Вечерни новини: Зам.-министърът на икономиката Манолев с оставка, три оферти за военните кораби за 1 млрд. лв.

Александър Манолев

Вечерни новини: Зам.-министърът на икономиката Манолев с оставка, три оферти за военните кораби за 1 млрд. лв.

И още: Kитайската икономика расте над очакванията; Утре ще бъде публикуван пълният доклад на Робърт Мюлер

4381 прочитания

Александър Манолев

© Велко Ангелов


И тази седмица не мина без оставка по линия на имотния скандал, макар и с малко по-различен сюжет от класическия "Апартаментгейт". Става дума за зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, за когото през уикенда се появиха медийни публикации с твърдения за злоупотреба с евросредства.

Другите важни новини в сряда дойдоха от икономическата и бизнес сфера и това донесе полъх на разнообразие на фона на ярките политически скандали в страната от последните дни. Трима са кандидатите в търга за два нови военни кораба за сериозната сума от близо 1 млрд. лв. Дали сочената за фаворит варненска корабостроителница "Делфин" ще е и с най-ниска цена би трябвало да се разбере след седмица.

Днес стана ясно и че "Еврохолд България" е получил ексклузивност на офертата си за придобиването на активите на CEZ в България. Офертата на другия претендент India Power не е отхвърлена, но остава като втора поред. Дали и кога може да се очаква подписване на договор обаче все още не е ясно.

Известна изненада в глобален мащаб донесоха данните за ръста на китайската икономика, които са доста по-оптимистични от очакванията.

НАЙ-ВАЖНОТО

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка след медийни публикации с твърдения за злоупотреба с евросредства

Часове след като прокуратурата обяви днес, че започва проверка на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев заради медийни публикации за евентуална злоупотреба с евросредства, дойде и новината за неговата оставка. Тя е приета от премиера Борисов. Поводът е съвместно разследване на "Биволъ" и "Благоевград нюз", в което се твърди, че Манолев е собственик на парцел край Сандански, върху който с финансиране от 380 хил. лв. по Програмата за развитие на селските райони е построена "къща за гости". Плащането е одобрено от фонд "Земеделие" през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма. Имението обаче никога не е функционирало като семеен хотел за селски туризъм, каквото би трябвало да е предназначението му, а според разследването се използва за частна вила от Манолев.

Оставката на Манолев е в синхрон с действията, които Борисов предприе в опит да противодейства на последиците от имотния скандал във властта, а именно незабавни оставки на всички, за които се появят публикации със съмнения за нередности. Подобно и на съобщенията за оставките от предходните дни - на Делян Добрев, на зам. областния управител на София Томи Николов и др., и сега като мотив се посочва "солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения". "Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това", е цитиран да казва Манолев. През септември 2018 г. той бе предложен за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски. След описани от "Капитал" негови съмнителни бизнес връзки обаче Манолев оттегли кандидатурата си.

Три кандидата да строят военните патрулни кораби за близо 1 млрд. лева

Три компании са подали оферти в проекта построяването на два нови военни патрулни кораби за 984 млн. лв. с ДДС, стана ясно след изтичането на крайния срок за офертите вчера. Това са варненската корабостроителница "Делфин", германската Fr. Lurssen Werft и италианската Fincanteri. Офертите ще бъдат отворени на 22 април, а след това ще бъдат оценени. После работната група ще представи решението си на Министерския съвет. Изборът трябва да бъде одобрен и от парламента. Така принципно до края на годината може да се стигне до сделка, стига да не изникнат нови пречки пред проекта, което вече се е случвало.

През 2018 г. процедурата се провали, след като заради проблеми с цената се оттегли единственият одобрен тогава кандидат – варненската корабостроителница "Делфин". Както тогава, така и сега тя се счита за фаворит за поръчката. Впоследствие правителството коригира цената и отново поиска обвързващи оферти. Проектът е един от трите големи за превъоръжаване на армията. Придобиването на новите изтребители F-16 вече бе задвижено. Третият проект е закупуването на 150 бронирани машини и оборудване за тях за около 1.5 млрд. лв. Той принципно бе одобрен от парламента през лятото на 2017, но параметрите на машините още се доуточняват.

Китайската икономика изненадващо нарасна над очакванията

Китайската икономика нарасна изненадващо над прогнозите през първото тримесечие. Официалните данни показват, че БВП се е повишил с 6.4% на годишна база, докато предвижданията бяха за 6.3%. Въпреки това ръстът остава далеч под регистрираните 6.8% през първото тримесечие на 2018 г.

Според анализатори ръстът през първите три месеца на годината е повлиян положително от правителствените стимули, както и решението на САЩ да не повишават допълнително митата върху китайски стоки. Резултатът през първото тримесечие отговаря на прогнозите на китайското правителство за годишен ръст в порядъка на 6-6.5%.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Мракобесните времена в българското правораздаване тепърва предстоят, защото настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече се е прицелил в креслото на главния инспектор. Благодарение на правомощията, с които разполага тази институция, тя ще се превърне в поредното завоевание на олигархични интереси - така, както работеше българската прокуратура през последните седем години. Но затова пък у нас истинската корупция остава необезпокоявана и всепроникваща."

Председателят на ВКС Лозан Панов в речта си на форума "Независим съд - свободна държава! За правото и справедливостта" в сряда, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки" и сдружение "Боец".

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

В четвъртък ще бъде публикуван пълният доклад на Робърт Мюлер

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар ще обяви в четвъртък пълната версия на доклада на Робърт Мюлер, с редакции на засекретената информация, достъпна за Конгреса и обществото. Демократите се надяват 400-страничният доклад на Мюлер да разтърси Вашингтон и да покаже доказателства за аморалните практики на президента Доналд Тръмп.

Разследването на Робърт Мюлер на практика не успя да открие доказателства за конспирация между кампанията на Доналд Тръмп за президент и руската намеса в американския изборен процес. Тръмп веднага интерпретира това заключение като доказателство за пълната си невинност и лов на вещици срещу него.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Netflix започна годината с рекорден брой нови абонати

Компанията за видео стрийминг Netflix започна годината с най-голямото увеличение на броя на абонатите в историята си, съобщи АР. Силното представяне за първото тримесечие съвпадна с най-голямото повишение на цените на Netflix в САЩ, но и с нововъзникващата конкуренция във видеострийминга от страна на Walt Disney и Apple, две от най-популярните световни марки. За тримесечието Netlix е добавил 9.6 млн. абонати по целия свят, надхвърляйки прогнозите на собствените си мениджъри и на анализаторите от Wallstreet. Това е най-големият брой абонати, които компанията е привличала за едно тримесечие от създаването си преди 12 години. Към края на март общият брой на абонатите на "Нетфликс" е 149 млн.

Компанията възнамерява да инвестира общо 19.3 млрд. долара през следващите пет години за продуциране на нови сериали и лицензиране на вече съществуващи продукции.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

София ще купи още 10 реновирани трамвая втора употреба от Чехия от широкорелсовия вариант "Татра". През 2017 г София вече купи такива трамваи и те не са имали нито една сериозна техническа повреда, обосновават се от общината. Мотрисите струваха по 40 хил. лв. всяка, каквато е цената и сега. "Новите" 10 чешки мотриси ще обслужват линиите № 20 и 22. Сегашната поръчка ще бъде финансирана със средства от Специализирания общински приватизационен фонд.

След май 2022 г. новите автомобили ще трябва да разполагат с мерки за сигурност, като интелигентни устройства за помощ за скоростта, блокиращо устройство при употреба на алкохол, предупреждение за сънливост, система за аварийно спиране, система за детектиране при заден ход и записващо устройство за произшествия ("черна кутия"). Регламентът бе одобрен от Европарламента и предстои да бъде представен за одобрение от Съвета на министрите на ЕС.

Антимонополните власти в Италия са започнали разследване срещу пет компании на Amazon за евентуална злоупотреба с доминираща позиция в е-търговията и логистичните услуги. Според регулатора Amazon е предлагала някои предимства на независими продавачи само ако подпишат споразумение с нейни компании за логистични услуги. Регулаторните власти уточниха, че разследването ще приключи до 15 април догодина.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО

"Парижката Света Богородица" оглави френските бестселъри след пожара в "Нотр Дам"

Литературната класика на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" превзе топ местата в класацията за бестселъри във Франция след разразилия се в понеделник пожар в 850-годишната парижка катедрала "Нотр Дам", където се развива голяма част от действието в книгата. В сряда сутрин различни издания на романа от 1831 г. заемаха първо, трето, пето, седмо и осмо място в списъка на Amazon за най-продаваните книги във Франция. Печатно издание, разказваща историята на готическия архитектурен шедьовър, пък се нареди на шесто място.

Това раздвижване в продажбите потвърди френската тенденция литературата да се превръща в утеха, когато скръбта е на национално ниво, казват анализаторите. По същия начин книгата "Безкраен празник" на Ърнест Хемингуей за баровете и кафенетата в Париж през 20-те години на миналия век стана най-бързо продаваната книга във Франция след терористичните атаки от ноември 2015 г.

И тази седмица не мина без оставка по линия на имотния скандал, макар и с малко по-различен сюжет от класическия "Апартаментгейт". Става дума за зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, за когото през уикенда се появиха медийни публикации с твърдения за злоупотреба с евросредства.

Другите важни новини в сряда дойдоха от икономическата и бизнес сфера и това донесе полъх на разнообразие на фона на ярките политически скандали в страната от последните дни. Трима са кандидатите в търга за два нови военни кораба за сериозната сума от близо 1 млрд. лв. Дали сочената за фаворит варненска корабостроителница "Делфин" ще е и с най-ниска цена би трябвало да се разбере след седмица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход