Делото "Иванчева" - летящият фалстарт на КПКОНПИ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Делото "Иванчева" - летящият фалстарт на КПКОНПИ

Вероятно мнозина са очаквали, че бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и зам. кметицата Биляна Петрова лесно ще се пречупят по време на процеса срещу тях след като нямат политически гръб или бизнес лоби, но те вече година демонстрират изключителна активност в процеса, каквато рядко може да се наблюдава от обвиняеми и подсъдими

Делото "Иванчева" - летящият фалстарт на КПКОНПИ

Вместо демонстрация на ефективност и могъщество процесът се превърна в синоним за произвол

10914 прочитания

Вероятно мнозина са очаквали, че бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и зам. кметицата Биляна Петрова лесно ще се пречупят по време на процеса срещу тях след като нямат политически гръб или бизнес лоби, но те вече година демонстрират изключителна активност в процеса, каквато рядко може да се наблюдава от обвиняеми и подсъдими

© Анелия Николова


Темата накратко
 • Делото "Иванчева" трябваше да е летящ старт за КПКОНПИ, а вместо това се превърна в синоним за произвол
 • Показанията, от които третият подсъдим се отметна, са единствените, които връзват Иванчева и Петрова с подкупа
 • Целенасоченият тормоз и ясните индикации за режисиране на процеса заслужиха общественото недоверие

На 17 април ще се навърши точно една година от показното задържане на Десислава Иванчева, бивш кмет на район "Младост", и заместничката й Биляна Петрова на централно софийско кръстовище по обвинение за подкуп. А на 26 април ще стане точно една година, откакто парламентът утвърди членовете на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), номинирани от избрания преди това неин председател Пламен Георгиев. Наслагването на двете събития не е случайно. Показното задържане на Иванчева и Петрова, предавано на живо в продължение на часове, трябваше да е летящ старт за новата комисия, с внушение и целенасочена демонстрация на сила.

Непосредствено преди избора на членовете на комисията Пламен Георгиев заяви на народните представители, че само ако гласуват за предложените от него кандидати, ще докажат, че подкрепят борбата срещу корупцията. Веднага след това пред журналисти в кулоарите на парламента той направи и друга заявка – КПКОНПИ трябва да получи и правомощие да задържа, защото именно комисията е свършила цялата подготвителна работа по събирането на доказателствата срещу Иванчева, а лаврите около нейния арест са обрали други. "Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние", каза Георгиев.

Към днешна дата това твърдение звучи като самопризнание. Във вторник третият подсъдим по това дело - Петко Дюлгеров (бивш кмет на "Младост" 2007-2010 г., издигнат от ГЕРБ), обвинен като посредник за подкупа, се отказа от показанията си, дадени в досъдебното производство, върху които основно се крепи цялото дело.

Показания под натиск

От думите на Дюлгеров пред съда стана ясно, че на 18 април м.г. той е дал тези показания под натиск – първо от служителите на КПКОНПИ, които два часа са го разпитвали без адвокат и му обещали, че ще бъде освободен, ако даде "правилните показания", после съвсем същото му казал и осигуреният служебен адвокат. Точните думи на Дюлгеров пред съда бяха: "Не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск. Първо пред служебен адвокат, който ми беше обяснил, че ако дам правилните показания... А и служителите на КПКОНПИ, които дори без адвокат ме разпитваха два часа, ми казаха, че ако дам правилните показания, дори мога да бъда освободен." Любопитно е каква съдба ще има това официално изявление на Дюлгеров, направено в съдебна зала и протоколирано, доколкото то дава основание да се самосезират както адвокатурата и Националното бюро за правна помощ, за да проверят дали има нарушения по защитата в случая, така и прокуратурата – по отношение на твърденията за натиск от служители на КПКОНПИ.

"Категорично отричам някога от г-н Ваклин, било от строителна фирма, сдружение, НПО или каквото и да било, да ни е идвало на ума, че може да изнудваме в своя полза", каза още Дюлгеров пред съда, цитиран от "Медиапул".

Отказът на Дюлгеров от показанията му в досъдебното производство е очаквана стъпка, доколкото той още в началото на процеса даде да се разбере, че разчита на специално отношение заради тях и ако не го получи, ще се отметне. Но този ход, направен в края на съдебното дирене, лишава обвинението от основния му коз. Показанията на Дюлгеров са единствените, които връзват Иванчева и Петрова с подкупа. По делото няма нито едно друго доказателство, че те двете са искали или са очаквали да получат подкуп – нито записите със СРС, нито показанията на строителния предприемач Александър Ваклин, нито записките в прословутото тефтерче на Десислава Иванчева, намерено в чантата й. Прокуратурата обяви, че между другите записки в тефтерчето имало и сметки, с които бил изчисляван размерът на исканите подкупи. Оказа се обаче че точно тези числа не са писани нито от Иванчева, нито от Петрова, а малко вероятно е - от Дюлгеров.

Остават белязаните пари, намерени в кашон на задната седалка на колата, с която са пътували Иванчева и Петрова. Ден след ареста им тогавашният шеф на Специализираната прокуратура Иван Гешев, днес зам. главен прокурор със същия афинитет към ефектните медийни изяви, заяви на брифинг, че при проверката ръцете на кметицата "светнали" заради веществото, с което са белязани банкнотите. Чак после стана ясно, че следи от веществото се показали само по външната част на ръката и носа на Иванчева (на която полицайка запуши устата, за да не общува с медиите). Иванчева и Петрова от самото начало твърдят, че банкнотите са им подхвърлени, а веществото, с което са белязани, е попаднало върху ръцете им при подписване на протоколите, подадени им от разследващите.

Урок по произвол

Така година по-късно делото "Иванчева" се превърна в синоним на произвол. Без значение какво ще реши съдът, този процес би следвало да влезе в учебниците като пример как репресивни органи като прокуратурата и КПКОНПИ, изпълнени със съзнанието за своята безнаказаност, се опитват да решат едно дело с извънпроцесуални средства и безогледен натиск. Като се започне от демонстративния тормоз и унижения, на които двете жени бяха подложени от самото им задържане, продължителния безсмислен арест при скандални условия, разкарването с белезници и пранги, държането в клетка в съда и се мине през координираните действия на спецпрокуратурата и Апелативния специализиран наказателен съд (само по себе си скандал в една правова държава) да не допуснат промяната на мярката за неотклонение дори с цената на заобикалянето на закона и натиск върху съдии, атаката върху председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който назначи проверка на тези действия, до безпрецедентния призив на прокурори към председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев да саботира проверката, като не предостави делото на проверяващите съдийки от ВКС.

Но много по-сериозният сигнал от това дело е за съзнателното му режисиране – изцяло или частично - от прокуратурата и КПКОНПИ. Всичко, казано дотук, сочи към този извод, но има и много други догадки. Още в началото на процеса адвокатите на страните споделяха, че според обвинителния акт изнудваният за подкуп Ваклин се е обърнал със сигнал към КПКОНПИ повече от месец преди 16 март м.г., когато според прокуратурата тримата обвиняеми се срещнали в пицария в "Борово" и именно там "постигнали съгласие да поискат подкуп от Ваклин в размер на 250 000 евро, като Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи за размера на сумата и да осъществява по-нататъшната комуникация". По време на делото така и не стана ясно кога точно Ваклин е посетил КПКОНПИ, въпреки че въпросът беше поставян. И може би не случайно датата се крие, за да не се окаже, че Ваклин и КПКОНПИ са прозрели задаващото се престъпление, преди то да хрумне на извършителите.

Подчинени на пиара до последно

Стигна се дотам, че на последното съдебно заседание в петък прокуратурата се опита да шиканира процеса с искане за отвод на съдията не за друго, а защото не удовлетворил искането им да бъдат изслушани всички СРС в съдебно заседание, така че "публично да стане ясно цялата цялата фактическа обстановка по делото". На въпрос на журналисти не е ли изяснена фактологията по делото прокурор Георгиев заяви: "Тя е ясна чисто процесуално, защото тези веществени доказателствени средства са приобщени по делото процесуално изрядно, но за вас и за обикновените граждани към този момент не е ясна в пълна степен." Другояче казано, за прокуратурата приоритетни са целите на пиара и протакането на процеса.

В крайна сметка съдебният процес на първата инстанция е на финала. В неделя съдът ще изслуша пледоариите на страните, а в първите дни на следващата седмица ще произнесе присъдата. Каквато и да е тя, ще бъде посрещната от обществото със скептицизъм, при това не по вина на този съд, а заради загубеното доверие в прокуратурата, КПКОНПИ и службите.

По ирония на съдбата фиаското по делото "Иванчева" се разиграва успоредно с професионалната криза на Пламен Георгиев, който бе принуден да се оттегли в отпуск заради апартаментния скандал, в който получи централна роля въпреки голямата конкуренция.

Темата накратко
 • Делото "Иванчева" трябваше да е летящ старт за КПКОНПИ, а вместо това се превърна в синоним за произвол
 • Показанията, от които третият подсъдим се отметна, са единствените, които връзват Иванчева и Петрова с подкупа
 • Целенасоченият тормоз и ясните индикации за режисиране на процеса заслужиха общественото недоверие

На 17 април ще се навърши точно една година от показното задържане на Десислава Иванчева, бивш кмет на район "Младост", и заместничката й Биляна Петрова на централно софийско кръстовище по обвинение за подкуп. А на 26 април ще стане точно една година, откакто парламентът утвърди членовете на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), номинирани от избрания преди това неин председател Пламен Георгиев. Наслагването на двете събития не е случайно. Показното задържане на Иванчева и Петрова, предавано на живо в продължение на часове, трябваше да е летящ старт за новата комисия, с внушение и целенасочена демонстрация на сила.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Този филм ще го гледаме отново и отново, докато за длъжностните лица, които го организират и участват в него няма никакви поскледствия. България ще бъде съдена от Съда по правата на човека, ние, гражданите ще плащаме от джоба си, а главните виновници ще се крият безименни по канцелариите до следващата политическа поръчка. Ако искаме да имам правова държава, това не може да продължавава така! Не може да има абсолютен имунитет! Това е лиценз за безнаказано нарушаване на закона.

 • 2
  Silverman avatar :-|
  silverman

  Пуснаха я на свобода, обработиха свидетелите и започнаха да се отказват от показанията си. Също като заловят мафиоти и ги пуснат на свобода - свидетелите започва да ги хваща амнезия.

 • 3
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#2] от "silverman":

  ОбъркАл си филма, пич! Хронологията е точно обратната - обработваха КОШАРЕВСКИТЕ свидетели, че ако говорят това, което им се диктува, няма да са обвиняеми. Само че и за съшиване на дело с бели конци се иска малко акъл, а той определено липсва у нашите юнаци - медийни звезди и скалъпените обвинения отпадаха едно по едно. Преди като пуснех телевизора и на екрана изгряваха я Гешев, я госпожа Арнаудова, я самият им шеф, тези дни нещо не се виждат, защо ли?!
  Изобщо не си представям двете жени, които надали тежат общо 100 кила, като мафиотски босове, които да сплашват свидетели. Ако бяха такива, нямаше да седят месеци в ареста и да бъдат унижавани по най-гнусния начин. Изобщо не поставям въпроса дали са виновни или не, всеки е невинен до доказване на противното. Но при този жалко скалъпен процес дори и да имат някаква вина, едва ли тя може да бъде доказана.
  Жалко е че ще бъдем пак осъдени в Страсбург и парите ще ги платим ние, а не прокурори, следователи и т.н.,
  Но още по-жалко е, че след подобни процеси всеки обвиняем ще може да играе ролята на жертва на несправедливост и разправа от страна на съдебната система с него и все повече хора ще вярват, че наистина е така.

 • 4
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Пламен Георгиев закопчан и държан 4 часа на централно софийско кръстовище - ех мечти, мечти...

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#4] от "event_horizon":

  А-а, достатъчно е да полежи в килията на Иванчева и Петрова - след луксозния апартамент ...

 • 6
  ono1555084907606311 avatar :-|
  Nikolay Nikolov

  Имам идея полицаите арестували Иванчева до се подложат доброволно на детектора на лъжата по телевизията на живо.Специалистът да е от чужбина.

 • 7
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "Делото "Иванчева" - летящият фалстарт на КПКОНПИ".
  "ПОКАЗАНИЯ под НАТИСК".
  "Точните думи на Дюлгеров (бивш кмет на "Младост" 2007 - 2010 г., издигнат от ГЕРБ), обвинен като посредник на подкупа, се отказа от показанията си, дадени в досъдебното производство, върху които основно се крепи ЦЯЛОТО дело".
  "От думите на Дюлгеров пред съда стана ясно, че на 18 април м. г. той е дал тези показания по НАТИСК - първо от служителите на КПКОНПИ, които два часа са го разпитвали БЕЗ адвокат и му обещали, че ще бъде ОСВОБОДЕН, ако даде "Правилните Показания", после съвсем същото му казал и осигурения служебен адвокат".
  Нямам Думи да поздравя тези две млади, интелигентни български жени, които желаеха с ЧЕСТЕН труд да се опитат да запазят природни красоти на СТОЛИЦАТА ни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.