С КСНС президентът наруши тишината на ГЕРБ за корупцията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С КСНС президентът наруши тишината на ГЕРБ за корупцията

Премиерът Бойко Борисов влиза в президентството за заседанието на КСНС

С КСНС президентът наруши тишината на ГЕРБ за корупцията

Власт и опозиция, премиер и президент не се разбраха колко голям е проблемът с корупцията и как да се пребори

Елена Старидолска, Велина Господинова
4317 прочитания

Премиерът Бойко Борисов влиза в президентството за заседанието на КСНС

© Цветелина Белутова


Политически сметки коя партия колко ще спечели от скандала, станал известен с "Апартаментгейт", както и абсолютно несъгласие на управляващите да се съгласят с твърденията на опозицията за размера на проблема с корупцията и решенията за него, провалиха заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в понеделник. То беше свикано миналата сряда от президента Румен Радев с тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

Днес единствено председателят на БСП Корнелия Нинова и самият президент са предложили някакви мерки, стана ясно след края на заседанието. Те обаче не са били приети от мнозинството участници. На "Дондуков" 2 дойдоха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, председателите на парламентарните групи - Даниела Дариткова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Волен Сидеров, зам.-председателите на парламента Емил Христов и Веселин Марешки. От службите бяха директорът на разузнаването Атанас Атанасов, директорът на ДАНС Димитър Георгиев и началникът на отбраната Андрей Боцев, а също и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова и секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет Георги Кръстев, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

Нямаше нито един представител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). След края на заседанието президентът обясни за пореден път, че не е поканил председателя й Пламен Георгиев заради скандала с апартамента му. Затова Радев поискал доклад от заместника му Антон Славчев. Но още същия ден излезе информация за подобни съмнения и в имотното състояние на Славчев, заради което Радев е отменил поканата си към комисията, но все пак е получил доклад от нея.

По думите му от него става ясно, че институцията не е ефективна. Това се потвърждавало и от друг документ - доклад от парламентарната комисия за борба с корупцията. Там пък се четяло, че има институционален механизъм за борба с корупцията, но липсва реален контрол върху дейността на КПКОНПИ.

Идеите на Румен Радев и Корнелия Нинова

След три часа спорове и още около час размисли с администрацията президентът Радев обясни пред медиите какво е предложил:

 • нов закон за борба с корупцията;
 • временна парламентарна комисия за дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения;
 • упълномощените органи да проверят в кратко време всички изнесени данни за съмнения за корупция покрай "Апартаментгейт", протоколите от проверките да станат публични. Публични да бъдат и всички протоколи от проверки, които се правят в бъдеще;
 • изпълнителната и законодателната власт да предложат законодателен пакет, който да ограничи условията за корупция.

На влизане за заседанието от своя страна Корнелия Нинова каза, че идва с три предложения за мерки - нов закон за борба с корупцията, правила за избор на двамата европейски прокурори, които ще работят в България и обществен дебат за правомощията на главния прокурор и за възможността прокурорските постановления да подлежат на съдебен контрол.

КСНС не можа да излезе дори с общ текст на становище. Участниците са се препънали още на оценката за измерението на корупцията във висшите етажи на властта. Президентът каза, че са се разминали и в доколко ефективни са решенията за противодействието й, както и по предложените мерки. Не се постигнало съгласие за оценката на дейността на КПКОНПИ, както и доколко Народното събрание осъществява реален контрол върху нея, нито за неефективността на нормативната база.

"Мълчанието на институциите след избухването на "Апартаментгейт" разкрива криза на националната сигурност", коментира президентът. Той призова за енергични и безкомпромисни действия, за да се сложи край на чувството за безнаказаност. Това се превръща в стандарт на по-ниските етажи на властта и може да се дублира в провинцията. Според Радев "Апартаментгейт" не може да се лекува с оставки, които може и да стават за партийни решения. Рецептата му да се накарат "политиците да живеят само от заплата" са ефективни присъди, проверки и превенции. "Битката с корупцията не може да се води от проядена съдебна система", беше друго от неговите заключения.

За финал Румен Радев прогнозира, че кризата или ще бъде преодоляна с енергични мерки, които да изпреварват медийните публикации, или ще задълбочи още повече кризата на доверие във властта, ще доведе до пълна загуба на легитимност "с непредвидими последици". "Няма време, трябва да се вземат мерки, за да се покаже, че има държавност", настоя президентът и призова българите към "нетърпимост срещу бездействието на институциите".

Кой какво разбра от политиците

Зам.-председателят на ГЕРБ и главно действащо лице в "Апартаментгейт" Цветан Цветанов коментира дистанционно от Смядово преди заседанието, че то очевидно има политическа цел.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заседанието било организирано в кратки срокове, а предложения текст на становище участниците видели, като дошли на място. Повечето от абзаците в текста се повтаряли и дублирали такива от становището от заседанието на КСНС за корупцията от 2017 г. Дариткова каза, че е имало общо намерение да се анализира дейността на КПКОНПИ и уточни, че дори Нинова не е подкрепила проектостановището. Председателят на БСП обаче каза, че единствено тя е защитила текста.

На твърденията й, че вътре се чули обвинения към медиите, зам.-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) задочно отвърна, че никой не е обвинявал медиите, "напротив, смятаме, че вие трябва да си вършите работата". Според него "имаше неприемливи предложения като това, че държавата е абдикирала" и не работи на сто процента в борбата срещу корупцията.

"Бях свидетел на бранене на статуквото от управляващите със зъби и нокти - няма проблем, институциите работят, а отговорността е понесена с политическите оставки и управляващите имат воля да се борят с корупцията. Това е бранене на статуквото в кръгова отбрана", обобщи ситуацията Корнелия Нинова. Според нея имало и реплика - "отстрелват ни един по един".

Обясненията на Борисов за съвета

Малко след края на заседанието на КСНС от ГЕРБ първо изпратиха до медиите съобщение за извънреден брифинг в централата на партията, който десет минути по-късно отмениха. А от пресцентъра на МС разпратиха съобщение за извънредно изявление на премиера.

"Ние отидохме на този съвет най-добронамерено, но чух преразкази, които не съответстват на истината", заяви Борисов. Премиерът определи предложения от президента текст за общо становище като "предизборен подарък за г-жа Нинова".

"Още с влизането си г-жа Нинова даде тон, че се крадели по 10 млрд. лв на година. Аз я попитах откъде взе тази цифра, защото капиталовите разходи на правителството бяха 3.7 млрд. лв., а за тази са 5.100 млрд. лв. Дори аз не си позволих да кажа, че те са крали по 10 милиарда по време на техните управления", каза Борисов.

По повод думите на Нинова след заседанието на КСНС, че управляващите са "бранили статуквото" и обвинявали за скандала с апартаментите медиите, Борисов заяви: "Да махнем тогава другото клише - че не са ни свободни медиите. Благодаря на всички, които са го направили. Значи имаме абсолютно свободни медии. Нищо не е останало скрито. Едни си отиват за изкоп, други са гледали картинка", каза той.

И изброи кои от ГЕРБ са си тръгнали заради скандала - председател на парламентарна група, министър, зам.-министри. "Ако се наложи още един министър ще си отиде", каза Борисов по повод проверката на прокуратурата за имотите на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Премиерът отказа да коментира темата с апартаментите, извън ГЕРБ. "Няма да се вкарвам в никакви теми, свързани с апартаменти извън ГЕРБ. На г-жа Цачева дори не й позволих да се върне като депутат в парламента затова, че си е избрала изкоп", каза Борисов.

Премиерът коментира и думите на заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов, че "няма кой да го накаже". "Как може да каже, че няма кой да го накаже. Може да го накаже Господ, може да ни накажат хората, мога и аз да го накажа., заяви Борисов.

Накрая Борисов заяви, че подкрепя предложението на президента за създаване на анкетна комисия, която да разследва скандала със закупените на непазарни цени апартаменти. "Аз съм за анкетна комисия като тази за "Грипените". Ако искаме да сме коректни, трябва да се направи същото и за тези лица", каза Борисов и уточни, че вече е говорил за това с председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и зам.-председателя на парламента Емил Христов, който присъства на заседанието на КСНС вместо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Политически сметки коя партия колко ще спечели от скандала, станал известен с "Апартаментгейт", както и абсолютно несъгласие на управляващите да се съгласят с твърденията на опозицията за размера на проблема с корупцията и решенията за него, провалиха заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в понеделник. То беше свикано миналата сряда от президента Румен Радев с тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

Днес единствено председателят на БСП Корнелия Нинова и самият президент са предложили някакви мерки, стана ясно след края на заседанието. Те обаче не са били приети от мнозинството участници. На "Дондуков" 2 дойдоха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, председателите на парламентарните групи - Даниела Дариткова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Волен Сидеров, зам.-председателите на парламента Емил Христов и Веселин Марешки. От службите бяха директорът на разузнаването Атанас Атанасов, директорът на ДАНС Димитър Георгиев и началникът на отбраната Андрей Боцев, а също и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова и секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет Георги Кръстев, както и главният прокурор Сотир Цацаров.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Смешници, палячовци, никой не мисли за народ и държава.

 • D-r D

  Да не би г-жа Старидолска да е смятала, че г-н Борисов точно днес ще преживее катарзис, ще хвърли оставка и ще тръгне сам пеша към Централния, та определя КСНС за безсмислен?

  Провален КСНС? Отново?
  И как се вземат решения на КСНС?
  С мнозинство!
  Кои присъстваха на този КСНС?

  Колосалното мнозинство от участниците са пряко ангажирани с провеждането на тази корупционна политика, циито цирей се пукна преди десетина дни и смрадливата му гной омаца цялата власт, а другите са абсолютно зависими от тях.
  Ето участниците:
  1. От изпълнителната власт:
  - мин.-председателят Борисов (майката и бащата на корумпе политика);
  - вицето Захариева (възпитан съм да не коментирам дами);
  - мин. на финансите Горанов (живее от години в чужд апартамент в комплекс на Домусчиев без наем);
  - мин. на вътрешните Маринов (излази до този пост от гл.секретар);
  - началникът на кабинета на Борисов - Бъчварова (не е дама, ама...)
  - секретарят на СНС към МС Кръстев.
  - нач. на разузнаването Атанасов;
  - нач. на ДАНС Георгиев;
  - нач. на отбраната Боцев.
  2. От законодателната власт:
  - зам.-председателят на НС Христов (Герб);
  - зам.-председателят на НС Марешки (следствен);
  - предс.на ПГ на Герб Дариткова;
  - предс. на ПГ на ОП Сидеров (пациенти също не комментирам);
  3. От съдебната власт:
  - гл. прокурор Цацаров ("ти си го избра!")

  Това са радетелите на корумпе статуквото и зависимите от тях.

  Противниците им:
  - президентът Радев;
  - предс. на ПГ на БСП Нинова.

  Резултатът:
  14/2 (ч е т и р и н а д е с е т на д в е !!!!)

  С тази компания няма как не само да се надвие колосалната корупция в държавата, а Радев и Нинова да благодарят на Бога, че ония не са ги линчували.

  Ако продължаваме да се делим, 14-те разбойници ще ни поробят!
  Абсолютно сигурно!

  Дума няма да напиша за позицията на работничката в медия Старирадева, защото навреме се сетих, че са ме възпитавали да се отнасям уважително с дами.

  Демек - или хубаво, или нищо.
  Нищо!!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Благодаря.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.