Записки по габровското въстание
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Записки по габровското въстание

Протестът в Габрово беше срещу неработещите държавни институции

Записки по габровското въстание

Масовият протест в града извади на показ колко неща в държавната политика спрямо ромите са сбъркани

Велина Господинова
6707 прочитания

Протестът в Габрово беше срещу неработещите държавни институции

© Цветелина Белутова


Темата накратко
 • Масовият протест в града извади на показ колко неща в държавната политика спрямо ромите са сбъркани
 • Градът няма цигански гета, но има проблем с безразличието на институциите
 • Събитието едновременно засенчи "Апартаментгейт" и демонстрира недоверието към управляващите

Вдясно по пътя за Велико Търново, в края на Габрово, се намира ул."Батак". По тясната уличка нагоре са разположени десетина къщи - част от тях тухлени, други тип бараки. В събота следобед по улицата и пред къщите не се виждат хора, само дузина кучета. "Изнесоха се нанякъде тази сутрин", казва Милан, чиято къща е в началото на улицата и доста контрастира на останалите постройки - на два етажа, измазана и с добре поддържан двор. "Аз съм на 74 години и живея тук от 30 години. С ромите, които живеят нагоре по улицата, за тези години сме нямали никакви проблеми. Синът ми е полицай и сега покрай протестите не се е прибирал две денонощия. Той израсна с децата им, играли са си заедно, били са се, но до такива неща не се е стигало", казва той.

"Такива неща", разбира се, са масовите безредици, обхванали Габрово дни наред, заради побой в магазин, заснет на камера. На видеото се вижда как трима роми бият магазинер. Заради факта, че тримата са арестувани и по-късно освободени, стотици хора излязоха на протест, който преля в опит да се превземе полицейското управление. Дни наред, обикновено тихият град в Балкана седя на първите места в новините с нещо, с което никога не е бил известен - етническо напрежение.

Милан разказва, че миналия четвъртък, когато екзалтирани младежи палиха и рушиха ромски къщи на ул. "Батак", жандармерията е охранявала жилищата им, но протестиращите минали по път отгоре и успели да запалят две от постройките. Милан обяснява, че по-голямата част от ромите работят в чужбина. "Стоят малко там, прибират се и после пак заминават", казва той.

Габровецът смята, че зад агресията срещу ромите "стоят други неща - някакво общо недоволство".

Фотогалерия: Протестите в Габрово

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Цялата галерия

Версиите за недоволството

В Габрово няма компактна маса ромско население. Няма и гето, каквито има в много други градове в България, а ромите живеят разпръснати на различни места в града.

Нямало е досега и видимо напрежение между роми и българи. Даже напротив - двете големи ромски фамилии, които живеят в Габрово от дълги години, са напълно интегрирани. По-голямата част от тях работят в сферата на благоустройството и общинското предприятие по чистотата. Освен това в областта, която обединява Севлиево и Габрово, заедно с много села, безработицата е ниска, има работещи предприятия, а престъпността е сведена до минимум.

По тези причини се появиха различни версии за експлозията на недоволство.

Като се започне от конспиративната - че управляващата от повече от десетилетие партия в града ГЕРБ заселва роми, за да ги използва за донори на гласове за изборите, премине се през организиран опит на националистически формации да нагнетяват обстановката преди изборите и се стигне до трупано от години недоволство на жителите на Габрово от неглижирането на редица проблеми.

Първата версия беше опровергана още в първите дни на протеста. На извънредната сесия на общинския съвет миналия петък общинските съветници от всички партии в града - управляващи и опозиция, подкрепиха обръщение, в което заявиха, че "твърденията за целенасочено и организирано настаняване на хора от ромския етнос в Габрово са груба манипулация". Цифрите показват, че едва ли управляващите от ГЕРБ имат чак толкова голяма нужда от гласове. Кметът на града Таня Христова беше избрана за втори път на поста на предишните избори още на първия тур с малко над 68% подкрепа. На последния парламентарен вот пък ГЕРБ получи в габровския избирателен район 40% от гласовете, с 12% повече от втората политическа сила БСП.

Що се отнася до манипулациите на протеста, дори и да е имало опит за вмешателство и желание той да бъде канализиран в тази посока, този опит се оказа неуспешен. Въпреки заканите да говори пред габровци на площада, настоящият евродепутат Ангел Джамбазки, който оглавява листата на ВМРО за предстоящите избори за европарламент, не отиде в Габрово.

Протестиращите се самоорганизираха чрез социалните мрежи. Най-вече от фейсбук групата "Нарушителите в Габрово!", която има над 25 хиляди членове и в чието описание администраторите са се обърнали към жителите на града с думите: "Писна ли ви от масовите безнаказани нарушения в Габрово? Омръзна ли ви да гледате малодушното бездействие на "компетентните" органи? Хващайте фотоапаратите и телефоните и снимайте нарушителите!"

"Това е абсолютно спонтанен протест. Никой в момента не може да извлече политически дивидент от това, защото е срещу всички партии от последните 30 години, които се правеха, че такъв проблем няма. И вместо да го решаваме, ние го замитахме с планове и стратегии", смята и депутатът от БСП от града Кристина Сидорова.

Не особено мили съседи

Сидорова казва, че габровци са свикнали с кореняците роми, които от години живеят и работят в града, но проблемът се появил преди около 4-5 години, когато в града са се появили нови ромски фамилии, които са се настанили в изоставени частни и общински имоти и са започнали да създават проблеми както на жителите на града, така и на местното ромско население. "По цял ден големи групи от тях се разхождат по центъра на града, държат се нагло и предизвикателно и това поведение дразнеше хората. Окупират детските площадки и майките започнаха да не извеждат децата си там", разказва и общинският съветник от БСП Николай Григоров.

От другата страна на пътя за Велико Търново, в северната индустриална зона на града, в апартаментите на бившето общежитие на вече несъществуващата текстилна фабрика "Георги Генев", които сега са частни, хората живеят в ужас. От миналото лято, когато в част от жилищата са се настанили роми (според тях от Казанлък), животът им се е превърнал в ад.

"Не работят, само крадат и правят бели", казва възрастен мъж, който отказва да каже името си, защото се страхува. Разказва, че когато ромите дошли, първо запалили няколкото гаража, които се намирали до блока, унищожили цветята, разбили част от апартаментите на собствениците, които живеят в чужбина. "Нашите входове са заключени, но те слагат лепило в патроните и постоянно трябва да ги сменяме", казва той. Мъжът не може да каже колко точно роми живеят в блока, защото в едно жилище живеели по 15 души, а и постоянно идвали техни роднини, които оставали за дълго време.

Към това възрастна жена добавя, че заради това и шумът от музиката, която ромите пускали, пет млади семейства са напуснали блока и отишли на квартира. "Тук не може да се живее и останахме само пенсионери, защото ние няма къде другаде да отидем. Хората ги е страх", казва жената. И добавя, че в блока има 42 апартамента, но от собствениците са останали да живеят в него едва десетина семейства.

Жената разказва, че са писали жалби до общината, но оттам им казали, че нищо не могат да направят, защото жилищата са частни. Мъжът пък е убеден, че полицията не се намесва, защото "пази" ромите, които той нарича "пришълци". Подобно на ромите от ул. "Батак" и тези от общежитията бяха напуснали жилищата на третия ден от протестите в Габрово, а хората тук се молят те "да не се завърнат никога".

Бездействието като практика

Именно този типичен за толкова много институции в България отговор - "няма какво да направим" или "не е наша грижа", е смазката за недоволството на местните. Прекалено много общински и държавни служби прекалено дълго време си измиват ръцете с него далеч не само в Габрово и това изглежда като равнодушие.

Сидорова обяснява, че заради бездействието на местните власти хората са започнали да публикуват писмата за различни нарушения, които са изпращали до различни институции и отговорите им, че не са открити нарушения. Спомня си, че преди години в общинския съвет е имало например дебат как да се спре надбягването с каруци в центъра на града, което си устройвали ромите. След това на няколко пъти е бил поставян въпросът пред директора на социалното подпомагане да се види колко са ромските деца и да се анализира средата, в която живеят. Напрежение предизвикал и спечелен проект на общината за социални жилища, чиито изисквания били така направени, че на тях да отговорят само роми.

"Демокрацията е затова - за да се чувстваш свободен. Всеки иска да се чувства свободен, но когато виждаш как за едни хора няма закон, а за други се прилага с цялата строгост, това не е справедливо", казва един от големите работодатели в района - Николинка Хинкова от "ЛС тюбс".

Повечето от исканията на протестиращите бяха насочени именно към неработещите институции. Първо към прокуратурата - да бъде потърсена персонална отговорност на прокурорите, които са освободили побойниците, единият от които вече има условна присъда, както и да се провежда бързо производство за хулигански прояви, като се наказват с полагане на общественополезен труд. Към социалните служби - да бъде извършена проверка на доходите на незаетите лица от ромски произход и при наличие на данни за извършени нарушения или престъпления, да се предприемат съответните мерки, както и да се преразгледат ТЕЛК-решенията на всички граждани на Габрово. Към регионалния инспекторат по образованието - да се извършват редовни проверки на училища и детски градини за непосещаемост без уважителни причини.

И цял куп други проблеми

Случаят в Габрово обаче не може да бъде обобщен с едно заключение. Като начало поради факта, че градът е хомогенен, тук хората трудно приемат различното и това носи последици. Вследствие на отказа на повечето училища в града през годините да приемат ромски деца, едно от тях, "Цанко Дюстабанов", се превърнало в де факто сегрегирано училище. Кметът на града Таня Христова посочва, че този проблем е решен. "С усилията на много институции решихме да закрием това училище и този акт беше последван от активното участие на директори и специалисти, които помогнаха тези деца, които учиха в него, да попаднат в останалите училища", казва тя.

Това е друго нещо, което трябва да бъде взето предвид - местната власт в Габрово е наистина отдадена и се опитва да се справи, но дори това не помогна, за да спре недоволството. Габрово измести "Апартаментгейт" от новините, което беше добре дошло за ГЕРБ, но показа колко ниско е доверието в управляващите изобщо. Дори одобряван кмет като Таня Христова и министър Томислав Дончев изпитаха трудности да говорят с протестиращите. Тук върви и другата конспиративна теория - че част от младежите, които вилняха, са дошли от Велико Търново, като отмъщение на Цветан Цветанов към неговия съперник в партията Дончев.

Вследствие на протестите от кметството например предложиха законодателна промяна, която предвижда, че ако жител на Габрово не може да си плати глобата за дадено нарушение, той се наказва с общественополезен труд. Според зам.-кмета Климент Кунев общината не разполага с информация за това колко са жителите от конкретен етнос, какви и колко помощи получават и дали са регистрирани на трудовата борса, защото в държавните институции, които отговарят за това, не събират информацията си на основата на етнически признак. "Изискали сме писмена информация от социалното подпомагане за колко от хората в неравностойно положение са от ромския етнос, но отговорът е, че те нямат основание да събират информация по етнически признак. Отговорът на МВР, които работят с тях, е същият", казва Кунев.

Това прави невъзможно да се отговори и на въпроса колко са ромите в Габрово и дали от тях има придошли в града. "Не знаем кои са те и има ли ги изобщо", казва Кунев и добавя, че извършителите на побоя в магазина са от старите ромски фамилии в града. Той обяснява, че през миналата година общината е започнала да събаря незаконни постройки в една от крайните градски улици, където обитателите са били 50 души и всички те били родени и израснали на това място. Това демонстрира проблема с любимото решение на властите на ромския проблем напоследък - събарянето на сгради. През 2012 г. в близкото Мъглиж бяха съборени около стотина постройки в гетото. Слуховете в Габрово са, че част от тези роми са дошли тук.

"Когато съборихме сградите, тези хора се пръснаха в града и на новите си места те вече бяха нови, придошли. Това, че те отидоха да живеят на различни места в града е добре. Лошото е, че останалите ги приемат трудно. И те ще ги приемат трудно, докато тяхното поведение не стане общоприетото.", смята Кунев. На улица "Батак" Милан казва: Българин съм, но ме е срам от някои неща, които българи направиха.

Темата накратко
 • Масовият протест в града извади на показ колко неща в държавната политика спрямо ромите са сбъркани
 • Градът няма цигански гета, но има проблем с безразличието на институциите
 • Събитието едновременно засенчи "Апартаментгейт" и демонстрира недоверието към управляващите

Вдясно по пътя за Велико Търново, в края на Габрово, се намира ул."Батак". По тясната уличка нагоре са разположени десетина къщи - част от тях тухлени, други тип бараки. В събота следобед по улицата и пред къщите не се виждат хора, само дузина кучета. "Изнесоха се нанякъде тази сутрин", казва Милан, чиято къща е в началото на улицата и доста контрастира на останалите постройки - на два етажа, измазана и с добре поддържан двор. "Аз съм на 74 години и живея тук от 30 години. С ромите, които живеят нагоре по улицата, за тези години сме нямали никакви проблеми. Синът ми е полицай и сега покрай протестите не се е прибирал две денонощия. Той израсна с децата им, играли са си заедно, били са се, но до такива неща не се е стигало", казва той.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Държавата да си свърши работата, а БХК да седи мирен.

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "Това демонстрира проблема с любимото решение на властите на ромския проблем напоследък - събарянето на сгради. През 2010 г. в близкото Мъглиж бяха съборени около стотина постройки в гетото. Слуховете в Габрово са, че част от тези роми са дошли тук."

  Точно така. Какво се постига със събарянето на къщите на хората? Те отиват на друго място. Безсмислени акции.

 • 4
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Аз съм родом от Габрово и според моето скромно мнение тази статия отговаря на "картинката" е моя роден град!Габрово е/по-скоро беше/ изключително чист град!Но последните години се заселиха роми- преселници , които определено не се държат както местните им събратя!Това води до напрежение и в същото време местната власт и МВР си кротуват!Така не може да продължава!!!!

 • 5
  franklin avatar :-|
  franklin

  "Не знаем кои са те и има ли ги изобщо"... Общината не знае, прокуратурата не знае, полицията не знае...Има ли институции в този град?

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ей така трябва да се пише по етнически проблеми. Хубава статия, определено!

  Само че проблемът е, че когато се взимат мерки, засягащи определена етническа общност БХК и либералните медии направо пощръкляват!

  Нека се замислим как можем да преодолеем проблемите - образование, ако трябва почти принудително, трябва да бъде на дневен ред. Всички циганчета, които просят - моментално трябва да бъдат прибрани по домовете. Не могат да си кажат дори името горките деца покрай техните родители - експолататори. Правилата са за спазване.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "evpetra":

  Абе, не е точно така. След такива случки като си отиде целия катун - това със сигурност действа поучително. Постройките им така и така са незаконни.

  Освен това при разселването им в различни части на града се получават по-контролируеми малки, местни групи. Гетото на практика си е автономна област - полицаите припарват само по ограничени случаи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.