Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Проект предлага две нови санкции - безвъзмезден труд и задържане в полицията

Сегашната система от административни наказания е неефективна и създава усещане, че държавата абдикира от задълженията си

Две нови административни наказания предлагат група депутати от "Обединени патриоти" - безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в поделение на МВР. Под законопроекта за промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) са се подписали повече от половината депутати в парламентарната група на "патриотите", включително зам.-председателите на групата Искрен Веселинов и Валентин Касабов и зам.-председателят на парламента адвокат Явор Нотев и др.

Законопроектът предлага наред с досегашните наказания в чл. 13 от ЗАНН – глоба, обществено порицание и лишаване от право да се упражнява определена професия или длъжност, да се добавят две нови наказания – безвъзмезден труд в обществена полза и задържане в арест на МВР. Те обаче ще се налагат в строго ограничени случаи и само по съдебен ред, доколкото с тях се засяга по-съществено личната сфера на засегнатите. Доколкото и двата вида санкции не са непознати за българското законодателство – и в момента те съществуват в Указа за борба с дребното хулиганство и в закона срещу спортното хулиганство (Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия), предложението по-скоро представлява разширяване на приложното им поле и синхронизиране на законите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар