Валери Симеонов с нова имотна атака по министъра на туризма Ангелкова

Бившият вицепремиер твърди, че тя живее в недекларирана къща в Бистрица, която "може да се окаже собственост на групировка". Ангелкова отрече

Николина Ангелкова
Николина Ангелкова    ©  Георги Кожухаров
Николина Ангелкова
Николина Ангелкова    ©  Георги Кожухаров

Пореден задочен сблъсък между бившия вицепремиер Валери Симеонов и туристическия министър Николина Ангелкова доведе до нов епизод от сагата с имотите на политиците.

В четвъртък сутринта Симеонов съобщи, без да назовава конкретно име, че настоящ министър живее в луксозна къща в столичния квартал Бистрица, без да го е декларирал и въпросният имот - "ако излезе собственост на някоя групировка, ще бъде интересно".

Няколко часа по-късно в няколкоминутно изявление туристическият министър Николина Ангелкова разпозна себе си в описанието. Тя обаче твърди, че не живее, а само е гостувала в къщата, която иначе била притежание на родителите на съпруга й.

Коя от двете версии е истина и дали луксозната къща ще "излезе собственост на някоя групировка" вероятно ще стане обект на проверка от институциите. Валери Симеонов съобщи, че "доколкото познава" депутатите в партията си НФСБ, "няма да се учуди", ако подадат сигнал в КПКОНПИ.

Спрямо Ангелкова вече тече проверка за други имоти по сигнал на НФСБ - къща в Драгалевци и апартамент в "Овча купел".

Твърденията на Симеонов

Симеонов, който доста често влиза в задочни скандали с туристическия министър Николина Ангелкова, в четвъртък съобщи, че настоящ министър от кабинета с "три големи апартамента в София" не живее в никой от тях, а в луксозна триетажна къща върху терен от 2.5 дка, която се намира на ул. "Липа" в кв. Бистрица.

Пред медиите Симеонов показа и снимки от двора на въпросната къща, обяснявайки, че са от получен сигнал. Същите снимки вече са публикувани през 2017 г. в жълт сайт с твърдение, че са от дома на настоящия туристически министър. Симеонов каза, че доколкото познава колегите си депутатите от НФСБ "няма да се учуди" ако те подадат сигнал в КПКОНПИ, за да се установи защо имотът не е деклариран. По думите му трябва да се установи и чия собственост е къщата: "ако излезе собственост на някоя групировка, ще бъде интересно", каза още бившият вицепремиер.

Ангелкова само гостувала в къщата

Само няколко часа по-късно туристическият министър Николина Ангелкова "се разпозна" във визирания от Симеонов настоящ министър, но отрече да живее във въпросната къща на спешно свикан брифинг.

"Отново съм принудена да обяснявам неистини, разпространявани от един бивш вицепремиер", съобщи Ангелкова по време на своето изявление, продължило по-малко от пет минути и без да отговоря на журналистически въпроси. По думите й тя не притежава къща "нито в София, нито в България, нито извън България", а живее със семейството си в апартамент, който е деклариран.

Ангелкова обясни още: "Да, разпространяват се снимки в социалните мрежи на къща, където съм била на гости. Къщата е собственост на родителите на моя съпруг от 2006 г.- много преди да го видя и на снимка". Ангелкова допълни, че гостува в къщата за семейни празници и срещи с роднините си. "Била съм на рождени дни на мои приятели в техни къщи, трябва ли следващия брифинг, който свиквам тук да бъде, за да обяснявам, че не живея в къщите и имотите на моите приятели", попита още Ангелкова.

Нов епизод

Разногласията между Симеонов и Ангелкова са от времето, когато лидерът на НФСБ беше вицепремиер и в неговия ресор влизаше наблюдението на туризма. В началото на имотния скандал той я обвини, че е придобила под пазарна стойност апартамент в софийския кв. "Овча купел", както и имот в кв. Драгалевци, за които Симеонов подаваше информация на медиите. Случаите се проверяват от КНКОНПИ, а Ангелкова съобщи, че средствата за тях идват от родителите й.

В сряда пък стана ясно и че се води проверка за имоти, собственост на телевизия СКАТ на Валери Симеонов, след като неизвестно лице е подало сигнал, че те са закупени на занижени цени. Става дума за сделки от далечните 2004, 2005 и 2009 година.

Днес Валери Симеонов каза, че КНКОНПИ "ще удари на камък" с него, тъй като това са фирмени сделки, проверявани "един милион пъти и от НАП и от служби" заради сигнали, подадени срещу него.