Поне 200 хиляди лева без отговор

Поне 200 хиляди лева без отговор

Какъв е проблемът с имуществото на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

8149 прочитания

295 хил. лв.

е декларирал, че е платил Пламен Георгиев за тризонета си

380 хил. лв.

е оценката на независим оценител, но без терасата от 186 кв.м

452 хил. лв.

е данъчната оценка на имота

512 хил. лв.

е цената на жилището според офертата

Сериозни съмнения около несъответствията между доходи и имущество. Това е най-краткият отговор на въпроса какъв е проблемът с апартаментните сделки на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Анализът на официално декларираните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 г. с отрицателен паричен поток, като в различните хипотези се губи сума между 180 и над 650 хиляди лева (в зависимост дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена).

От 2007 до 2019 г. Георгиев е погасил предсрочно два ипотечни кредита, а всички имоти, които е купувал през последните седем години, са на цени под данъчната оценка и в пъти под пазарните.

Най-разпознаваемият в множеството въпроси около имуществото му се оказа 186 кв.м тераса към апартамента на три нива (и площ от още 156 кв.м плюс още една тераса от 48 кв.м), който той купува през 2017 г., но пропуска да я декларира пред Сметната палата. Въпреки очевидните доказателства, че той ползва терасата като собствен имот (само той има достъп до терасата с изграден чардак и барбекю, като я залага и пред банката) Пламен Георгиев всячески отрича, че тя е негова собственост, твърдейки че е за общо ползване със съседите му.

Това, което прави казуса още по-съмнителен, са последващите обяснения на председателя на КПКОНПИ. Той смени на няколко пъти версията си - първо, че сградата, в която купил единия имот, не била готова, после, че нотариалните актове били сбъркани, а накрая категорично отказа да отговаря на журналистически въпроси за разминаванията си.

В понеделник "Антикорупционен фонд" - организацията, която извади наяве имотните сделки в ГЕРБ, показа обява от края на 2016 г., от която се вижда, че тризонетът, който шефът на КПКОНПИ е придобил (поне по документи) за 150 хил. евро, е бил обявен за продажба на съвсем друта цена - 265 хил. евро. Офертата беше потвърдена от източник на "Капитал", също ходил на оглед на имота. За разлика от него обаче Пламен Георгиев успява да сключи сделка на почти наполовина по-ниска цена от посочената в обявата.

Възможно обяснение е, че декларираната от Георгиев цена на сделката не е реална и че разликата е била доплатена "на черно". Много хора и фирми правят това, за да спестят данъци - въпреки че е незаконна, практиката е широко разпространена. Въпросът е може ли да го прави точно шефът на антикорупционния орган. Но още по-смущаващ е фактът, че според собствените му имуществени декларации Пламен Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи т.нар. тризонет.

В нотариалния акт платената цена за тризонета е 150 хил. евро. Но от същия документ се вижда, че данъчната оценка е с над 50% по-висока (452 хил. лв.).

Георгиев декларира имота пред Сметната палата (а после и пред собствената си КПКОНПИ), като посочва, че става дума за апартамент с тераса 48 кв.м и обща площ 156 кв.м. Но пак в нотариалния акт се вижда, че жилището е значително по-голямо и няма данни загубилата се в декларацията прословута тераса от 186.5 кв.м с барбекюто и сауната да са общо благо със съседите.

За пред обществеността и институциите тази площ (цитираме Георгиев) "не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата и не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици" - съответно според него не трябва да влиза в данъчната оценка и в пресмятането на дължимите данъци и такси.

В същото време пред банката, отпуснала кредит срещу ипотека, терасата си е описана като част от имота, видно от договора му с ПИБ. Банката ли е излъгал председателят на антикорупционната комисия, залагайки нещо, върху което няма "индивидуални собственически права", или лъже сега - и в двата случая не е добре.

Започна да става и комично, когато сред първите публикации и разследванията на bTV за случая Пламен Георгиев обяви нотариалния акт за сгрешен. При това не само този, но и един още по-стар - за жилище, което купил през 2012 г. отново в кв. "Гео Милев", от другата страна, бул. "Шипченски проход". Познахте - отново под данъчна оценка (за конкретната сделка - вижте каретата под текста).

Изключвайки терасата от имота, Георгиев прави следния извод: "Данъчната оценка на имота, представляваща сбора от оценките на елементите, формиращи придобитото жилище, всъщност е 255 306 лв., т.е. значително по-малка от договорената и заплатена продажна цена в размер на 293 374.50 лв. Това е цената, върху която са заплатени дължимите за прехвърлянето данъци и такси."

Във вторник по случая излезе и Първа инвестиционна банка (ПИБ), като резултатът е, че внесе още съмнения около придобития от Георгиев през 2017 г. тризонет в "Гео Милев". В опита си да защитят шефа на КПКОНПИ за това, че не е декларирал наличната в нотариалния акт на имота тераса, от банката на практика потвърждават, че сделката е станала под пазарната стойност и данъчната оценка.

ПИБ се позовават на доклада от независим оценител, според когото в оценката на жилището за целите на отпускането на ипотечния кредит въпросната тераса не е била включена. От ПИБ казват, че банката е "отпуснала кредит в размер на 189 500 лв., т.е. по-нисък от поискания, а сумата представлява 50% от пазарната оценка на имота".

Това означава, че към датата на сделката банката оценява имота на Георгиев на 379 000 лв., без печално известната тераса. Експерт в бизнеса с недвижими имоти коментира пред "Капитал", че пазарната практика е терасите да се оценяват с между 30% и 50% от стойността на нормалната застроена площ. С проста аритметика излиза, че експертите на банката са оценили имота на Георгиев по 2105.5 лв. за кв.м (1076 евро), което е разумна цена за района. Ако с 30% от тази стойност пресметнем терасата със сауната, получаваме стойност от още 117 803 лв.

Това означава, че и според ПИБ пазарната стойност на тризонета на Пламен Георгиев към момента на придобиване е била 496 802 лева (253 989 евро), което е много близо до обявената на пазара цена от продавача (265 хил. евро) и много повече от това, което той декларира, че е платил - 295 хил. лв. (около 147 хил. евро).

295 хил. лв.

е декларирал, че е платил Пламен Георгиев за тризонета си

380 хил. лв.

е оценката на независим оценител, но без терасата от 186 кв.м

452 хил. лв.

е данъчната оценка на имота

512 хил. лв.

е цената на жилището според офертата

Сериозни съмнения около несъответствията между доходи и имущество. Това е най-краткият отговор на въпроса какъв е проблемът с апартаментните сделки на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  ayn26598901 avatar :-|
  RadiMiles

  Имаме становището на кредитодателя, който е сключил поредния договор за ипотека, апартаментът има строител =предишен собственик, който може да хвърли светлина по въпроса с терасата, имоти редовно се декларират за по-ниска от реалната цена, нека се придържаме към фактите, че мого интерпретации има тези дни. И да не забравяме от къде тръгна всичко и че неслучайно летят оставките на половината кабинет

 • 2
  djd32512718 avatar :-|
  djd32512718

  Проблемът не са 200 000 лв разлика. Проблемът е , че е изхарчил за 10 год. 800 000 за имоти. Това значи, че този човек живее съвсем “приличен” живот и за да поддържа съответно качество на живот за тези 10 години е изхарчил поне още 800 000 за коли, частно училище, почивки, екскурзии, маркови дрехи. Това прави 1 600 000 лв. Дали има декларирани толкова пари? Дали взимането на кредит и преждевременното връщане е задоволително обяснение или само прозрачен опит за пране на пари?. Тези апартаменти просто плачат за конфискация.

 • 4
  izt21595181 avatar :-P
  izt21595181

  До коментар [#3] от "Абсент":

  Цървул си ти, това е къщата на Карлсон!

 • 5
  vjr15605995 avatar :-|
  vjr15605995  Няма смисъл да пречете на г-н Борисов и екипите му да си вършат работата. Моделът е работещ за всички граждани ! До тук бях аз ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход