Умното бъдеще на градовете

Парите ще се концентрират в местата, които се управляват интелигентно, с помощта на технологиите

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Градовете, а не държавите ще са важни за качеството на живота през идващите години
 • София сега изглежда затънала в калта на некачествени ремонти, но тя и други български градове могат бързо да станат "умни"

Ок, ясно е - София в момента е тъп град. Да говориш за "умни градове" там, където три централни улици се ремонтират близо година, и то с резултат, който граничи с епичен провал, е много трудно. Ако за малко обаче вдигнем поглед от кривите плочки и "перките" по ул. "Граф Игнатиев", има шанс да видим, че има живот и отвъд тях. Настоящето е затънало в калта на ремонти и съмнителни конкурси, но истината е, че София и други български градове имат шанс да влязат в бъдещето с 200. Ако не го направят, сегашните проблеми ще изглеждат като нежна мелодия, сравнени с хаоса на неуправляемата промяна.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev
  • - 1
  • + 1

  Ако предположим, че ще отпаднат безсмислени услуги от типа - донесете си паспорта на кучето - за да Ви издадем удостоверение, че не дължите данък, това добре.
  Но основен проблем в голяма част от градовете е контрола на достъпа. Т. е. да се знае във един момент хората по улиците кои са, къде живеят и къде са живели преди това. Габрово е най-новият пример за този проблем. Може и да няма вече жителство, но преселението на диваци от дълбоката (и по- невидима) провинция към големите градове и последващите конфликти ще се умножават и задълбочават. Лицевото разпознаване е неизбежно за превенцията.
  Друг интересен аспект е какво къде е построено в града и как се използва - сравнено с регистрите на кметството. Ако се направи в един среден областен град (сравнението извършено не от хора от фирма Х, а от изкуствен интелект за визуалното разпознаване + изчисляване и сравнение на площтите)в комбинация с данни за потреблението на ток и вода, вероятно ще открием че градовете, особено по-големите имат поне 15% повече жилищна площ от тази по документи.
  Иначе електронните услуги в Пловдив са пълна катастрофа, защото автоматизирана система за управление на светофарите доколкото работи предизвика софийски задръствания, а системата за проследяване на автобусите на градския транспорт, не е надеждна.

  Нередност?
 • 2
  hgg21387465 avatar :-|
  hgg21387465
  • + 1

  Хубаво е да се мисли за бъдещето и как градовете да се превръщат в по-добро място за работа и живеене, но в статията се пропуска едно нещо, което няма как да убегне на читателя - колкото повече се заселват градовете, толкова по-малко ще е жизненото пространство, което ще трябва да споделят помежду си обитателите им. Това несъмнено ще създаде предпоставка за сериозни социални напрежения. За разлика от това, ще има сериозно незаселени и пустеещи площи. Много по-евтино и лесно е да изградиш една социално-транспортна инфраструктура в един град, колкото да обвържеш с такава стоици по-малко населени и удобни за живот места. Колкото и технологиите да улесняват достъпа ни, те няма да решат един от най-важните проблеми - презаселването на градовете и превръщането им в мегаполиси, в които хората се гъчкат като сардини в консерва.

  Нередност?
Нов коментар