактирана версия на текста от печатното издание на "Капитал", който беше завършен редакционно в сряда вечерта и по тази причина не отразява събитията от четвъртък - призивът на Бойко Борисов за "оставки, или отпуски", проверките на прокуратурата по темата и излизането в отпуска на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Скандалът около Пламен Георгиев - председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е без прецендент. За пръв път толкова високопоставен служител на правоохранителна институция е уличен в това, срещу което комисията трябва да се бори - корупция и незаконно придобито имущество.

Съмненията около Георгиев - разминаване между приходи и разходи, купуване на имоти под данъчна оценка, невярно деклариране на имущество, се засилват и заради неговото поведение - категоричният му отказ да отговори на все повечето въпроси към него.

Казусът с председателя на КПКОНПИ обаче разкри и друг голям проблем, за който се предполагаше при конструирането на новия орган, а именно че управляващите създават поредната всемогъща и безконтролна институция по пример на прокуратурата.

Да припомним, че в края на миналата година депутатите от ГЕРБ (и ДПС!) дадоха на същата тази комисия права да иска конфискация на имуществото на всеки, без да е длъжна да доказва връзка с незаконна дейност. КПКОНПИ може да води безкрайни проверки, може да призовава гражданите – по ред, който сама си определя, може да запечатва помещения, служителите й да ползват маски, а самият председател да се движи с охрана и кола на НСО, с лампи и сирени. Въпреки всички тези правомощия Пламен Георгиев проспа скандала с апартаментите на властта, който ръководената от него КПКОНПИ трябваше да засече още миналата година.

Пламен Георгиев е човекът, който от позицията на недосегаемостта си през седмицата безпардонно отказа да дава обяснения за разминаванията в имотните си декларации: "Няма да се обяснявам. Точка по въпроса".

Желанието му да сложи край на скандала е разбираемо, но всъщност проблемите - за него, ГЕРБ и Бойко Борисов, тепърва започват. Недоволството срещу Пламен Георгиев и всичко, което той символизира, няма да си отиде докато той е на този пост. В същото време за ГЕРБ е трудно да го махнат, защото няма как бързо да бъде намерен компромисен и контролируем човек, който да застане начело на въоръжената със свръхправомощия комисия.

Излизането му в принудителна отпуска в четвъртък, както и началото на прокурорската проверка срещу него, показва точно това - очевидно властта има желание да покаже реакция на скандала, но не може да го отстрани докрай. Временното оттегляне на Георгиев дава и възможност той да бъде реабилитиран чрез послушната прокуратура (плюс НАП) и върнат на поста си, когато скандалът се поразмине.

И него няма кой да го накаже

Намираме се в затворен кръг - за да изолират президента от процеса по назначаването на антикорупционната комисия и за да маскират влиянието на премиера Борисов в процеса, ГЕРБ и ДПС решиха новият антикорупционен орган да се конституира от Народното събрание с обикновено мнозинство. Според закона КПКОНПИ се отчита само пред парламента, в който дневният ред се диктува от тези, които КПКОНПИ трябва да проверява. А отговорът на въпроса ще провери ли Пламен Георгиев обективно Цветан Цветанов, от чиято партия зависи дали Пламен Георгиев ще запази поста си, е риторичен. Никой не се разследва сам себе си. Ситуацията става още по-гротескна когато припомним, че разпоредилият проверката срещу Георгиев - главният прокурор Сотир Цацаров също имаше сходни проблеми с имотните си сделки, като преди избора му през 2012 г. стана ясно, че той е купил земя на симулативна цена.

Засега изглежда, че шефът на КПКОНПИ ще запази поста си, макар и да излезе в отпуска. Прокуратурата обяви, че е образувала проверка срещу него, сина на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и (вероятно за баланс) съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов. Обект на проверката ще бъде как те са се сдобили с жилищата си. За Пламен Георгиев това само на пръв поглед изглежда заплаха, но в крайна сметка му осигурява и теоретична възмножност да излезе от скандала без да подава оставка. Такава възможност доскоро нямаше.

По принцип шефът на КПКОНПИ може да бъде отстранен от парламента, дори и да не иска сам да си тръгне. Вероятността за това обаче е нищожна. Шефът на комисията по противодействие на корупцията в парламента (има и такава) казва, че няма да извършват проверка за излизащите нередности около Пламен Георгиев. Въпросният шеф Борис Ячев е същият, който е вносител на номинацията на Пламен Георгиев за председател на КПКОНПИ. От отговорност в качеството си на опозиция дълго време бягаха и БСП, които решиха да реагират на скандала чак когато Георгиев беше принуден да излезе в отпуска. Тогава те решиха да съберат подписи, за да се гласува отстраняването му, но предвид отсъствието им от парламента, това решение вероятно ще бъде лесно преодоляно.

В този сюжет се включи и президентът Румен Радев, който обяви, че следващата седмица свика Консултативен съвет по национална сигурност на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". Като ясен знак какво мисли по темата той демонстративно не покани Пламен Георгиев на съвета, а негова заместник. Това се случи в деня преди шефът на КПКОНПИ да се оттегли. "Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Считаме, че така е редно, докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде най-малкото встрани", заяви Радев пред агенция "Фокус".

Вероятно именно решението на Радев да поеме инициативата е причината за спешните и очевидно синхронизирани действия между Борисов и Сотир Цацаров.

Не на последно място - борбата с корупцията беше последното формално препятствие пред отпадането на мониторинга и влизането в Шенген, превърнати в приоритет за ГЕРБ. Скандалите около Пламен Георгиев показват, че новият антикорупционен орган, който трябваше да даде отговор на това предизвикателство, вече генерира корупция. И вероятно това е една от причините зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс да заяви в сряда, че България все още не е готова да се раздели с контролния механизъм: "Ако препоръките на Европейската комисия бъдат изпълнени от България и от Румъния, бихме могли да приключим наблюдението преди края на мандата на Комисията, макар че става все по-трудно да стигнем до тази точка."

А къде е прокуратурата?

Ключова в тази ситуация е ролята на прокуратурата. Въпреки че с последните законови промени статутът на шефа на КПКОНПИ е почти приравнен с този на главния прокурор (дълъг мандат и безконтролни и широки правомощия), над когото по думите на един бивш заемащ позицията е "само Господ", все пак именно обвинението е това, което сега може да разследва лицето на "антикорупцията".

Откъм главна прокуратура десетина дни след скандала също идваше само тишина. bTV цитира неназован източник от там, че институцията няма да коментира по темата "засега".

При това няма нужда държавното обвинение да бъде сезирано от когото и да било. То може да се самосезира на база предостатъчното изнесени факти в медиите.

Отделно, след фалшивия призив на Пламен Георгиев да бъдат подавани сигнали, такива са подадени - няколко, до редакционното приключване на броя.

Източници на "Капитал" в прокуратурата коментираха, че Сотир Цацаров не е имал желание да се занимава както с Апартаментгейт, така и с шефа на КПКОНПИ. Няколко месеца преди края на мандата си той е в изолация и всяко негово действие може да спъне бъдещата му реализация. В същото време различните властови кръгове в държавното обвинение се прегрупират. Така например източникът ни сподели, че по проверката за апартамента, ползван от министъра на финансите Владислав Горанов, се обменя информация със Специализираната прокуратура, която е под контрола на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Тоест всички преписки по стария прокурорски жаргон са "на трупчета". Което означава, че различни центрове на власт в обвинението вече могат да се активизират срещу различни крила в правителството - доколкото Горанов и Цветанов например представляват често противоречащи си крила в ГЕРБ.

Активизацията на прокуратурата най-вероятно е дошла след съгласуване с Борисов. Изборът на проверяваните не е случаен - проверката срещу Сарафов силно намалява шансовете на близкия до ДПС зам.-главен прокурор да участва в битката за ръководител на държавното обвинение през есента. Председатлят на ВКС Лозан Панов от своя страна има достатъчно врагове и попадането му в скандала е чудесен повод, за да бъде атакуван отново.

Или ще ги накажат избирателите?

Продължилото близо десет дни бездействие на управляващите, които назначиха Георгиев на поста, има политическа цена - видяхме го от ефекта, който Апартаментгейт имаше върху рейтинга на ГЕРБ. В година с три важни избора - европейски парламент, местна власт и главен прокурор, случващото се може да предопредели следващите 10 години.

През седмицата от социологическата агенция "Алфа рисърч" показаха данни за електоралните настроения след избухването на имотните скандали. ГЕРБ и БСП са почти изравнени, неодобрението към правителството на Борисов вече опасно приближава това от времето на Орешарски.

Нещо повече, досега рейтингът на премиера и рейтингът на кабинета му някак си вървяха независимо един от друг и той като факир успяваше да държи личен имидж. Сега това започва да се променя. Авторитаризмът, размазването на демократичните институции, компромисите и увъртанията, корупцията, заместваща реалната политика, вероятно и прегръдката му с ДПС и Пеевски, започват да го застигат.

В ситуацията с шефа на КПКОНПИ, който беше развят като знаме на антикорупцията, но който застана срещу избирателите в поза недосегаем, управляващите и лично Борисов нямат полезен ход.

Не могат да го махнат, поне не веднага, защото отстраняването му минава през парламентарна процедура. Дори и да го махнат, те трудно ще намерят заместник точно преди изборите, който да е въоръжен с всички правомощия, които дадоха на КПКОНПИ.

Ако го оставят и продължат с тактиката на щрауса с главата в земята, ще се озоват със задните си части на показ. Ще остане една компрометирана комисия да разследва апартаментите на ГЕРБ - да разследва лошо, да не разследва - пак лошо.

Това означава, че въпреки опитите на премиера да замрази Апартаментгейт, за които плати с "рязане на месо", историята ще продължи да живее - предизборно.

И страхът от обръщането на палачинката

Но средносрочната перспектива е още по-лоша.

През есента предстои избор на нов главен прокурор. Избира го Висшият съдебен съвет по предложение на прокурорската квота. ГЕРБ с помощта на приятеля Пеевски досега държи позиции там. Но ако изпусне изборите, това ще е знак за обръщане на политическата конюнктура и не е ясно как ще протече този избор в мътните води.

И Борисов, и Цветанов още помнят краткия, но болезнен период след падането на първото им правителство и преди идването на Орешарски, когато от трибуната на парламента Пеевски сочеше с пръст Цветанов и крещеше: "Не се правете, не се правете" и "с Вас ще се занимават правораздавателните институции!"

Сега репресивната мощ на прокуратурата и КПКОНПИ, извисени и безнаказани, благодарение на ГЕРБ, е още по-силна. Не се знае накъде ще стреля, не се знае дали въобще може да бъде поправена.

Колкото до г-н Пламен Георгиев, за него тече обратното броене. Изпразнен откъм доверие, дори с дебелокожието си да удължи своя престой начело на антикорупционната комисия, след изборите ще се види кристално ясно, че е неспособен да продължи. Защото както и да изглежда властта, ако поне малко претендира, че има амбиции да продължава напред, ще има нужда от доверие. И друга фигура.

Темата накратко
 • Скандалите около имуществото на Пламен Георгиев показват провала на антикорупционния модел на ГЕРБ и ДПС.
 • Сбърканият модел оставя властите без механизми за взаимен контрол и така на практика няма кой да провери проверяващите.

Бел. ред. Това е редактирана версия на текста от печатното издание на "Капитал", който беше завършен редакционно в сряда вечерта и по тази причина не отразява събитията от четвъртък - призивът на Бойко Борисов за "оставки, или отпуски", проверките на прокуратурата по темата и излизането в отпуска на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Повторете го още сто пъти. Пак нямад а е истина ама вече ще сте омръзнали страшно на всички.

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Няма кой да му каже на Борисов че назначаването на лоялни слуги рано или късно се обръща срещу него. Интересчиите винаги погазват закона за да се уредят и да прецакат другите. Пламен терасата е класика.

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Всички министри с нотариални актове и оставки в джоба ...
  А Б.Б. даже и една къща в Барселона да няма, камо ли пък тераса ...

 • 4
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Най-накрая ще потърсим ли някаква отговорност и от Султана в Банкя, който управлява еднолично тази държава по-дълго от всеки друг политик след края на комунистическата диктатура? Отначало Борисов се оправдаваше с тези преди него, но вече това извинение не може да бъде използвано.

 • 5
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Това няма да ги спаси. Раздаденото е много повече от това и е същественото за тяхното управление.

 • 6
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  НЯМА кой да ги накаже !!!!! С бухалки в ръцете, с много пари в джобовете, с луксозни имоти у нас и в чужбина и завладели всички институции в България, ТЕ са недосегаеми !!! Червената мутро-мафиотска групировка ГЕРБ ще си КУПИ и тези избори. Не случайно ЦвЦв е нам. ГЕРБ лапат по над 10 милиона субсидии всяка година. За един мандат това са над 40 милиона лева. Народна пара, събрана от най-високите в света субсидии за всеки подаден глас !!!!!!!!!!!!!! И с тях си плащат всичко : активисти, застъпници, медии, постове и апартаменти, купуват избиратели и комисии !!!!!! ПРЕМАХНЕТЕ ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ, ЗА ДА ПРЕМАХНЕТЕ МАФИЯТА ВЪВ ВЛАСТТА !!!! Иначе няма спасение, БРАТИЯ !!!!

 • 7
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#2] от "event_horizon":

  Потвърждение на коментара Ви е публикация на сайта афера.бг за неточно подадени или въобще неподавани в годините имотни декларации на евродепутата от Варна Емил Радев; както и една сума от около 450 хил лв, за която няма обяснение за произхода ѝ:
  http://afera.bg/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bf%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0.html

 • 8
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  До коментар [#7] от "Bramasole":

  И бай Х не подава декларации

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  ++ от мен. Чудя се как не са те изтрили? Това е новата Дума, тук трябва само да се въртят лъжи и манипулации срещу герберите.
  И Цвъчко и КОНПИРА са ми отвратителни, позор са за нашето общество, НО!!!!
  Цвъчко прави РАЗМЯНА, а както при даренията, така и при заменките таксите са върху данъчната оценка! Ако сметнете какво е дал, колко доплатил срещу какво... излиза 2800-3000€ квадрат. Лъжата за 600€ да си я пеят БСП!!!
  Конпира купува този апартамент с покрива от предишен собственик!!! Предния е правил там джакузи барбекю още 2011 г. А защо се минава през апартамента да кажат проектанта и общината позволила това!!! Конпира купува на свободна цена, може и на 1 лев. Никой не може копче да каже, но таксите ги плаща по данъчна оценка, позволено е. Не коментирам произход на средства.
  Капиталци, излагате са като тиражирате лъжи и манипулации присъщи на вестник Дума!
  Лек ден.

 • 10
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#8] от "джендър дебне в храсталака":

  Поведение, "достойно" за лидер на дясна партия - член на ЕНП! Кой да му потърси отговорност, все пак живеем в "парламентарна монархия с център Банкя".
  Неподаващият декларации /по закон/ е в паника, но няма как да му съчувствам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход