Стара Загора все така очаква идеи за бъдещето след въглищата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стара Загора все така очаква идеи за бъдещето след въглищата

Това е втората годишна дискусия на "Капитал Градове" в Стара Загора

Стара Загора все така очаква идеи за бъдещето след въглищата

Заедно с Казанлък ще мислят дали индустриалните им зони да не са под едно име, стана ясно на срещата "Капитал Градове"

Огнян Георгиев
4675 прочитания

Това е втората годишна дискусия на "Капитал Градове" в Стара Загора

© Надежда Чипева


Стара Загора и Казанлък не работят особено активно заедно, но смятат да започнат. Това беше обещано от старозагорския кмет Живко Тодоров по време на годишната дискусия "Среща на бизнеса в област Стара Загора" на "Капитал Градове".

Сътрудничеството между общините в областта и особено между двата най-големи града беше посочено от участниците като една от целите, ако Стара Загора иска да влезе активно на картата на бързо развиващите се дестинации.

Темата за енергетиката естествено, също присъстваше в най-наситения с такива предприятия регион в България. Беше споделено, че държавата не мисли за бъдещето след въглищата, но стана ясно, че Стара Загора участва в такава европейска инициатива самостоятелно.

Като цяло държавата беше обект на сериозна критика, както от местната власт, така и от бизнеса, заради продължаващата централизация и липса на елементи на делегиране на пари и пълномощия на местно ниво, въпреки очевидния провал на регионалната политика в страната.

Близо, но не заедно

И Живко Тодоров, и Даниела Коева, зам.-кмет на Казанлък, заявиха, че двете общини работят съвместно по проекти. По-късно обаче признаха, че това не е достатъчно, а Тодоров дори предложи "първата ни обща инициатива" да бъде образователна - уточняване на нуждите от дуално обучение в региона и разпределянето на места в двата града.

"Бизнесът в областта си сътрудничи много добре. Но на ниво общини се губят съвместните инициативи", посочи и Владимир Спасов, който е прокурист на една от големите казанлъшки компании - "М+С Хидравлик". По-късно участници припомниха, че между двата града дори няма скоростен път, което предстои да се прави.

Най-видимо е това в индустриалните зони. И Стара Загора, и Казанлък правят такива, като те се намират недалеч една от друга. Въпреки това, към момента дори не се мисли за обединяването им под общ бранд. Петър Ганев от Института за пазарна икономика посочи, че е много по-ефективно, ако областта се представя пред инвеститори като една марка, например "Загоре", както се казва зоната на Стара Загора. Такава е практиката на зона "Тракия", например. "Когато има чужди инвеститори, или се представяте навън, кой пътува - човек от едната община, от другата или от двете?", попита Ганев.

Предвид, че и двете зони са още в начален етап, а тази на Казанлък тепърва предстои да се структурира, не е лишено от смисъл да се помисли за общото им ръководство или поне за човек, който да умее да ги представя и двете навън.

Както припомни Петър Ангелов, изпълнителен директор на местния клон на турската "Стандард Профил", ако единия от двата града привлече голям инвеститор от порядъка на няколко хиляди души, това се отразява на цялата област.

Въглища без бъдеще и бъдеще без въглища

Дискусията нямаше как да мине без енергетика. В деня, в който няколкостотин протестиращи посрещнаха зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков в Стара Загора, кметът на града припомни, че проблемите стават все по-сериозни.

"Зависимостта на Стара Загора от енергийния сектор ще продължи и в близките няколко години, но се създадоха определени проблеми с въглищните централи от гледна точка на емисиите, които трябва да се плащат и невъзможността на предприятията да калкулират в цената си въпросните емисии и тя да бъде поносима за пазара", каза Живко Тодоров.

От една страна, това значи по-ниска цена за крайните потребители, отколкото реално струва произведената енергия, а от друга - по-високи цени за бизнеса. Спасов от "М+С Хидравлик" заяви, че няма как да си гъвкав, когато цените на тока са се повишили със 70% в последните 2-3 години, "при това хаотично".

Повече от 10 хиляди жители на Стара Загора и околните общини са пряко заети в "Мини Марица изток" и въглищните ТЕЦ-ове, а няколко пъти повече са тези, чиято работа е косвено свързана с енергийното сърце на България, където се произвежда около 40% от електроенергията.

"Нужна е държавна стратегия, от която да стане ясно докога държавата може да си позволи да подкрепя този сектор и въобще каква е визията за енергетиката в следващите години. Не само Стара Загора е зависима от тези ТЕЦ-ове - те осигуряват баланса в енергетиката", посочи кметът Тодоров. Такава стратегия и карта, казва той, още няма.

Затова общината и нейните партньори се опитват да работят самостоятелно. От една страна - това са опитите с индустриалната зона, която да диверсифицира икономиката. От друга - Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора вече работи с няколко други европейски партньори по общи проекти, които могат да включат региона в големия пакет на ЕС от 19 млрд. евро, които отиват към такива зависими от въглищата места, съобщи директорът на агенцията Румяна Грозева.

Пари има достатъчно

Има още много, което може да се прави, стана ясно от думите на Надя Данкинова, изпълнителен директор на фонд Флаг и на Фонда за регионално развитие. Той финансира именно проекти за градска среда и градско развитие, които обединяват частни и обществени партньори. Данкинова съобщи добрата новина, че вече могат да се финансират множество проекти в градове като Стара Загора и Казанлък, защото е отпаднало изискването те да се намират в "зоните за интегрирано развитие". Това бяха зони, които самите общини определиха преди 5-6 години и които вече са неадекватни на нуждите. Тази новина отваря възможности за доста сериозни инвестиции в градовете, стига да постъпят такива проекти преди края на 2020 г., припомни Данкинова.

На събитието бяха връчени и награди на две от най-динамичните малки и средни компании в региона:

"Дипол"

Верига магазини за мебели на компанията – "Мондо" бележи значим ръст и разширение.

"Топалов транспорт"

Казанлъшката фирма за местни превози с ТИР-ове, която печели от "прави курсове". Повече и за двете може да прочетете в специалното издание за Стара Загора.
Живко Тодоров: "С промяна на ОУП, която предстои, ще бъдат включени и частни терени в индустриалната зона, а после ще бъде изградена инфраструктура. Говорим на следващ етап и за летището, което е към 2000 дка"
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Даниела Коева: "Работим заедно с бизнеса, като беше открит Технически колеж за обучение на кадри. Ние сме център на шестият туристически район в страната"
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Петър Ангелов, Стандард Профил: "Условията на живот, местоположението на града, учебни заведения, дори хотели – това са все неща, които създават условията за инвестиции"
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Надя Данкинова, Фонд за градско развитие: "Радетели сме да се премине към повече регионално финансиране и гонене на цели, към това се върви"
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Владимир Спасов, "М+С Хидравлик": "Не е като да няма хора, няма готови хора. Във връзка с голямата заетост в региона и в Казнлък и в Стара Загора, малко изкуствено се завишиха претенциите. За съжаление първият въпрос при работещите не е какво ще работя, а колко ще взимам"
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Петър Ганев от Института за пазарна икономика посочи, че е много по-ефективно, ако областта се представя пред инвеститори като една марка, например "Загоре", както се казва зоната на Стара Загора.
Фотограф: Надежда Чипева

Стара Загора и Казанлък не работят особено активно заедно, но смятат да започнат. Това беше обещано от старозагорския кмет Живко Тодоров по време на годишната дискусия "Среща на бизнеса в област Стара Загора" на "Капитал Градове".

Сътрудничеството между общините в областта и особено между двата най-големи града беше посочено от участниците като една от целите, ако Стара Загора иска да влезе активно на картата на бързо развиващите се дестинации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  xba1496037641523567 avatar :-|
  Dimitar Mihaylov

  Тези хора, които седят там на снимката живеят в тяхната си измислена реалност.

 • 2
  bei1500619355527640 avatar :-|
  Georgi Georgiev

  Като пишете 10 000 души, заети в тец-ове и енергетиката "от Стара Загора", можехте да уточните ,че става въпрос за областта ни, не от град Стара Загора, от който град пътуваха точно два авобуса хора за тец-ове и рудници, които рейсове май дори са вече спрени.
  Аз лично не познавам ЕДИН от Стара Загора, който работи в енергетиката в обласста, но познавам много хора извън град Стара Загора , които работят там, защото то просто из Гълъбово или Раднево няма друга икономика. В същото време в град Стара Загора има към 10 000 предприятия с най-различен вид бизнес. Не изкарвайте нещата така ,че едва ли не град Стара Загора е зависим от енергетиката, която формира нищожните 10% от БВП на областта !
  Зависими от нея са населените места В ОБЛАСТТА ни извън град Стара Загора.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  То хубаво да има фондове, ама с тях правят градинки и стадиони. Какво става като затворят работните места? Държавата/общината не може с фондове да прави предприятия. Единствената надежда е да се създадат бизнес зони, които чрез адекватно управление да привлекат много производители с добре заплатени позиции. Освен това трябва да се подобрят инфраструктурните връзки, за да може от Раднево и Гълъбово да се ходи на работа в тези зони бързо и лесно. Индустриална зона Загоре неслучайно е ситуирана близо до Раднево и Гълъбово.

  Важно е също да се проведат безплатни обучителни курсове на хората работещи в енергетиката, които да им помогнат да се адаптират към другите отрасли. Затова могат да бъдат подпомогнати и самите инвеститори.

 • 4
  xba1496037641523567 avatar :-|
  Dimitar Mihaylov

  Миналата година на срещата беше споменато , че при евентуално затваряне на горепосочените предприятия ще борят безработицата с работни места в ИТ сектора. След тези думи , станах и си тръгнах и не само аз.

 • 5
  voda avatar :-|
  The investor

  Дори без въглища и ТЕЦ-ове Стара Загора е 2-ра по иконима на глава в България. Само след София. Но правителството трябва да инвестира още там. Градъте перфектен за голяма индустриална зона покрай магистрала Тракия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK