"Артекс" срещу ДНСК заради "Златен век"

Строителната компания твърди, че няма основания за спиране на небостъргача, ден преди очакваната заповед на строителния надзор

Битката около "Златен век", изглежда, ще загрубее. Ден преди Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да връчи официално заповед за спиране на строежа на небостъргача в "Лозенец", компанията "Артекс" поиска да й бъде позволено да продължи изграждането.

В писмо до медиите, към което е прикрепено и възражението, изпратено до ДНСК, една от собственичките на компанията, арх. Весела Мирянова, твърди, че са отстранени всички констатирани нередности по строежа и частичното спиране от края на март трябва да бъде отменено. "Всички забележки, констатирани от ДНСК, са надлежно отстранени и считаме, че не са налице основания нито за частично, нито за цялостно спиране на строежа. Нещо повече – спирането на строителството би било напълно незаконосъобразно", заявява Мирянова.

Проблемът е обаче, че след като спря временно строежа заради технически забележки, ДНСК присъства на среща при премиера Бойко Борисов, на която заедно с останалите замесени институции - МРРБ и Столичната община, заключи, че строителното разрешително на обекта е изтекло. Това внезапно решение (което само седмица по-рано надзорът не посмя да вземе сам) означаваше, че промените в Закона за устройство на територията, които позволяват разрешителните на обекти от първа и втора категория да важат 10, а не 5 години, вече няма да се прилагат спрямо небостъргача. Подобно развитие ще значи, че "Артекс" ще трябва да извадят наново строително разрешително и да се съобразят с намалените височини в квартала, които важат към момента.

В своя позиция от миналата седмица строителният контрол заяви, че на 15 април - понеделник, ще връчи заповед за спиране на строителните работи, защото тогава ще е изтекъл 7-дневният срок по закон. Писмото на "Артекс" подсказва, че тази битка няма да мине така леко. В позицията си Мирянова казва, че са получили констативен акт от 3 април, който е за частично спиране заради нередности на строежа, но никъде не се говори за изтекло разрешително. Това вероятно значи, че ДНСК не е връчвала ново уведомление на "Артекс" след срещата при премиера и тепърва ще трябва да издаде нова заповед.

Тук "Артекс" бързат превантивно да защитят позицията си, че имат валидно разрешително. "Напомняме също така, че разрешението за строеж за обекта има правно действие до 11.01.2020, след което може да бъде подновено по новия законов ред. В тази връзка се надяваме на обективни и законосъобразни действия от страна на държавните институции, които да докажат на бизнеса, обществото и международните общности, че развитието на градската среда и благоприятния икономически климат са сред приоритетите на управление на България", се казва в писмото. Във възражението, адресирано до ДНСК, се посочва, че "едно такова спиране ще бъде свързано и с неправомерно нанасяне на изключително големи по размер щети за възложителя".

Преведено накратко, това значи, че след като получат новата заповед за спиране на строежа заради изтекло разрешително, "Артекс" вероятно ще влязат в съдебна битка, която обещава да е доста срамна за няколко институции, които през годините са подкрепяли строежа, а сега се налага публично да се разграничат от него.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  В ерата Герб всичко става на четири очи. Кой на кого какво е обещал и срещу какво си остава между очите...
  В казуса Флори - Атреск единият чифт очи, обаче, поизпадна от влака, машинистът затяга дисциплината сред вагонния състав и никой не смее да шукне, защото вижда как Флори стои отвън на стъпалото и нещо вика, ама не се чува...

  Сериозно казано казусът със Златен век е разрез на разкапаната държавност. Дали поради тъпота на персонала, на алчност или на някакво нереално послушание на горните - не се наемам да тълкувам. Най-вероятно е микс.

  Сега за микса:
  1. Когато през януари 2017 г. ПГ на Герб прокарва измененията в ЗУТ, че строителните разрешителни на строежи от І и ІІ гр се удължават от 5 на 10 г, в поправките изрично е упоменато, че промяната не се отнася за съществуващи строежи, а само за предстоящи;
  2. Това изобщо не попречва на зам.-министъра на МРРБ (някой си Йовев) по искане на Мирянови в начарото на 2017 г. да им напише тълкувателно писмо, в което явно включва небостъргача им към незапочнатите (?!) строежи. Пиша "явно", защото двата екземпляра от това писмо - в Столична община и в архива на МРРБ са една от най-строго пазените тайни в държавата на Герб и не се предоставят на никого;
  3. Зам.-министър Йовев (който продължава да е такъв!!!) по закон няма право да вълкува касаещите дейността на министерството закони. Това е отговорност на министъра на МРРБ или на изрично упълномощен от него/нея зам.-министър. В случая такова упълномощаване няма. От което следва, че излиянията на Йовев нямат правна стойност. Но не така ги приемат в СО (кмет на СО е зам.-председателката на Герб Й.Фандъкова);
  4. Като се позовават на това тълкувание, Мирянови прикрепват към него писмо до СО, с което искат да се спре хода на вече депозираната им молба за удължаване с още 5 г. на изтичащото им строително разрешително, заради промяната в ЗУТ. Искат и ДА ИМ СЕ ВЪРНАТ платените вече 260 000 лв. такса за право на строеж, тъй като според Йовев то се удължава автоматично;
  5. СО уважава молбата, връща им парите и приема на доверие твърденията им без никой в СО да си направи труда да прочете текста на поправките в ЗУТ!!!
  6. Няколко дни преди да стане горд собственик на първия по рода си апартамент с лифт, Цветанов, в битността си на председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и пр, пише писмо до партийната си другарка Фандъкова да организира проверка по законосъобразността на строежа на небостъргача. Поводът е недоволство на граждани. Ама те гражданите протестират срещу небостъргача от 10 г и никой не им обръща внимание! Проверка е назначена незабавно, но междувременно Мирянови явно приемат условията на купувача на Онзи апартамент и проверката на СО е прекратена без обяснение след няма и седмица. А иначе хората продължават да си протестират...

  Сега, когато историята около Артекс стана прекалено токсична, заради апартаментите на гербавата върхушка, в Герб се сетиха, че за цялата тая поредица от нарушения на процедурите, извършена от партийни вождове, депутати, министри, зам.-министри, кметове на СО, гл.архитекти на СО, директори на ДНСК и пр, вина носи...Артекс.

  Седмица по-рано директорът на ДНСК, за да си измие ръцете, предложи случаят да се реши в съда.

  Явно, за да не се случи това и да не се разсмърди цялата административна немощ и пр. на гербавото управление, г-н Борисов отново влезе в ролята на въздаващ справедливост гръмовержец и реши възможно най-простичко засуканият казус, като оневини всичките си кукли по места и отряза главата на чуждия.

  Този път честта на партията бе обърсана и без оставки дори...

  Но като гледам Артекс не мислят така. Явно предстои да видим как стои въпросът с независимостта на правосъдието в държавата на Герб...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  А, и да не помисли някой, че съм "за" небостъргач на Кръста?
  Никога! Това архитектурно/граустройствено недоразумение е плод на същия гербаджийски микс от некадърност, алчност и послушание.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ще обжалват там нещо, ще спечелят и ще си го достроят. Цветанов и свитата си получават апартаментите, покривите, асансьорите - абе хепи енд! Естествено, с услужливо заспалото и забравило гражданско общество.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход