Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Иво Христов влиза на Националния съвет на БСП

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Президентският съветник Иво Христов е предложен в листата на БСП за евроизборите; България се измъкна от плащането на 500 млн. евро на EVN; CEZ прекрати договора си с Гинка Върбакова и обвини за това българските власти; "Артекс" срещу ДНСК заради "Златен век"

3733 прочитания

Иво Христов влиза на Националния съвет на БСП

© Анелия Николова


Новината от уикенда дойде от Националния съвет на БСП, на който председателят на партията Корнелия Нинова предложи на четвърта позиция в листата за предстоящите евроизбори президентския съветник Иво Христов. Всичко това е изненадващо, но пък е показателно за близостта на Румен Радев и екипа му с левицата. Втори, след водача Елена Йончева, беше подреден Янаки Стоилов, а след него - Деница Златева. Нинова обаче не успя да прокара гласуването на листата да е явно и анблок. В крайна сметка ще бъде подредена по вишегласие, като към 17-те имена са добавени още осем, сред които и това на Сергей Станишев, т.е. дотук са сигурни само Елена Йончева, която вече беше одобрена за водач на предишен пленум, и представителите на гражданската квота и коалиционните партньори, които бяха гласувани по-рано днес от Националния съвет - Иво Христов на четвърто място, Велизар Енчев - на десето, и Емил Георгиев - на последното, 17-о.

Добрата новина от края на седмицата е, че българският износ отново започва да се увеличава през първите два месеца, което е добре за икономиката. Все пак това се дължи и на ниската база от миналата година, което помпа растежа.

На енергийния фронт една от новините може да се разчете положително за бюджета. Арбитражното дело, което EVN води срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон, е приключило и според австрийската компания няма да им бъде платено търсеното обезщетение, което по неофициална информация бе около 500 млн. евро.

За феновете на социалните мрежи неделя се оказа и не много добър ден - по обед Facebook, WhatsApp, Instagram и Messenger спряха, като според някои анализи това е засегнало 60% от потребителите в глобален план. Спирането се случва месец след подобен проблем, като тогава Facebook, собственикът и на WhatsApp и Instagram, обвини за това промени в сървърните конфигурации.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

България се измъкна от плащането на 500 млн. евро на EVN

Арбитражното дело, което EVN води срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, е приключило. Решението все още не е публикувано, но от австрийската фирма обявиха, че няма да им бъде платено търсеното обезщетение, което по неофициална информация бе около 500 млн. евро. "Компанията получава правна сигурност и се възприема като дългосрочен инвеститор на българския пазар", се казва още в съобщение от EVN, като се посочва, че и двете страни трябва да поемат съответните си съдебни разноски като доказателство, че техните претенции са уредени. Разходите на EVN се оценяват на около 1 млн. евро. EVN инициира арбитража срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционните спорове във Вашингтон през 2013 г. заради невъзстановени разходи при изкупуването на енергия от възобновяеми източници.

По принцип австрийците все още имат възможност да оспорят арбитражното решение в рамките на следващите 120 дни, но само "по много ограничени причини". Адвокатите сега разглеждат присъдата и ще преценят какви да са следващите действия. "Когато решението бъде прието и от двете страни, то ще осигури сигурност за бъдещи решения на енергийния регулатор на България. Това ни дава по-добро планиране", казва говорителят на EVN Стефан Зах.

CEZ прекрати договора си с Гинка Върбакова и обвини за това българските власти

Чешката компания CEZ е решила да прекрати подписания в края на февруари 2018 г. договор за продажбата на активите си в България с "Инерком" на Гинка Върбакова. Решението за това е било взето в късния следобед на 12 април, обясни за "Капитал" говорителката на CEZ Алис Хоракова, след като ден по-рано беше потвърдила в имейл до редакцията, че споразумението с "Инерком" остава в сила. Каква е причината за резкия обрат в позицията на чехите не е ясно, но като мотив за прекратяването на договора се посочва, че българското правителство незаконно е предотвратило продажбата на активите.

"Причината за прекратяване на договора е неудовлетвореност от неизпълнението на условията заради незаконни пречки от страна на българската държава", се казва в изявление на CEZ. Засега от "Инерком" не са коментирали официално прекратяването на договора им и не е ясно дали някоя от страните ще дължи неустойка по него. Известно е, че компанията на Гинка Върбакова е платила депозит 5 млн. евро, който би следвало да загуби, ако не изпълни условията по договора. Също така не е ясно какво ще е развитието по съдебния спор с КЗК, който CEZ и "Инерком" водят заради забраната на сделката. Делото във Върховния административен съд е насрочено за 14 май.

"Артекс" срещу ДНСК заради "Златен век"

Битката около "Златен век", изглежда, ще загрубее. Ден преди Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да връчи официално заповед за спиране на строежа на небостъргача в "Лозенец", компанията "Артекс" поиска да й бъде позволено да продължи изграждането. В писмо до медиите, към което е прикрепено и възражението, изпратено до ДНСК, една от собственичките на компанията, арх. Весела Мирянова, твърди, че са отстранени всички констатирани нередности по строежа и частичното спиране от края на март трябва да бъде отменено.

Проблемът е обаче, че след като спря временно строежа заради технически забележки, ДНСК присъства на среща при премиера Бойко Борисов, на която заедно с останалите замесени институции - МРРБ и Столичната община, заключи, че строителното разрешително на обекта е изтекло. Това внезапно решение (което само седмица по-рано надзорът не посмя да вземе сам) означаваше, че промените в Закона за устройство на територията, които позволяват разрешителните на обекти от първа и втора категория да важат 10, а не 5 години, вече няма да се прилагат спрямо небостъргача.

Българският износ е нараснал с 19% до 9.2 млрд. лв. през февруари

Продажбите на български стоки в чужбина нарастват с 18.9% на годишна база през февруари, достигайки общ обем 9.2 млрд. лв. към края на първите два месеца на годината, показват данни на Националния статистически институт. Докато през 2018 г. износът към страни извън ЕС намаляваше, първите два месеца на 2019 г. дават сигнали, че трендът се обръща. Експортът към трети страни нараства с 23% през февруари на годишна база. От друга страна, продажбите в съюза започнаха слабо 2019 г. с годишен темп 2.2% през януари, но първоначалните данни за февруари показват възстановяване - отчетеният растеж е 17.1% спрямо същия период на миналата година.

Голям фактор за увеличението на експорта към трети страни е ниската база от миналата година, но принос има и растежът на продажбите на оръжия и пшеница. От друга страна, подробна разбивка на данните за търговията с ЕС ще бъде достъпна едва след месец, докато числата за януари показват, че положителен принос идва от експорта на горива и машини.

България е с най-високата борсова цена на електроенергията

И след втората седмица на април Българската независима енергийна борса остава с по-високи цени от Румъния, Унгария и Сърбия. Средната стойност на сделките от изминалата седмица е 58.37 евро за мегаватчас базова мощност и се повишава с 25% спрямо периода от 1 до 7 април. Спрямо данните за март пък увеличението е с цели 65.8%.

Основната причина за тази негативна тенденция в България е ограниченото предлагане от ТЕЦ "Марица-изток 2". Точно на 1 април блок №8 на централата беше спрян за основен ремонт, който ще продължи до 31 август. Блокове №1 и №2 пък са в ремонт от края на февруари, като се очаква да бъдат пуснати съответно на 14 и на 19 април. Други три от мощностите на централата са изведени в резерв и на практика тя работи само с 25% от капацитета си - с два от осемте си блока.

Протестите в Габрово продължават

В събота вечерта в протеста са участвали около 2000 души. Протестът е протекъл мирно. Жандармерията и полицията ще останат в града, докато обстановката се нормализира. Това заяви директорът на Дирекция "Жандармерия" ст. комисар Красимир Добрев на брифинг в неделя сутрин. Преди протеста са задържани няколко лица с палки, боксове и ножове. Всички нарушители са от Габрово, а част от тях са с криминално минало за хулигански прояви. Преди протеста са задържани и 120 пиротехнически изделия. На входовете на Габрово са били създадени пропускателни пунктове за проверка на лица с обемисти багажи, обясни още той. Пострадалият от побоя в магазина Венцислав Иванов за пръв път взе участие в протеста. Пред БНТ той подчерта, че протестът не е срещу един етнос, а срещу агресията.

Поредни протести в Сърбия

Хиляди хора излязоха в събота вечер на демонстрация в Белград срещу сръбския президент Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, съобщиха Reuters и Mediapool. За пореден път демонстрантите настояват за по-голяма свобода на медиите и за свободни и честни избори. Те бяха организирани от опозиционния "Съюз за Сърбия", който е съставен от 30 различни партии и организации, започнали през декември демонстрации всяка седмица срещу правителството. Протестиращите се събраха пред сградата на парламента в центъра на града, както и в близкия Пионерски парк. Издигната бе сцена с огромен екран, на който се излъчваха откъси от изказвания на президента Александър Вучич, протестиращите ги посрещаха с надуване на свирки и вувузели. Те носеха знамена на Сърбия и на Европейския съюз, както и плакати с искания за оставка на властта.

Корупционен скандал разклаща позициите на Джъстин Трюдо на предстоящите избори

Канадският премиер и негови приближени са заплетени в корупционен скандал, в основата на който са обвинения, че неговите най-близки съветници са упражнили натиск върху вече бившия министър на правосъдието и главен прокурор Джоди Уилсън-Рейбоулд, за да предотврати разследването на голяма компания, обвинена в измама и даване на подкуп.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Специализираният съд ще обяви присъдата по делото "Иванчева"

През първите дни на следващата седмица се очаква съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд да произнесе присъдата по делото за подкуп срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, зам.-кметицата Биляна Петрова и обвинения като посредник при подкупа Петко Дюлгеров, бивш кмет на "Младост", издигнат от ГЕРБ. Прокуратурата днес поиска от съда да наложи на тримата подсъдими наказание около средното, при положение че за престъплението, в което са обвинени, Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 30 години.

Поради сгъстения график на съда и на адвокатите пледоариите по делото бяха насрочени за неделя. Преди заседанието на съда Иванчева и Петрова обявиха, че ще заведат гражданско дело срещу зам. главния прокурор Иван Гешев за клевета чрез подвеждаща информация пред медиите, което им нанесло вреди.

Държавните компании трябва да публикуват финансовите си отчети

Държавните компании трябва да публикуват финансовите си отчети за последното тримесечие на миналата година, както и за първото на тази. Те ще дадат индикация накъде се е движи държавният бизнес, в който са съсредоточени например едни от най-големите енергийни активи, както и производството на оръжие. Друг интересен и регулиран сектор, в който оперират държавните дружества, са летищата и пристанищата.

Повече прозрачност и защита на потребителите в сайтове като Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner

Във вторник европарламентът ще гласува актуализация на правилата на ЕС за защита на потребителите, чиято цел е справяне с проблема с подвеждащите рейтинги в онлайн пазарите и двойното качество на продуктите. Онлайн пазарите и услугите за сравняване (като Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner) ще трябва да разкрият основните параметри, определящи класирането на офертите в търсачките.

Потребителят ще трябва да бъде ясно информиран дали купува продукт или услуга от търговец или от частно лице, за да знае с каква защита разполага в случай на проблем. Новото законодателство, предварително договорено с министрите на ЕС, също третира проблема с т.нар. двойно качество на продуктите, когато продукти от една и същата марка са с различни съставки или характеристики.

Украинците избират президент

На 21 април (неделя) ще се проведе вторият тур на президентските избори в Украйна. На него един срещу друг ще се изправят комедиантът с нула политически опит зад гърба си Владимир Зеленский и настоящият президент Петро Порошенко.

Според социологическите проучвания Зеленский ще спечели убедително и на балотажа. Евентуална победа на комедианта поставя голяма въпросителна върху бъдещето на страната заради неуспеха му да представи конкретна визия за следващите политически ходове на Украйна.

OUT_OF_OFFICE

Градски туризъм и литература

17.04

Проектът СПА, или "София поетически анимирана", тази година ще има събития в София и Пловдив. Лора Шумкова ви кани на безплатна литературна разходка на английски език – едно идеално събитие, ако искате да покажете града на ваши приятели чужденци. Маршрутът е таен и специално разработен, за да покаже литературното и културното наследство в столицата, обединен със съвременния поглед. Алтернативен маршрут до някои от най-интересните места в града и възможност да се запознаете с музиканти, визуални артисти и писатели от различни държави. Повече подробности на ekf.bg.

Тръгване от президентството в 18 ч.

Кино

До 25.04

Сред множеството прожекции на документални филми от програмата на Master of Art можете да видите "Очите на Орсън Уелс" - носител на награда за документален филм на фестивала в Кан 2018 (на 11 и 18 април), "Ицхак" - филм за гениалния цигулар, който свири въпреки детския паралич (13 април), и много други филми за изкуство и архитектура. Четвъртото издание на филмовия фестивал ще продължи до 25 април. Пълната програма и повече информация за филмите ще намерите на www.masterofartfilmfestival.com/bg.

В кино "Люмиер Лидл", "Одеон", "Евросинема", Г8 и др.

Изложба

До 6.05

Изложбата "Музика в обектива" на фотографката Василка Балевска документира историята на българската музика. В нея можете да видите първите снимки на Васко Василев, целия творчески път на Минчо Минчев и много снимки на Райна Кабаиванска. Изложбата е част от Европейския музикален фестивал.

В зала "България".

Новината от уикенда дойде от Националния съвет на БСП, на който председателят на партията Корнелия Нинова предложи на четвърта позиция в листата за предстоящите евроизбори президентския съветник Иво Христов. Всичко това е изненадващо, но пък е показателно за близостта на Румен Радев и екипа му с левицата. Втори, след водача Елена Йончева, беше подреден Янаки Стоилов, а след него - Деница Златева. Нинова обаче не успя да прокара гласуването на листата да е явно и анблок. В крайна сметка ще бъде подредена по вишегласие, като към 17-те имена са добавени още осем, сред които и това на Сергей Станишев, т.е. дотук са сигурни само Елена Йончева, която вече беше одобрена за водач на предишен пленум, и представителите на гражданската квота и коалиционните партньори, които бяха гласувани по-рано днес от Националния съвет - Иво Христов на четвърто място, Велизар Енчев - на десето, и Емил Георгиев - на последното, 17-о.

Добрата новина от края на седмицата е, че българският износ отново започва да се увеличава през първите два месеца, което е добре за икономиката. Все пак това се дължи и на ниската база от миналата година, което помпа растежа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.