Имплозия на "Позитано" 20
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Имплозия на "Позитано" 20

Дали бламирането на Корнелия Нинова при определянето на евролистата на БСП ще повлияе и на линията на партията, ще зависи от това какъв ще е резултатът от изборите през май

Имплозия на "Позитано" 20

След бламирането на Корнелия Нинова за евролистата въпросът е накъде е поела БСП и кой я води

Елена Старидолска
4797 прочитания

Дали бламирането на Корнелия Нинова при определянето на евролистата на БСП ще повлияе и на линията на партията, ще зависи от това какъв ще е резултатът от изборите през май

© Цветелина Белутова


Ако следваме логиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който, преди да настъпи развръзката с листата на БСП, каза, че невключването на Сергей Станишев в нея означава скъсване на партията с ПЕС, сега излиза, че социалистите вече са прегърнали плътно идеите на либералната европейска левица. Няма такъв извод, разбира се. В крайна сметка Станишев успя да влезе на пето място в листата с помощта на вътрешната опозиция на Корнелия Нинова, концентрирана в Националния съвет. Но това не означава нито победа за европейската линия на партията, нито провал на завоя към консервативен популизъм на Нинова, която се определя сама като "Орбан в пола".

Единственото ясно след пленума миналата неделя е, че Корнелия Нинова не може да налага еднолични решения. А получилата се по-скоро по случаен начин подредба на по-приемливи за по-широката общественост лица на избираемите места не дава отговор на съществения въпрос - може ли в настоящия си вид БСП да бъде желаната алтернатива на ГЕРБ. И доколко е предвидимо нейното поведение, ако решенията са плод не на придържане към ясни принципи, а на това, което отдавна трови политическия живот - мнозинствата по интереси.

Шах на лидера от пленума

Разочарован и ядосан, че не попада в подредената по вкуса на Корнелия Нинова листа, самият президент на Партията на европейските социалисти Станишев заяви в началото на заседанието на Националния съвет, че "начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспониран в начин, по който се управлява България, ако спечелим управлението". Социалистическата партия се превръща във вождистка, в "ГЕРБ номер 2", посочи Станишев. Няколко часа по-късно и с негово участие думите му бяха опровергани, без да е ясно за добро или лошо.

Това, което всъщност се случи на пленума, беше имплозия, взрив навътре в партията, който съчета енергии от различни посоки: на Сергей Станишев - да бъде отново евродепутат, на вътрешната опозиция като Димитър Дъбов, Георги Гергов, Михаил Миков, Атанас Мерджанов - да накара ръководството да се съобразява с нея, на други недоволни, които очакваха да бъдат компенсирани за лоялност към Нинова с място в списъка - като Валери Жаблянов и Борислав Гуцанов.

Дали заради бламирането на Нинова БСП ще бъде отслабена няма еднозначен отговор. Но ще продължи проблемът с разнобоя в позициите, които партията ще изразява в Европейския парламент. В приетата от конгреса на БСП "Визия за Европа" например пише, че евродепутатите, които "Позитано" 20 ще изпрати, ще гласуват против Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН. И по двете теми Станишев досега е изразявал обратното мнение.

Следващите социологически проучвания ще отразят и ефекта, който скандалите за място в Брюксел и изскачането на предни позиции на напълно непознати дори за симпатизантите на левицата хора ще окажат върху резултата на БСП на предстоящите избори. Не е изключено да отблъснат част от по-възрастните традиционни гласоподаватели на партията, които и без това не приемат евровота за особено важен.

Битката ще продължи с преференции

За да не пострада мобилизацията, екипът на Нинова трябва да убеди привържениците си, че има нужда от подкрепа. Това, че листата на партията се нашари с кандидатури на лидера, на опонентите й и с уж безобидни номинации, не слага край на вътрешните противоборства. Те ще се пренесат на бойното поле на гласуването с преференции, за което"Позитано" 20 вече се подготвя с агитационни материали.

Така листата отново може да бъде пренаредена. И Деница Златева например, която беше предложена трета, а сега е седма - извън избираемата зона до шестото място, може отново да мине по-напред, защото е популярно лице и една от малкото, за които няма съмнение, че е подходяща кандидатура за ЕП. Сергей Станишев пък, който е пети, сигурно ще мобилизира преференции, за да измести водача и да докаже, че има армия зад гърба си. Същото ще прави и Нинова, за да защити първото място на Елена Йончева.

Ако БСП спечели изборите, т.е. излъчи повече евродепутати от ГЕРБ, напрежението между двете големи групи в разширеното й ръководство вероятно ще се снижи и те ще трябва да намерят начин да работят заедно. Комуникация в тази посока вече имало.

При загуба ще последва нова атака срещу Нинова, вероятно с искане за оставка. Наясно с това, в края на пленума тя заяви, че отговорността за резултата от изборите вече не е нейна, но това няма да я спаси. Единственият ход, който ще й остане, е да се подложи на избор от цялата партия. И за последно да си премери силите с различните лобита в нея.

Няколко извода от драмата в неделя

- Корнелия Нинова е последователна - след като обяви, че Сергей Станишев "не е задължително да е евродепутат", прокара "Визия за Европа", в която са записани условия, на които той не отговаря, не го предложи в листата. Но очевидно подцени съпротивата в Националния съвет. Позицията "Станишев трябва да има място в листата" се споделя не само от вътрешната опозиция на Нинова, но и от нейните привърженици, които смятат, че той е авторитет в партията и че няма нужда от скандали, които да заглушат "Апартаментгейт". Това й е казано още сутринта в неделя - на заседанието на Изпълнителното бюро преди пленума, по информация на "Капитал".

- Крайното подреждане всъщност е по-добро от предложеното от Нинова. В нейната листа втори беше дългогодишният депутат Янаки Стоилов, а пети - министърът на икономиката от правителството на Жан Виденов Румен Гечев. Деница Златева, която беше трета, безспорно е сред най-подходящите за евродепутат. Сегашното й седмо място се обяснява с противоборството между двете големи групи в Националния съвет, което изтика напред непознати лица. Всяко подреждане обаче е преодолимо с преференциите. Това беше доказано през 2014 г., когато Момчил Неков измести водача на листата Сергей Станишев. При него се насложиха два ефекта - феноменът 15/15, т.е. съвпадение между номера на партията в бюлетината и номера, под който той беше записан в листата на БСП, както и целенасочена кампания да се даде знак на Сергей Станишев, че вече е изчерпан.

- Президентът Румен Радев остава без ключов съветник - началника на кабинета Иво Христов, когото той определи и за председател на Съвета по стратегически въпроси седмица след като беше номиниран за кандидат за евродепутат от една от столичните структури на БСП. В понеделник държавният глава каза, че президенството не е "феодална институция, всеки е свободен да прави своя избор". В ситуацията има и един факт, който може да се тълкува двусмислено - в късния следобед в неделя съпругата на президента Десислава Радева написа в профила си във фейсбук следния цитат от Мария Лалева от книгата й "Живот в скалите": "А най-големият предател винаги е най-близо. И затова най-трудно се вижда... Големият предател е страхлив, сине. Инак няма да е предател, а враг." В четвъртък Радев освободи Христов като началник на кабинета "по негова молба", но го остави начело на съвета.

Кой кой е на първите шест места:

Елена Йончева

Депутат от гражданската квота, журналист, бивш партньор на Сергей Станишев. Личен избор на Корнелия Нинова

Петър Витанов

Депутат, член на софийската структура на БСП. Преди 3-4 години кариерата му тръгнала от протокола на Народното събрание, по образование е международник

Цветелина Пенкова

Член на БСП, работи във финансова институция в Лондон, беше зам.-председател на клуб "Милениум" на младите завършили в чужбина българи, но след номинацията й вече не е. Клубът ще участва в изборите с регистрацията на НДСВ и "Новото време". Участвала в кастинга на Слави Трифонов за млади политици. Баща й е председател на организацията на БСП в район "Студентски" и член на Националния съвет

Иво Христов

Началник на кабинета на Румен Радев, по образование е юрист, но е работил като журналист, преводач, международник. Номиниран от две структури в партията, част от гражданската квота в листата. Личен избор на Корнелия Нинова

Сергей Станишев

Президент на ПЕС, бивш премиер, бивш лидер на БСП, евродепутат. Бивш партньор на Елена Йончева, а сега съпруг на ПР специалиста Моника Йосифова.

Иван Кръстев

Бивш зам.-министър на образованието, сега в офиса на евродепутата Георги Пирински, специалист по социална политика. Във вторник Пирински, който е в опозиция на Нинова, помоли Кръстев да не се свързва с него, защото той няма общо с номинирането му.

С шанс да се придвижат напред с преференции са Деница Златева, зам.-председател на БСП, бивш вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков, бивш международен секретар на партията, и Момчил Неков - евродепутат от БСП, спечелил мандат благодарение на феномена 15/15, но впоследствие един от активните представители на партията; единственият, който се обажда на "Позитано" 20 преди важни гласувания в ЕП, за да пита каква е позицията на централата.

Ако следваме логиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който, преди да настъпи развръзката с листата на БСП, каза, че невключването на Сергей Станишев в нея означава скъсване на партията с ПЕС, сега излиза, че социалистите вече са прегърнали плътно идеите на либералната европейска левица. Няма такъв извод, разбира се. В крайна сметка Станишев успя да влезе на пето място в листата с помощта на вътрешната опозиция на Корнелия Нинова, концентрирана в Националния съвет. Но това не означава нито победа за европейската линия на партията, нито провал на завоя към консервативен популизъм на Нинова, която се определя сама като "Орбан в пола".

Единственото ясно след пленума миналата неделя е, че Корнелия Нинова не може да налага еднолични решения. А получилата се по-скоро по случаен начин подредба на по-приемливи за по-широката общественост лица на избираемите места не дава отговор на съществения въпрос - може ли в настоящия си вид БСП да бъде желаната алтернатива на ГЕРБ. И доколко е предвидимо нейното поведение, ако решенията са плод не на придържане към ясни принципи, а на това, което отдавна трови политическия живот - мнозинствата по интереси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Република България е с нарастващи щети от местната проява на разпространения в света грешен начин за работа на централната банка.
  Със съгласие за запазване на грешния начин за работа на централната банка БСП занижава своя авторитет.

 • 2
  kitenik avatar :-|

  Кога ще се разпадне тая кочина?

 • 3
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Може и да е предпочитана БСП пред ГЕРБ, но докато е нинова лидер и партията губи.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Моля не забравяйте всички щети, които тази партия причини на държавата ни!

  Ако искате да детронирате ГЕРБ, искрено ви моля - не гласувайте за тях!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK