Вечерни новини: По-важното от почивните дни и какво се очаква през новата седмица

Социалистите в Испания спечелиха изборите, крайната десница влиза в парламента; Продължението на "Турски поток" през България се оскъпява до 3 млрд. лв.; Все повече деца напускат основно и средно образование; Microsoft стана най-голямата борсова компания в света

Социалистическата партия на испанският премиер Педро Санчес печели изборите, но за първи път след режима на Франко в парламента влизат националисти
Социалистическата партия на испанският премиер Педро Санчес печели изборите, но за първи път след режима на Франко в парламента влизат националисти    ©  Reuters
Социалистическата партия на испанският премиер Педро Санчес печели изборите, но за първи път след режима на Франко в парламента влизат националисти
Социалистическата партия на испанският премиер Педро Санчес печели изборите, но за първи път след режима на Франко в парламента влизат националисти    ©  Reuters

Православният свят посрещна Великден, а в България най-големият християнски празник донесе и четири почивни дни, които преминаха спокойно, с изключение на традиционните задръствания и изнервени ситуации по пътищата на страната. Седмицата се очаква също да е под знака на празниците – в сряда е 1 май, който е неработен, което за много хора най-вероятно ще означава ваканция до Гергьовден – 6 май. Едно от събитията през тази седмица ще е в края й – тогава на двудневно посещение в страната пристига папа Франциск. В България около празници често се случват някои неща, които за много хора остават незабележими – като например оскъпяването на "Турски поток" в частта му през България. С нови разходи той вече ще струва над 3 млрд. лв.

По света и Европа най-интересното събитие от дългия уикенд бяха изборите в Испания, които печели управляващата социалистическа партия. Те ще се запомнят и с влизането в парламента на крайната десница, което се случва за първи път от над 40 години, когато падна режимът на Франко.

Добрата новина от почивните дни е, че започна понижение в цените на петрола и само в края на миналата и началото на тази седмица той загуби около 4 долара за барел. Това трябва да се отрази и в понижение на цените на горивата в България.

НАЙ-ВАЖНОТО

Социалистите в Испания спечелиха изборите, крайната десница влиза в парламента

Испанският премиер Педро Санчес, изглежда, ще запази властта, след като социалистическата партия спечели парламентарните избори в неделя. Тя обаче няма мнозинство в парламента и ще трябва да сформира коалиция, за да състави правителство, съобщава BBC. Социалистите печелят 28.7% от вота, а дясноцентристката Народна партия е най-губеща - тя взема 16.7% и загуби повече от половината си места в долната камара - Конгреса на депутатите, и също така отстъпи контрола над Сената на социалистите. За първи път от времето на Франко в парламента влиза крайнодясна партия - Vox получава малко над 10%. В парламента влизат също дясноцентристката партия "Сиудаданос" ("Гражданите") и левият блок "Подемос". Места в парламента печелят петима от арестуваните лидери на каталунските сепаратисти, срещу които се води дело заради организирането на противоконституционния референдум за независимост.

"Подемос" веднага предложи да започне коалиционни преговори със Санчес, макар че двете партии заедно не разполагат с мнозинство. На социалистите и "Подемос" общо вероятно няма да достигнат около 11 места за парламентарно мнозинство, а за запълването на празнината ще трябва Санчес да разчита също на баските националисти и на други малки партии, пише в анализ Reuters.

Продължението на "Турски поток" през България се оскъпява до 3 млрд. лв.

До близо 3 млрд. лв. се увеличават разходите за продължението на "Турски поток" през България. След като в началото на април "Булгартрансгаз" избра саудитската "Аркад" за строител на 474-километрово трасе срещу 2.6 млрд. лв., сега държавният газов оператор е обявил и търг за изграждането на две компресорни станции с прогнозна цена над 351 млн. лева. Въпросните съоръжения са необходими, за да може още от следващата година природният газ да бъде транспортиран по част от съществуващите сега газопроводи между Провадия и Полски Сеновац, тъй като арабската компания ще построи само 308 км в следващите 250 дни (от сръбската граница до Полски Сеновац).

С тези допълнителни разходи икономическата полза от бъдещия газопровод става все по-имагинерна. Като сериозен проблем се очертава и все по-голямата възможност за продължаването на транзита на руски газ през Украйна, което би обезсмислило използването на маршрута през България.

Все повече деца напускат основно и средно образование

Броят на децата, напуснали основно и средно образование през учебната 2018/19 г., нараства въпреки постоянните усилия на управляващите да ги върнат в час. За една година напусналите се увеличават с 1.7 хил. до 21.8 хил. и достигат 3% от всички деца в основно и средно образование. В основните класове главната причина за прекъсване на обучението е заминаване в чужбина, но в горните възрастови групи започват да надделяват семейните причини. Нежеланието да се изучават е фактор за малък брой от децата - общо едва 2.9 хил., показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за учебната 2018/19 г.

Намалява и броят на учениците в страната като цяло - с 9.8 хил. до 730.6 хил. деца. Добра новина е, че броят на преподавателите нараства, а и все повече млади хора се насочват към професията. Лоша новина за бизнеса предвид демографските тенденции и недостига на кадри в страната е и понижението на броя записани в програми за професионално обучение за възрастни.

Uber ще търси оценка от 91.5 млрд. долара при излизането си на Уолстрийт

Uber Technologies обяви условията за първичното си публично предлагане - компанията си е поставила за цел да набере 10.35 млрд. долара и да получи борсова оценка до 91.5 млрд. долара, съобщава Reuters. Uber съобщава също така, че PayPal се е съгласила да закупи акции на стойност 500 млн. долара при частно капиталовложение в цената, определена при IPO-то й. Компанията определя целева цена в диапазона между 44 и 50 долара на акция за IPO-то си. В документа до регулатора Uber обявява и нетна загуба за първото тримесечие на 2019 г. от 1 млрд. долара и приходи от около 3 млрд. долара.

Ако Uber успее да набере 10.35 млрд. долара при IPO-то си, това ще е над 4 пъти по-голяма сума от привлечените средства от конкурента й - Lyft, при излизането му на борсата по-рано през годината. Това би поставило IPO-то на Uber на девето място сред най-големите първични публични предлагания на фондова борса в САЩ и би го превърнало в най-голямото след рекордното листване за 25 млрд. долара на Alibaba Group през 2014 г.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Microsoft стана най-голямата борсова компания в света

Microsoft стана третата компания в историята, чиято капитализация надхвърли 1 трлн. долара. Макар и това да се случи за кратко, тя вече влиза в клуба на Apple и Amazon, като в момента (към понеделник) е пред тях, което я прави най-голямата борсова компания в света. Ръстът в цените на акциите дойде в края на миналата седмица, след като мениджърите на компанията прогнозираха, че възходът на бизнеса с облачни услуги ще продължи. Резултатите на компанията през първото тримесечие на годината надминаха очакванията на Уолстрийт благодарение на неочакваното повишение на приходите от Windows и от растежа на облачния бизнес, чиито приходи достигнаха 10 млрд. долара, съобщава Financial Times. Под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела през последните пет години компанията промени фокуса си – тя вече не е толкова зависима от операционната система Windows, а разчита повече на продажбите на базирани в облака услуги.

СЪБИТИЯТА, КОИТО ЩЕ СЛЕДИМ

Предизборната кампания навлиза в активна фаза

Политиците, които искат да станат евродепутати, започват активно да агитират избирателите, след като в петък, 26 април, официално стартира предизборната кампания. Гласуването е на 26 май. България има право да излъчи 17 представители в Европейския парламент (ЕП). За тези мандати се конкурират кандидати от 13 партии и осем коалиции, а шестима ще опитат като независими. Сред тях са бившият министър на отбраната Николай Ненчев, както и бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя ще прави кампания от Сливенския затвор, където се намира, защото получи присъда за подкуп на първа инстанция. От ареста в София ще агитира и Евгения Банева, съпруга на Николай Банев. Тя води листа на партия "Българско национално обединение", чийто лидер Георги Георгиев я определи като "скандална бизнес дама" и каза, че даже ще бъде интересно.

Извън забавната част на темата изборите могат да се окажат преломни за подкрепата за управляващите от ГЕРБ. Последните сондажи на три социологически агенции показват, че основната опозиция - БСП, вече излиза първа в класирането на избирателите, въпреки че дистанцията е изключително малка. Възможно е мандатите на ГЕРБ и БСП в ЕП да са поравно, но дори и с един глас отгоре, социалистите ще засилят настояването си за предсрочни парламентарни избори. Управляващите понесоха сериозен удар заради "Апартаментгейт", който не е ясно дали ще могат да преодолеят до края на май.

Изтича крайният срок за подаване на данъчните декларации

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за физическите лица и плащането на дължимия данък общ доход изтича на 30 април. И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg, напомнят от агенцията. За целта е нужно да имате ПИК код, издаден от НАП, или електронен подпис. До момента ПИК имат близо 600 хил. лица, като данъчните твърдят, че за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн вероятно ще е повече от този на избралите хартията.

До края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. от упражняващи свободни професии, земеделци, наемодатели и др. Също до 30 април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване.

Папа Франциск ще посети България на 5 и 6 май

В рамките на 20 г. за втори път ще има посещение на папа в България и единствените за 1300 г. история на България. Освен официални срещи в София на 5 май като поклонник той ще посети и храм-паметника "Св. Александър Невски", където ще се помоли частно пред иконата на светите братя Кирил и Методий. Не е предвидена специална служба в програмата. По-късно папата ще отслужи литургия на площад "Княз Александър I", за която са записани 7500 души.

Кулминацията на посещението е събитие за мир на площад "Независимост", на което ще присъстват представители на различните вероизповедания. От католическата общност са подготвили икона за подарък на папата.

Ще продължи ли забавянето на европейската икономика

Във вторник ще бъдат публикувани експресните данни за брутния вътрешен продукт на ЕС и еврозоната за първото тримесечие. Те се очакват с интерес, защото ще покажат дали икономиката на валутния съюз ще продължи да се забавя на фона на значителния ръст в САЩ и неочакваното по-добро представяне на Китай.

Предвижданията са, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 1.1% на годишна база и с 0.3% на тримесечна, което ще е далеч под растежа в САЩ.

САЩ и Китай продължават с търговските преговори

Американски представители ще отпътуват за Пекин на 30 април за възобновяване на търговските преговори с Китай. Според Белия дом разговорите ще включват теми като интелектуалната собственост, незаконните технологични трансфери, немитническите бариери, земеделието и услугите. Китайска делегация ще посети Вашингтон за последващи дискусии на 8 май.

Двете страни се стремят да договорят проектоспоразумение до края на май, а продължаващото втора година търговско напрежение между двете най-големи икономики в света се отразява на глобалния растеж.

OUT_OF_THE_OFFICE

30.04 - 2.05

Mamma Мia се завръща

Мюзикълът Mamma Mia по музика на ABBA се завръща на сцената на софийската опера след успешния си дебют през изминалата година. Този път ще има четири представления.

В Софийската опера и балет, от 19 ч., билети на www.operasofia.bg

30.04

Джаз енциклопедия

Редактон е събитие, в което се събират доброволци, които искат да преведат или напишат нови статии в Уикипедия на български език. По случай Международния ден на джаза темата е джаз музиката. Поканени са всички без значение дали имат опит, на място ще има обучение. Особено ценни са снимки от джаз концерти – всички с авторски снимки са поканени да допринесат за безплатната онлайн енциклопедия. Редактонът ще е съпътстван от джаз музика.

В Гьоте институт, от 17 ч.

Open Mic

1.05

"Комеди клуб" организира събитие от своята поредица Open mic, в което участие може да вземе всеки, който има желание да покаже чувството си за хумор пред публика. За целта трябва да изпратите своя авторска шега на организаторите, която те да одобрят, и да се запишете за участие.

The Comedy Club Sofia, от 19 ч.

До 19.05

People of Sofia

Най-добрите снимки от популярния проект People of Sofia са събрани в изложба, представени от автора им - уличният фотограф Вихрен Георгиев. С изложбата се открива тазгодишното издание на Фотофабрика.

В "Уникредит студио" - пространство за съвременно изкуство