Европеевска дилема

В ЕП Делян Пеевски ще трябва да посочи доходите си за последните три години, което съвпада с внезапното му забогатяване, в декларациите си пред контролните институции

Европеевска дилема

Дори този път депутатът от ДПС да не се откаже от мястото си в европарламента, това едва ли би му донесло ползи

Велина Господинова, Илин Станев
8573 прочитания

В ЕП Делян Пеевски ще трябва да посочи доходите си за последните три години, което съвпада с внезапното му забогатяване, в декларациите си пред контролните институции

© Надежда Чипева


Когато през октомври 2017 г. по време на посещението си в българския парламент по покана на ДПС председателят на европейските либерали Ханс ван Баален беше запитан от журналист дали познава "най-могъщия депутат" от движението Делян Пеевски и какво знае за него, въпросът предизвика лека суматоха. Баален започна да отговаря, че познава много добре България, но не може да знае какво е казал всеки депутат. От неловката ситуация побърза да го "спаси" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ като прекрати брифинга с обещанието за специална пресконференция за Пеевски. Такава, разбира се, не се състоя.

Тогава стана ясно, че Пеевски е една либерална срамна тайна - в АЛДЕ са чували за него, но като тогава, така и сега, предпочитат да не коментират изявите на българския бизнесмен и политик.

На изборите за Европейски парламент през 2014 г. Пеевски беше поставен на второ място в листата на ДПС и избран за евродепутат. Една от версиите за отказа му тогава беше, че е станало под натиска на европейските либерали от АЛДЕ, но европейските либерали предпочитаха да не коментират случката дори анонимно. По-вероятната причина за отказа на Пеевски тогава беше друга. С издигането му за кандидат ДПС се опитваха да излъскат имиджа му след неуспешния опит да оглави ДАНС през 2013 г., довел до масови граждански протести. Областните структури на ДПС тогава се надпреварваха да го номинират, което трябваше да покаже, че партията го "обича".

Ще отиде, няма да отиде

За тези избори ДПС избра друга тактика. За кандидатурата на Пеевски знаеха тесен кръг от хора, а избраните за евролистата се пазеха в тайна почти до официалното й регистриране в ЦИК. Дори повечето депутати от ДПС научиха имената им от медиите. Както и предишния път, Пеевски е масово номиниран от областните структури и макар че не присъстваше на официалното представяне на листата във вторник в столичния хотел "Рамада", беше представен като "утвърден политик" и "авторитет" сред избирателите на ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ ловко избегна журналистите и отговорът на въпроса дали сега Пеевски пак няма да се откаже от европарламента.

Според една част от депутатите от ДПС той отново ще се откаже, а присъствието му в листата било по-скоро за привличането на корпоративен вот. "Той има служители и работници", коментира за "Капитал" един от тях. Това обяснение обаче е спорно, защото Пеевски може да осигури такъв вот и без да е пряк участник в европейските избори. Лидерът Мустафа Карадайъ начело на листата е достатъчен знак за избирателите, че движението залага всичко на този вот. Освен това номерът на Пеевски с оттеглянето беше вече изигран веднъж и при положение, че след вота Карадайъ ще отстъпи мястото си на следващия в листата, би било странно това да направи и Пеевски.

По тези причини и хора от ръководството на движението смятат, че този път Пеевски може би ще отиде в Европейския парламент. "Той няма място вече в българския, защото това Народно събрание си отива", каза член на Централното оперативно бюро (тясното ръководство) на партията, намеквайки, че ДПС се готви и за предсрочни парламентарни избори. От партията си правят сметката, че е твърде възможно след тях нито една от двете големи формации - ГЕРБ и БСП, да не е в състояние да сформира мнозинство без участието в него на ДПС. Присъствието на силно натоварения с негативи Пеевски обаче със сигурност би било пречка за партньорство с ДПС. Изпращайки го в европарламента, движението се опитва да се "освободи" от този товар, за да си отвори пътя за официалното влизане отново във властта.

Прилики и разлики между българския и европейския парламент

Разбира се, в европарламента Пеевски ще разполага с всички екстри, които има и в българския парламент - функционален имунитет, сътрудници и прилични доходи, от които всъщност едва ли се интересува.

Въпреки представите, че Брюксел осигурява по-добър чадър на евродепутатите срещу криминални разследвания, това не е така. Имунитетът на депутатите в Европейския парламент е ограничен само за политическата им дейност, но не ги предпазва срещу криминално разследване. Лидерът на ПЕС и сегашен евродепутат Сергей Станишев например беше със свален имунитет, докато срещу него течеше разследването за загубени секретни материали, докато беше премиер.

От друга страна, депутатът от ДПС няма ни най-малко основание да се притеснява, че под ръководството на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров може да започне каквото и да е разследване срещу него. Миналата година шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев дори заяви, че Пеевски не само е един най-проверяваните хора в държавата, но и един от най-чистите.

Пеевски е известен с това, че не идва на работа в българския парламент - за двете години от началото на сегашния има само един работен ден. Правилата в ЕП не са много затегнати в това отношение. Любопитно е, че заплатата на евродепутатите не се влияе от тяхното участие в заседанията. За отсъствие те могат да загубят само т.нар. дневни, които са в размер 360 евро на ден.

Но и европейският законодателен орган поне досега не се е сблъсквал с аналог на поведението на Пеевски в българския. "При пълен отказ на евродепутат да се появи председателят на парламента може да стигне дори дотам да го изхвърли. И влиза следващият от листата на съответната партия", обясни пред "Капитал" около предишните избори през 2014 г. експерт в комисията по етика на ЕП, посочвайки, че това никога не се е случвало. Депутатът от ДПС едва ли би рискувал да се окаже в центъра на уникален скандал, още повече че в България има и медии, и организации, които не биха пропуснали да се обръщат с въпроси към ръководството на европарламента по темата.

Ако Пеевски все пак обмисля сериозно кариерата си на евродепутат, освен че ще трябва поне от време на време да присъства в пленарната зала на ЕП, ще трябва да промени радикално още една част от поведението си в България. В редките случаи, когато той идваше на работа в предишния парламент, в сградата на Народното събрание го придружаваха и охранителите му, които бяха вписани като негови сътрудници - с изискването да не носят оръжие. Възможно е депутатът от ДПС да приложи същата тактика в Брюксел и Страсбург - още повече че ще разполага с близо 25 хил. евро на месец за заплати на сътрудници в офисите си в Брюксел и София.

Но ексцентричната за европарламента гледка, която биха представлявали българският евродепутат и охраната му, със сигурност би предизвикала интереса на чуждите медии - нещо, от което Пеевски със сигурност не би имал полза. В Европейския парламент той просто няма шанс да "страхува" медиите, които ще вървят по петите му и ще задават въпроси я за декларацията му за конфликт на интереси, я за квалификацията на сътрудниците му.

По-важното за Пеевски е, че в ЕП той ще трябва да декларира доходите си за последните три години, което съвпада с времето, когато започна да изсветлява бизнеса и имуществото си. В първата си декларация като депутат от 2009 г. той е посочил, че има два апартамента, единият от които гарсониера, десетгодишен автомобил "Опел" и банков влог от малко над 32 хил. лв. През 2016 г., от която ще започне и декларацията му в европарламента, той посочва акции в осем дружества в страната и в чужбина и официализира собствеността си в "Българска медийна компания", издател на вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика". Както и дивидент в размер на 1 100 000 лв.

Подадената през 2017 г. година декларация разкрива рязко забогатяване за година - до общо 77 млн.лв. обща стойност на акции (предимно от офшорни компании) и влогове. Декларираните през 2018 г. приходи са за 37 млн. лв., съвпадащи с декларираните в края на предходната година дивиденти.

Във всички случаи обаче отиде ли в Брюксел, Пеевски ще оглави списъка на евродепутатите с най-високи странични доходи. В настоящият състав на ЕП четирима евродепутати декларират доходи извън заплатата си в размер на над един милион евро годишно. Един от тях е лидерът на групата на либералите, към която се числи и ДПС - Ги Верхофстад. Те обаче са чувствително скромни на фона на декларираните от Пеевски в последните няколко години.

В Европейския парламент няма автоматична система за проверка на декларациите, но ако председателят на институцията получи сигнал, че някои е скрил доходи, той може да разпореди проверка. Тя няма обаче да бъде извършвана от КПКОНПИ, а от специален парламентарен панел, който може да използва информация от много източници.

Тогава обясненията на председателя на българската антикорупционна комисия Пламен Георгиев, че всичките му данъчни декларации били изрядни и вече проверявани от НАП, няма да са достатъчни.

Всичко дотук не обещава добро начало.

Когато през октомври 2017 г. по време на посещението си в българския парламент по покана на ДПС председателят на европейските либерали Ханс ван Баален беше запитан от журналист дали познава "най-могъщия депутат" от движението Делян Пеевски и какво знае за него, въпросът предизвика лека суматоха. Баален започна да отговаря, че познава много добре България, но не може да знае какво е казал всеки депутат. От неловката ситуация побърза да го "спаси" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ като прекрати брифинга с обещанието за специална пресконференция за Пеевски. Такава, разбира се, не се състоя.

Тогава стана ясно, че Пеевски е една либерална срамна тайна - в АЛДЕ са чували за него, но като тогава, така и сега, предпочитат да не коментират изявите на българския бизнесмен и политик.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Хайде сега направете една сметка и репортаж Пеевски реално плаща ли си данъците по милионните декларирани доходи. Не ми се вярва да е така.

 • 3
  practic avatar :-P
  Practic

  "Тогава стана ясно, че Пеевски е една либерална срамна тайна - в АЛДЕ са чували за него, но като..."

  По-нататък всеки може да допълни според
  собственото си развихрено въображение!

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Според Пламен Георгиев Пеефски е най-големият данъкоплатец.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход