Проект предлага две нови санкции - безвъзмезден труд и задържане в полицията
53 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проект предлага две нови санкции - безвъзмезден труд и задържане в полицията

Проект предлага две нови санкции - безвъзмезден труд и задържане в полицията

Сегашната система от административни наказания е неефективна и създава усещане, че държавата абдикира от задълженията си

2683 прочитания

© Николай Дойчинов


Две нови административни наказания предлагат група депутати от "Обединени патриоти" - безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в поделение на МВР. Под законопроекта за промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) са се подписали повече от половината депутати в парламентарната група на "патриотите", включително зам.-председателите на групата Искрен Веселинов и Валентин Касабов и зам.-председателят на парламента адвокат Явор Нотев и др.

Законопроектът предлага наред с досегашните наказания в чл. 13 от ЗАНН – глоба, обществено порицание и лишаване от право да се упражнява определена професия или длъжност, да се добавят две нови наказания – безвъзмезден труд в обществена полза и задържане в арест на МВР. Те обаче ще се налагат в строго ограничени случаи и само по съдебен ред, доколкото с тях се засяга по-съществено личната сфера на засегнатите. Доколкото и двата вида санкции не са непознати за българското законодателство – и в момента те съществуват в Указа за борба с дребното хулиганство и в закона срещу спортното хулиганство (Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия), предложението по-скоро представлява разширяване на приложното им поле и синхронизиране на законите.

Основният аргумент на вносителите за необходимостта от това е, че в момента глобите, които се налагат като основен вид административно наказание, имат и също толкова висок процент неизпълняемост. Основната причина в повечето случаи е, че става въпрос за лица с ниски доходи или изцяло без доходи. Като пример в това отношение се дават глобите по Закона за горите. Това създава усещането, че държавата абдикира от задълженията си да санкционира нарушителите на законите и се налага да се предприемат законодателни мерки, с които да се възстанови доверието в държавата, се казва в мотивите към законопроекта.

Същевременно законопроектът предвижда приложното поле на новите две наказания да бъде ограничено, като те не се прилагат за всички видове нарушения, а само в строго определени случаи, доколкото са по-тежки. Наказанието безвъзмезден труд в полза на обществото да се налага само при повторно извършено административно нарушение или за нарушение на системно извършване, като това наказание да може да се налага самостоятелно или едновременно с някое друго от досегашните административни наказания - глоба, обществено порицание или лишаване от право за упражняване на професия или дейност. Задържането в МВР да се прилага само за нарушения, свързани с нарушаването на обществения ред.

Ако искате да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безплатен абонамент тук:

Искам да получавам бюлетина Легал Компас

Проектът предлага продължителността на наказанието безвъзмезден труд да не може да е по-малко от 40 часа и не повече от 200 часа годишно за не повече от 2 последователни години. Максималният срок на задържането в МВР не може да надхвърля 25 денонощия. Тези наказания не се вписват в бюрата за съдимост.

Подробно са разписани правилата, по които ще се изпълнява наказанието безвъзмезден труд, което е възложено на съответната пробационна служба по настоящ адрес на наказания. Безплатният труд се полага на обекти на държавното предприятие "Фонд затворно дело" и други обекти, утвърдени от съответната пробационна служба, но в никакъв случай не може да е в полза на лица, еднолични търговци или дружества, в които няма държавно или общинско участие. При определянето на обектите на работа се вземат предвид уменията и квалификацията на наказания. Ако той има постоянна работа на трудов договор, работата по изпълнение на наказанието му се възлага до три часа дневно в извънработно време или за пълен работен ден в почивен или празничен ден. По време на платен годишен отпуск или ако е безработен работа на пълен работен ден може да му се възлага за не повече от 56 часа месечно (7 работни дни на осемчасов работен ден) при спазване на Кодекса на труда. Когато наказаният не изпълни задължението си за полагане на безвъзмезден труд, пробационната служба може да предложи замяната му със задържане в поделение на МВР до 7 дни, като 8 часа труд се заменят с 1 денонощие арест. Ако неизпълнението е по обективни причини, наказаният се освобождава от него.

Прокурори, с които "Капитал" разговаря, коментираха, че са по-скоро склонни да подкрепят тази законодателна идея, доколкото сегашната система от санкции е очевидно неефективна. Глобите в големия брой случаи са несъбираеми, а общественото порицание е анахронизъм, от който никой не се впечатлява, коментират те. Но всички правят уговорка, че е много важно как ще се регламентира и прилага това. Юристи споделят впечатления, че в САЩ и други страни наказанието безплатен труд за обществото е разпространено и добре организирано, така че да не пречи на личния и социалния живот на наказания. Според други юристи това допълнение на закона привежда Указа за борба с дребното хулиганство и закона за спортното хулиганство в съответствие със ЗАНН, тъй като досега те се разминават по отношение на вида административни наказания.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK