Пленумът бламира Нинова, Станишев влезе в листата за евроизборите

Пленумът бламира Нинова, Станишев влезе в листата за евроизборите

В БСП вътрешната опозиция и ръководството се блокираха и в списъка попаднаха непредвидени играчи. Нинова отказа да носи отговорност

Елена Старидолска
8379 прочитания

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не успя да наложи листата с кандидати за евродепутати, така както тя е беше одобрила, а Изпълнителното бюро - подкрепило. На закрито заседание Националният съвет на партията отказа да гласува списъка анблок и явно, добави още осем имена - сред тях Сергей Станишев, Антон Кутев, Валери Жаблянов, Борислав Гуцанов, Боян Чуков. Всички те минаха през тайно гласуване. Единствено представителите на т.нар. гражданска квота и коалиционните партньори бяха одобрени по-рано от Националния съвет. Сред тях е голямата изненада - началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който е четвърти (цялата листа - в карето).

Заради взаимния блокаж между ръководството и вътрешната опозиция, в крайна сметка в листата влязоха непредвидени хора. Фаворитите останаха извън избираемата зона. След балотаж между депутата Петър Витанов и члена на клуб "Милениум" Цветелина Пенкова (и двамата с по 97 гласа след първи тур) бяха подредени той втори, тя трета, а петият и шестият бяха решавани отново на балотаж между Сергей Станишев и Иван Кръстев (с по 97 гласа всеки на първи тур). Станишев стана пети с 15 гласа преднина пред Кръстев. Дали непознатите имена стигнаха до тези предни позиции случайно, или бяха план Б на ръководството е още рано да се каже, но повечето членове на Националния съвет, с които "Капитал" разговаря, твърдят, че този път изборът е бил честен. Нинова по разкази на очевидци преживяла тежко поражението. Близо 20 минути се забавило подновяването на заседанието след тайния вот. От ръководството предложили балотажът да е явен, но отново било отхвърлено. Членове на пленума твърдят, че председателят на БСП се държала много смирено, "без капка арогантност".

Кои са новите лица в избираемата зона

Пенкова е член на БСП от десетина години, баща й е председател на столичната организация в район "Студентски". Тя е част от клуб "Милениум", работи в Hayfin Capital Management в Лондон. Завършила е университета "Бокони" в Италия, а после и магистратура в Оксфорд по финансова икономика. Учила е и в Централноевропейския университет бизнес администрация. Иван Кръстев е експерт в социалната сфера в офиса на евродепутата Георги Пирински. Бил е зам.-министър на образованието в правителството на Пламен Орешарски, а през 2017 г. на изборите за Народно събрание - четвърти в листата в Стара Загора, но не влезе. Петър Витанов е от софийския район "Красна поляна", той е по-скоро представител на т.нар. ляво крило.

Какво предложи Корнелия Нинова

В подредбата, предложена от Нинова в последния момент на ИБ - час и половина преди пленума в неделя, имаше няколко интересни неща, но едно от тях е много ясно различимо - правена беше с идея да се решават вътрешнопартийни проблеми и да се търси надмощие, а не толкова да се разширява подкрепата за БСП:

- на избираеми позиции, до шестото място според "Позитано" 20, имаше двама представители на вътрешната опозиция на Нинова, които обаче после се отказаха от критиките срещу председателя - вторият Янаки Стоилов и петият - Румен Гечев. Стоилов беше вариант за конституционен съдия от "квотата" на БСП, след като заради правило, въведено от Нинова, нямаше как да е отново депутат, тъй като има 12 години "стаж" на мястото. Юристът отказа номинацията за Конституционния съд, защото стана ясно, че председателят на БСП няма да преговоря за него с ГЕРБ.

Депутатът Румен Гечев търсеше вариант да замени парламента с по-добра позиция и дори зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов го "издаде" от трибуната на Народното събрание, че е търсил подкрепа от управляващите за това. Гечев се разсърди на Нинова, защото не стана председател на икономическата комисия в парламента, а в тайно гласуване депутатите от БСП избраха за мястото Петър Кънев. С неговото включване може би Нинова търсеше вариант да омилостиви опозицията заради Станишев.

- другата ясно забележима линия беше, че от сегашните четирима евродепутати оставаше само един - Момчил Неков, на когото мястото в Брюксел изобщо не беше сигурно, защото беше седми. Той влезе в Европейския парламент (ЕП) заради феномена 15/15. Отпадането на Петър Курумбашев предизвика скандал на пленума в неделя.

- безспорната изненада е Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев, поставен четвърти. Избираемата зона се затваряше с друго неочаквано име -- на Иван Кръстев от Стара Загора.

- за пореден път БСП показва, че за нея няма значение фактът, че някой от кандидатите е сътрудничил или дори работил открито за Държавна сигурност (ДС). Бойко Борисов дори описа подредбата в листата като - "шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност". Според него имало само един човек, който разбира нещо от европейска политика, и това била Деница Златева. А невключването на Станишев в листата показвало, че БСП вече няма нищо общо с ПЕС - така щяло да се изтълкува навън.

Официално обявените за сътрудници на ДС са двама от кандидатите на БСП - Румен Гечев и Емил Георгиев. Първият влязъл в спор със съседите си заради антена, която монтирал допълнително на сградата, защото бил радиолюбител и използвал връзките си с ДС, за да ги заплашва. Досието на Георгиев е унищожено.

Велизар Енчев, който води и коментарно предаване в телевизията на БСП - БСТВ, е бил щатен служител на тайните служби по време на комунистическия режим.

В крайна сметка обаче от предложението на Нинова почти нищо не остана. Ако изгуби изборите, това ще означава сигурна оставка. Намеци и дори директни въпроси дали ще напусне, ако изгуби изборите, Нинова е получила от участници в пленума. След неговия край, след 22 ч. тя написа в профила си във Facebook - "Оттук нататък отговорността за резултатите е на Националния съвет на БСП". Това най-вероятно е последното й изказване в закритата част, защото беше преразказано от някои от присъствалите. "След девет часа дебати, избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия." "Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет, другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националния съвет, което уважавам. Оттук нататък - за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата."

Удари от всички страни

На влизане за заседанието на "Позитано" 20 Сергей Станишев определи листата, предложена от БСП, като "подарък за ГЕРБ" и каза, че отговорност за нея трябва да поеме лично председателят на партията, защото очевидно тя е нейно предложение. Станишев смята, че ако социалистите спечелят властта, ще се управлява по същия начин, както сега партията. "С просто око се вижда превръщането на БСП във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2", каза той. Нинова не е разговаряла с него предварително, той бил поканен в "12 без една" и си личало, че проформа.

В петък трябваше да бъде последното заседание на Изпълнителното бюро, но в последния момент Нинова го отмени. Тя свика тясното ръководство в 9:30 ч. в неделя, а от 11 ч. започна Националният съвет.

По-рано в неделя водачът на листата Елена Йончева каза пред bTV, че според нея Станишев трябва да е отново сред кандидатите за евродепутати. В залата по време на закритото заседание той е бил предложен отново.

В залата е имало и настояване от много от членовете на пленума кандидатите за евродепутати да декларират принадлежност към ПЕС. Заради антиевропейско говорене и открито противопоставяне на някои от позициите на ПЕС има съмнения, че ръководството на БСП вече обмисля да не се включи в групата на левицата в следващия мандат на ЕП. Подобни въпроси са задали Антон Кутев, Георги Пирински, Велислава Дърева и др. Именно недоволството на Кутев и Валери Жаблянов, може би заради непопадането им в листата, в крайна сметка наклонило везните в полза на вътрешната опозиция.

Липсата на Петър Курумбашев от листата на Нинова предизвикало грозен скандал. Някой попитал от залата защо сегашният евродепутат не е предложен отново (между другото той има 171 номинации от страната, на четвърто място след Йончева, Станишев и Деница Златева), на което Корнелия Нинова отговорила, че му е предложила осмата позиция, но той искал третата и се отказал. След малко Георги Гергов получил смс, в който Курумбашев обяснявал, че това не е вярно - предложено му било девето място, което е унизително. Лидерът на БСП в Пловдив прочел съобщението на глас. Не след дълго и самият Курумбашев пристигнал в залата на "Позитано" 20 и казал от микрофона, че Нинова лъже. Евродепутатът написа във Facebook, че предложението за 9-ото място му се е сторило подигравка за всичко, което е направил досега, и затова го отказал. Все пак се стигнало до явно гласуване за четвъртата позиция - изборът бил между Христов и Курумбашев, и Христов спечелил повече гласове.

"Най-мекият" упрек към Нинова дошъл от Костадин Паскалев, който казал, че най обича да го управляват медийно. Забележката му била заради това, че листата, подредена на заседанието на Изпълнителното бюро, първо беше оповестена в две телевизии - "Нова тв" и bTV.

На участниците в заседанието бил раздаден и списъкът с получените номинации на кандидатите в страната. От него става ясно, че проф. Иво Христов - настоящ депутат от гражданската квота, прочул се с репликата, че 80% от българите са дебили, е издигнат от 120 организации на партията, а Иво Христов - началникът на кабинета на Румен Радев - от 2 организации. Едната е столичният район "Средец", като първо името му е лансирано от "Клуба на левите журналисти", както "Капитал" писа преди месец. Любопитно е, че междувременно Христов оглави Съвета по стратегически въпроси на президента Румен Радев, който вече проведе едно организационно заседание. По информация на "Капитал" има изготвен анализ, който ще се обсъжда в последната седмица на април.

До петък, 12 април, Христов не беше попълнил документите, нужни за кандидатстването за евродепутат. В неделя присъства на пленума. На влизане каза, че неговата най-важна цел е успешният мандат на президента Румен Радев, който е "основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата", а БСП е единствената опозиция. "Нормално е да приема", коментира Христов, който е напуснал партията преди около осем години.

Напрежение предизвикали и местата на коалиционните партньори и т.нар. гражданска квота. До избираемото според "Позитано" 20 шесто място има двама представители на гражданската квота - Елена Йончева и Иво Христов. На 10-а позиция е Велизар Енчев, който е партиен лидер, но формацията му "Българска пролет" не е част от коалицията "БСП за България" и затова отново е в квотата на гражданите. Официално единственият представител на коалиционните партньори е председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев, поставен на последната (17-а) позиция. Срещу това отношение към съюзниците възразил Александър Паунов, депутат и председател на Комунистическа партия на България. Той предложил за мястото на коалиционните партньори Славчо Велков. При явно гласуване и избор между Велков и Георгиев спечелил вторият.

Листата, предложена от Корнелия Нинова

1. Елена Йончева

2. Янаки Стоилов

3. Деница Златева

4. Иво Христов

5. Румен Гечев

6. Иван Кръстев

7. Момчил Неков

8. Десислав Тасков

9. Цветелина Пенкова

10. Велизар Енчев

11. Петър Витанов

12. Димитър Данчев

13. Крум Дончев

14. Тодор Стоилов

15. Иван Френкев

16. Мариела Модева

17. Емил Георгиев

Листата преди балотажа

1. Елена Йончева

2. Петър Витанов 97 гласа

3. Цветелина Пенева 97 гласа

4. Иво Христов

5. Сергей Станишев 95 гласа

6. Иван Кръстев 95 гласа

7. Деница Златева 93 гласа

8. Румен Гечев 91 гласа

9. Момчил Неков 87 гласа

10. Велизар Енчев

11. Димитър Данчев 85 гласа

12. Янаки Стоилов 84 гласа

13. Тодор Стоилов 83 гласа

14. Валери Жаблянов

15. Антон Кутев

16. Мариела Модева

17. Емил Георгиев

След последното гласуване, класирането се запази в този вид, но Янаки Стоилов и Антон Кутев си направили отвод. Така 15-и става Десислав Тасков, а 16-и Крум Дончев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не успя да наложи листата с кандидати за евродепутати, така както тя е беше одобрила, а Изпълнителното бюро - подкрепило. На закрито заседание Националният съвет на партията отказа да гласува списъка анблок и явно, добави още осем имена - сред тях Сергей Станишев, Антон Кутев, Валери Жаблянов, Борислав Гуцанов, Боян Чуков. Всички те минаха през тайно гласуване. Единствено представителите на т.нар. гражданска квота и коалиционните партньори бяха одобрени по-рано от Националния съвет. Сред тях е голямата изненада - началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който е четвърти (цялата листа - в карето).

Заради взаимния блокаж между ръководството и вътрешната опозиция, в крайна сметка в листата влязоха непредвидени хора. Фаворитите останаха извън избираемата зона. След балотаж между депутата Петър Витанов и члена на клуб "Милениум" Цветелина Пенкова (и двамата с по 97 гласа след първи тур) бяха подредени той втори, тя трета, а петият и шестият бяха решавани отново на балотаж между Сергей Станишев и Иван Кръстев (с по 97 гласа всеки на първи тур). Станишев стана пети с 15 гласа преднина пред Кръстев. Дали непознатите имена стигнаха до тези предни позиции случайно, или бяха план Б на ръководството е още рано да се каже, но повечето членове на Националния съвет, с които "Капитал" разговаря, твърдят, че този път изборът е бил честен. Нинова по разкази на очевидци преживяла тежко поражението. Близо 20 минути се забавило подновяването на заседанието след тайния вот. От ръководството предложили балотажът да е явен, но отново било отхвърлено. Членове на пленума твърдят, че председателят на БСП се държала много смирено, "без капка арогантност".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Корнелия е вече пътник след вътрешното си самоизяждане.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тия изписаха извадените очи на Борисов!
  БСП зорлем загуби спечелени избори!
  Абсолютно по Станишевски...

  Нещо изключително шизофренно има в изтъкването на Станишев като алтернатива на Нинова.
  И с какво е алтернатива? Че врагът на моя влаг е мой приятел, ли?

  Много къса памет демонстрира публиката:

  1. За десетте си години начело на БСП Станишев загуби всички (!!) избори: парламентарни, президентски, евро, местни, референдуми! Всички!
  2. Станишев маниакално поиска и на 30 г. стана министър-председател на правителството на най-крадливата преди Герб Тройна коалиция, която крадеше в пропорция 3:5:8. При неговото управление Ахмед Доган овладя системите за управление на държавата и разстави свои кадри на всички възлови места в икономиката, правосъдието, надзорните агенции, сигурността, които после отдаваше на концесия на Борисов;
  3. Прокламиращото се за ляво Станишево правителство въведе най-десния възможен подоходен данък - плоският и премахна необлагаемия минимум, така че дори и тази на социални помощи да им се удържа данък;
  4. Станишев бе този, който като председател на ПГ на Коалиция за БГ в по-предишния парламент увещаваше депутатите си да гласуват кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, защото иначе правителството на Орешарски (с мандата на ДПС!) падало. Всъщност Орешарски падна именно заради това;
  5. На предишните евроизбори Станишев обяви, че само формално ще води листата, но няма да става евродепутат. Излъга. Стана;
  6. Като председател на ПЕС Станишев направи чудеса от низост, подкрепяйки Герб за налагането на Истанбулската конвенция срещу позицията на собствената си партия.

  Не следя партийния живот в БСП, но тъй като живея тук, смятам, че заради несвършени две неща Нинова пропусна шанса да обнови партията си и да й спечели широка подкрепа:
  1. Не направи публична морална екзекуция на ояли се червени милионери Герговци, Киро Добревци, Весела Лечевци, Овчаровци, Дъбовци, Миховци, Божиловци и т.н., за които никой с акъла си никога не би гласувал;
  2. Не обърна партията си към социалната ангажираност и към проблемите на 3/4 от българите.

  Бог дава, ама в кошара не вкарва.

  П.П. И мястото на Иво е в президентството.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И абсолютно не подлежат на съмнение думите на проф. Идо Христов за тоталната доминация на тези, които той непрофесионално нарича дебили.

 • 4
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Другари, крайно време да се самоизядете.

 • 5
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  [quote#2:"D-r D"]Не следя партийния живот в БСП, но тъй като живея тук[/quote]

  Ти лли другарю не следиш партийния живот на БСП? И що си мислиш, че някой ти вярва? Бас държа, че си от някой пенсионерски БСП клуб, уждокторе.

 • 6
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  По принцип е нормално след такова бламиране Нинова да си ходи. АМа мисля че е по-дорбе да остане, защото така самоизяждането в БСП ще продължи до победен край ;)

 • 7
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Във вчерашният разговор по БНР с Дайнов се вижда, че той не само не е никакъв социлог ами и работи откоренно за Герб. По неговите думи ако не бъде вкарат в листата Станишев, то БСП ще загуби изборите точно заради това. А като сечетат форуми по места на БСП разбираш че освен партийната им клика никой друг не го харесва и ще има отлив от твърдият електорат.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "ръмжо":

  Ами, прав е Дайнов...
  Заради неприязненото си отношение към Станишев, възприех тургането му в листите снощи като лично поражение и дадох израз на емоции. Сектантска работа...

  Ще имате ли търпение да четете?

  Реално темите са две:
  1. Евроизборите, ЕС, ПЕС;
  2. Опозицията на Герб.

  По т.1
  1) В БГ всички избори са били и са по антагонистичната линия Герб(СДС) - БСП. Няма значение за какво са. Лакърдиите, че ще представяме виждания за бъдещето на ЕС са пълни глупости, защото БГ изпраща в ЕП едва 17 от 751 депутати - 2%. При това те са пръснати в поне 4 партии-торби и си гласуват по партийному. Демек национален интерес няма как да се постигне. Примерът с Пакта за мобилност е красноречив.
  2) В този смисъл за ЕП и партиите-торби няма никакво значение коя БГ партия колко тела ще им изпрати: 4,5,6 или цели 7. Това има значение единствено за вътрешна употреба, за да покажат партиите на собствения си електорат колко са мощни и как бият традиционния си враг.
  3) Традиционните уж леви (ПЕС) и уж десни (ЕНП) партии-торби са еднояйчни близнаци и се отличават единствено по логата си и по партийните цветове. Всичко останало им е почти еднакво:
  - неолибералната идеология;
  - глобалистичните уклони;
  - не много тайната връзка със Сорос;
  - тенденцията за оттегляне на електората от техните "сестрински" партии по места.

  4) ПЕС е класически сбор от неолиберални глобалистични партии с троцкистки прочит на марксовите философски и икономически теории. Което всъщност доста ги извращава. Съвременните евролеви не се хвърлят да бранят интересите на угнетените и унизените, което успешно правеха мощните еврокомунистически партии на Запад през 70-те, а се занимават с налагане интересите на екзотични малцинства над интересите на традиционните мнозинства. Сещате се думата...

  Това е една от причините популярността на сестринските леви партии да е пословично ниска. Леви партии от торбата ПЕС в Европа управляват единствено в Албания (където втори месец текат бунтове срещу тях), Македония, а от вчера, ако се коалират с някого - и във Финландия. Във Франция ФСП практически изчезна, в Германия на последните избори социал-демократите имат най-ниските резултати в историята си. Същото е в Италия, Испания, Австрия...

  По т.2
  1) Единствената реална опозиция на Герб в този момент е БСП.

  Десните се опозориха с конкубината Борисов 2 и то не толкова с подкрепата си за него, колкото с дърпането на косите, докато се блъскаха помежду си да му се харесат и да им подхвърли по-мазно властово залъче. А че сега пак се сдушават, в опит да повторят онзи "успех" е потвърждение, че вторият път историята се повтаря единствено като фарс.

  2) Унизен от отстраняването си, Станишев вчера нарече партията си "вождистка" и с това демонстрира уязвени чувства.
  Всъщност това е единствената БГ партия с мощна вътрешна опозиция. Друга такава няма. Сблъсъкът на мнения е двигател. Да, не винаги се кара на директна.

  3) Какво смятам, че се случи след снощния пленум:

  - безсмислената листа (т.1.1 и 1.2) всъщност компромисно обедини двете противостоящи крила в БСП. чрез вишегласие - най-съкровеният принцип на демокрацията. Нинова удържа своите номинаци на местата им: Йончева и Иво Христов и остави мнозинството в партията да попълни останалите. От което следва, че всичките крила в БСП ще работят да бият Герб на изборите: Нинова и Со ще убеждават антистанишевистите, старите мущуни - чугунените глави.

  - Нинова е непоклатима като председател, защото показа, че когато трябва, може да направи компромис. Е, сложи си ламарина, като каза, че това е листа на НС и той следва да носи отговорност за резултатите от нея...

  - Нинова отправи ясен сигнал към ПЕС с невключването на Станишев, но от друга страна - с включването му на избираемо място - не затръшна вратата;

  - от Нинова зависи дали излъчените от БСП евродепутати ще влязат в групата на ПЕС или ще отидат в друга група. Защото не Нинова има интерес от ПЕС, а ПЕС в окаяното си състояние се нуждае от всяко телце в ЕП.

  И накрая да ви кажа какво смятам да направя аз:
  - ще гласувам за БСП, защото победата им на тези избори е единствената възможност да се предизвикат предсрочни избори и с управлението на Борисов да се заеме прокуратурата;
  - ще гласувам с преференции за Деница Златева, която е абсолютен и убеден еврореформатор и по този начин, ако и достатъчно други мислят като мен, ще отбутаме Станишев назад, назад...

  И: Герб трябва да бъде забравен от следващото поколение.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "D-r D":

  И ето, че истината лъсна! Доктора неприкрито заяви ясното си самочувствие на превъзходство.

  Същият човек, който обяви, че ще гласува за БСП, за да влезе Бойко в затвора. Ултраинтелигентно!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход