Вечерни новини: Предизборно шоу на магистрала "Хемус", завързан двубой за газовата връзка с Гърция

И още: Samsung отложи пускането на сгъваемия си смартфон; Оръжеен търговец от България купил топ имение в Бевърли хилс

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Сравнително спокойно, без големи нови политически скандали премина денят, който бе и последният за регистрация на партийните листи за евровота в ЦИК. Последни от тази възможност се възползваха от "Атака" и НФСБ на Валери Симеонов, както и осъдената на 20 години затвор на първа инстанция бивш кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева, която също е кандидат за евродепутат. Никой от тях обаче няма шансове за европарламента. Друга формация без съществени шансове - ДБГ на Меглена Кунева, пък направо се отказа от участие в евровота.

Премиерът Борисов пък се завърна в най-любимата си и комфортна роля - тази, в която прави първи копки и инспектира строежи на пътища. В случая става дума за миниучастък от магистрала "Хемус", където Борисов изнесе предизборно шоу с много елементи - антураж от министри и зам.-министри, няколко свещеници, група избиратели от близко село, шатри, камиони и, разбира се, неповторимите коментари на премиера.

С голям интерес се очакваха днес резултатите от отварянето на офертите за строителството на газовата връзка с Гърция. Основните претенденти са гръцка компания и българско-италиански консорциум. Резултатите обаче се оказаха спорни и не е съвсем ясно кой ще бъде избраният в средата на май, макар че везните сякаш клонят към гърците.

НАЙ-ВАЖНОТО

Състезанието за газовата връзка с Гърция - евтина гръцка срещу скъпа, но технически силна българска оферта

След като доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция беше спечелена от гръцка компания, сходна развръзка може би се очертава и за самото строителство. При отварянето на ценовите оферти днес стана ясно, че гръцката J&P Avax предлага 144.8 млн. евро, а единственият друг допуснат кандидат - обединението между "Джи Пи груп", ГБС и италианската Bonatti, е поискало 229.7 млн. евро - много над прогнозния бюджет от 145 млн. евро.

Цената е основен критерий, затова с много по-голям шанс изглежда гръцкият кандидат. В същото време освен общата цена има още критерии като разходи за механизация, печалба и часови ставки за работниците, които също се отчитат. А при тях преднината е за българско-италианския консорциум, който има и много по-висока техническа оценка, която е с 30% тежест за крайното класиране. Така, макар и на пръв поглед състезанието да изглежда решено, категорични констатации за крайното класиране от тези ценови параметри е трудно да се правят. Предвижда са изпълнителят да бъде обявен до средата на май, а самото строителство да започне през юни.

"Първата копка" на участък от "Хемус" се превърна повече в предизборно шоу

"С построяването на магистрала "Хемус" БВП-то на страната ще се вдигне с поне 10-20%. За това мога да се обзаложа." Това бе сред няколкото крилати реплики на премиера Борисов при проверката на напредъка в изграждането на отсечката на магистралата между Ябланица и Боаза и последвалата "първа копка" на участък между Боаза и пътен възел "Дерманци". Премиерът всъщност направи добро предизборно шоу от събитието. Той бе придружаван от няколко министри и зам.-министри, представители на църквата, журналисти, присъстваше и група избиратели от близкото село Торос. Имаше и опънати шатри и камиони с надпис "Автомагистрали" - държавната компания, която получи 1.34 млрд. на тъмно в края на 2018 г., за да дострои магистралата.

Истинска първа копка с багер обаче така и не се случи. Всъщност изграждането на "Хемус" е в много ранен стадий въпреки сериозните заявки на правителството магистралата да е готова до 2023 г. Въпросният лот, който уж започна днес, е дълъг 15.2 км - от Боаза до пътя Луковит - Угърчин, но сега ще започне строителството само на 1.62 км, защото само за тях има разрешително за строеж. Останалите 132.4 км, които трябва да изградят "Автомагистрали", все още са във фази, далечни от стартиране на строителство. По различни причини буксуват и другите отсечки - общо над 105 км. Така че оптимизмът на Борисов може да бъде отнесен евентуално към следващия мандат. Ако има такъв.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Утре се тегли жребият за поредните номера на партиите за евроизборите

Утре в 15.00 часа в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І" ще се проведе жребият за определяне на поредните номера на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети за евроизборите, информират от ЦИК.

Този път интригата с номерата на партиите ще е по-малка, след като наскоро Изборният кодекс бе променен така, че номерата на партиите да не могат да съвпадат с номерата на самите кандидати в листата за преференциалния вот. Така например, ако за партия Х се гласува с номер 15, то петнадесетият в листата на партията ще е с номер 115. По този начин ще се избегне дублирането, познато като феномена 15/15. На миналите евроизбори през 2014 г. именно така неизвестният дотогава Момчил Неков се озова в Европейския парламент - той бе 15-и в листата на БСП, за която пък се гласуваше също с номер 15.

ТЕХНОЛОГИИ

Samsung отлага пускането на сгъваемия си смартфон

Samsung Electronics отложи пускането на пазара на новия си сгъваем смартфон Galaxy Fold за неопределено време, след като миналата седмица бяха публикувани множество сигнали от потребители, че екранът се чупи само след няколко дни ползване. Това вероятно ще навреди отново на репутацията на най-големия производител на смартфони в света, пише Financial Times.

Телефонът, който струва близо 2 хил. долара и е един от най-скъпите в света, трябваше да започне да се продава в САЩ от 26 април, а Samsung заяви, че предварителните поръчки са спрени поради голямото търсене. За 3 май беше предвидена премиерата за британския пазар.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Партията на Меглена Кунева - ДБГ, няма да участва в европейските избори, въпреки че се регистрира в ЦИК и номинира за водач на листата настоящия си лидер Димитър Делчев. От партията посочват, че не искат да влизат "в поредната братоубийствена битка между десни партии". ДБГ до последно се надяваха да се присъединят към обединението "Демократична България". Преговорите обаче се провалиха.

Продължава протестът на педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Във вторник те излязоха отново пред лечебното заведение с искане за специален статут на болницата, достойни заплати и свобода да лекуват без финансови лимити. Те предупредиха, че ако исканията им не бъдат чути и след следващия протест, който е насрочен за 10 май, следващата стъпка ще бъдат колективни оставки.

Германецът Манфред Вебер ще се опита да блокира строителството на руския газопровод "Северен поток", ако бъде избран за председател на ЕК. Това заяви самият той в интервю за Polskatimes. Вебер е претендент за поста от ЕНП и има значителен шанс да го заеме, тъй като се очаква ЕНП да спечели най-много гласове на евроизборите. Затова и изказването му звучи удобно преди вота. В същото време Германия и Ангела Меркел многократно са подчертавали, че "Северен поток" е много важен за страната, така че реалността след изборите може да е друга за Вебер.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

"Оръжеен търговец" от България купил топ имение в Бевърли хилс

Топ имение в Бевърли хилс е било продадено за 34.64 млн. долара, което е най-голямата сделка за годината с жилищен имот в града, съобщи списание Variety. Самоличността на купувача е замаскирана и все още не е официално потвърдена, но според списанието имението е придобито от юридическо лице, свързано с Христо Йорданов Христов, "който или е търговец на оръжие от България, или е човек със същото име".

Сградата с 1325 кв.м застроена площ е завършена през 2014 г. Според описанието тя има 25-метров "компютризиран водопад със светлинно шоу, който е може би най-зрелищното подобно съоръжение в района", голяма външна беседка, киносалон, конферентна зала и паркинг за 20 автомобила. Сградата е със 7 спални, 11 бани, голям басейн с морска вода, 3 камини и "страхотна гледка към града". Списанието напомня, че докато разкрития като "Досиетата от Панама" оставят малко неосветени места, сегментът на елитните имоти става все по-потаен.