Новият председател на правната комисия Анна Александрова е като стария

Подобно на Данаил Кирилов и тя е вносител на лобистки закони

Анна Александрова
Анна Александрова    ©  Юлия Лазарова
Анна Александрова
Анна Александрова    ©  Юлия Лазарова

Всички индикации сочат, че новоизбраната в петък нова председателка на парламентарната правна комисия Анна Александрова ще продължи практиките на досегашния председател на комисията Данаил Кирилов, станал нарицателно за прокарване на лобистко законодателство по "бързата писта". Това се вижда както от досегашната й законодателна дейност, където тя участваше като вносител в някои от най-скандалните законопроекти на Кирилов, така и от редица нейни изказвания, включително от последните дни.

В петък народният представител от ГЕРБ Анна Александрова оглави парламентарната правна комисия по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. До момента Александрова бе член на комисията, а досегашният председател на комисията Данаил Кирилов бе избран за министър на правосъдието.

Александрова е депутат втори мандат, сравнително непозната за широката публика, тъй като няма публични изяви. Преди да влезе в парламента в началото на 43-тото Народно събрание, където заема мястото на Бойко Борисов, избран за премиер, тя е била за зам. кметица на столичния район "Надежда". По времето на Сергей Станишев (2006-2008 г.) е била главен юрисконсулт на Министерството на отбраната.

Същественото е, че като член на правната комисия в това Народно събрание тя приподписваше почти всички спорни законопроекти, внасяни от доскорошния председател Данаил Кирилов, които му спечелиха образа на вносител на лобистки промени.

Александрова е сред подписалите двата най-мракобесни проекта за промени в Закона за съдебната власт в този парламент. С тях бяха предвидени множество ограничения пред финансирането на съсловните организации на магистратите, различно от членски внос и дарения, изрична забрана тези организации да получават външно финансиране, забрана за магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от "чужда държава или чуждестранно лице", но пък същевременно се предвиждаха финансови бонуси за съдиите и прокурорите от специализирания съд и прокуратура с неверния аргумент, че те са по-натоварени. Пак в тези законопроекти се предлагаха и кадрови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) - след края на мандата им да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди това. (За ВСС тези кадрови бонуси не бяха приети, но аналогични екстри станаха факт наскоро за съдебните инспектори.)

Поради силната съпротива на гражданското общество и магистратите, включително и поради негативната реакция на международни организации, както и разменени мнения по дипломатически канали и др., част от предложените промени в съдебния закон не бяха приети, други обаче са факт. Сред тях е и последният вариант на текста в закона, предвиждащ безусловно отстраняване на магистрати, срещу които е повдигнато обвинение, на който вносители са Анна Александрова и Данаил Кирилов. Същият този текст наскоро Конституционният съд обяви за противоконституционен, а алтернатива още не е предложена.

Александрова е сред вносителите на промените в Закона за обществените поръчки, с които миналото лято се въведоха ограничения в съдебния контрол по този закон с мотив, че това ще спре тенденциозното и неоснователно обжалване на търговете.

Нейно беше и новаторското предложение от октомври м. г. с преходни разпоредби към Закона за правната помощ да се отменят текстовете в Закона за частната охранителна дейност, които позволяваха цели населени места да бъдат охранявани от частни охранителни дружества. Частната охрана на градове и села беше атакувана пред Конституцониня съд и, за да се избегне неизбежното осъдително решение, промяната беше бързо прокарана с любимия на Кирилов и на Александрова похват – изненадващи промени преди второто четене на закона.

През ноември м. г. Александрова, Данаил Кирилов и Емил Димитров-Ревизоро внесоха законопроект за промени в Закона за авторското право, но всъщност посветен изцяло на промени в Закона за електронните съобщения, които, според наблюдатели, имат потенциал да променят драстично логиката на телевизионния пазар. Предлаганата регулация предвиждаше увеличаване на броя на телевизиите, които телекомите, кабелните и сателитните оператори задължително трябва да разпространяват, като им плащат по определена тарифа. След негативната реакция законопроектът беше оттеглен, но със заявката на Данаил Кирилов, че това е временно.

Александрова е съвносител и на поправките в Закона за горите, идентифицирани като пореден опит да се узакони сечта в планините и да се улесни изграждането на нови лифтове и ски писти.

Преди два месеца предложения на Александрова, внесени еднолично преди второто четене на промените в Изборния кодекс, предизвикаха силно недоволство, тъй като отново бяха оценени като лобистки. По нейно предложение бе свалено нивото на съдебния контрол върху определени решения на изборните комисии, които вече ще се гледат в административните съдилища по места. Свалено бе и мнозинството за вземане на решение след като съдът постанови отмяна - с гласовете на 1/2 от членовете на комисията, вместо с 2/3.

Преди два дни Анна Александрова се включи в очевидно организираната подкрепа на законодателния приоритет със съмнителни мотиви, обявен от правосъдния министър Данаил Кирилов – за създаване на законов механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на "тримата големи" в съдебната система.

"Доколкото сме запознати, ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на която ще бъдат обсъдени всички гледни точки. За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, на хората от неправителствения сектор, както и на колегите от парламента", заяви Александрова. Странното, както в идеята, лансирана от Кирилов, така и в подкрепата на Александрова, е, че и в момента в Конституцията и в закона са подробно уредени както основанията, така и процедурата за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.