Все повече деца напускат основно и средно образование
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Все повече деца напускат основно и средно образование

Намаляващият брой ученици е особено видим в класовете между първи и четвърти

Все повече деца напускат основно и средно образование

Броят на преподавателите в училищата се увеличава и повече млади хора се насочват към учителската професия

9474 прочитания

Намаляващият брой ученици е особено видим в класовете между първи и четвърти

© Анелия Николова


25 хиляди е спадът на броя ученици за пет години.
Източник: НСИ

Броят на децата, напуснали основно и средно образование през учебната 2018/19 г., нараства въпреки постоянните усилия на управляващите да ги върнат в час. За една година напусналите се увеличават с 1.7 хил. до 21.8 хил. и достигат 3% от всички деца в основно и средно образование. В основните класове главната причина за прекъсване на обучението е заминаване в чужбина, но в горните възрастови групи започват да надделяват семейните причини. Нежеланието да се изучават е фактор за малък брой от децата - общо едва 2.9 хил., показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за учебната 2018/19 г.

Намалява и броят на учениците в страната като цяло - с 9.8 хил. до 730.6 хил. деца. Добра новина е, че броят на преподавателите нараства, а и все повече млади хора се насочват към професията.

Голямата картина

През учебната 2018/19 г. в образователната система са включени общо 1.18 млн. души, което е значителен спад спрямо броя на учениците и студентите отпреди пет години (1.3 млн.). Тенденцията е видима и в частни, и в държавни училища, колежи и университети.

От друга страна, броят на преподавателите нараства - за пет години увеличението е с 5.6 хил. до общо 106.2 хил. учители. Данните на НСИ показват, че повишението идва основно от последните три години, което може да е свързано с административното увеличение на учителските заплати.

Лоша новина за бизнеса предвид демографските тенденции и недостига на кадри в страната е понижението на броя записани в програми за професионално обучение за възрастни.

Интерес от чужбина

Освен при учениците спад има и в броя на студентите в бакалавърски и магистърски програми - с 6.8 хил. за една година до 223 хил. през учебната 2018/19 г. Популярност губят специалностите, свързани с бизнес и администрация - с 3.2 хил. до 27.4 хил. по-малко са записаните студенти тази учебна година. За сметка на това се повишава интересът към специалности, свързани с информационно-комуникационни технологии, където са и най-високите заплати на пазара на труда в страната. Добра новина и за преподавателската професия е по-големият интерес към нея от страна на кандидат-студентите. През последната година броят на бакалаврите в специалности, свързани с образование, нараства с близо 500 до 13.9 хил.

И докато броят на хората с българско гражданство във висшите учебни заведения в страната намалява, чуждестранните студенти се увеличават. Докато през учебната 2013/14 г. броят им е 11 хил., пет години по-късно той се повишава до 15.8 хил. студенти.

По-малко ученици, повече учители

През учебната 2018/19 г. учещите в общообразователни училища намаляват - с 6.6 хил. до 581.3 хил. ученици, а спрямо пет години назад понижението е с 25 хил. Ако се проследят данните за децата, записани в детски градини - там също спадът е с около 20 хил., т.е. вероятно и през следващите пет години броят на учениците ще намалява. Спадът на учещите е особено видим в класовете между първи и четвърти, където сега са записани близо 5.9 хил. по-малко деца. Междувременно все повече родители се насочват към частни училища, като броят на учениците в тях вече превишава 10 хил. и се увеличава във всички групи класове (виж карето).

Добра новина е повишението на броя на учителите в училищата до 12 клас - с близо 2 хил. до 50.8 хил. души. Все още най-голям относителен ръст е видим при учителите над 60 години (15.3%), но пък добра новина е, че все повече млади хора се насочват към професията - учителите между 25 и 34 г. са с над 13% повече, отколкото през 2017/18, като така общият им брой достига 5.3 хил.

Трябва да се отбележи, че промяната в Закона за предучилищно и училищно образование от 2015 г. прави данните от последните две години несъпоставими с предходни периоди. Сега основното образование се завършва след седми клас, а преди това беше след осми.

Под 2% от учениците са в частни училища

Към 1.10.2018 г. в страната функционират 78 частни общообразователни училища, от които 4 начални, 31 основни, 18 гимназии и 25 средни училища, показват данните на НСИ. В тях са записани малко над 10.1 хил. деца, или 1.7% от общия брой на учениците в общото образование.

Увеличава се и броят на частните детски градини, като през учебната 2018/2019 година в страната функционират 101 частни заведения, или с 3 повече от предходната година. Те са посещавани от над 4.6 хил. деца, или 2.1% от записаните в детските градини.
25 хиляди е спадът на броя ученици за пет години.
Източник: НСИ

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Заплатите в бранша трябва да се вдигат, защото се очаква прожекцията на "Голямото пенсиониране".
  Децата напускат училище, защото все повече от тях имат тази "културна особеност".
  Учат малко и раждат рано.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Демографската криза е най-належащия и опасен проблем на държавата ни.

  Образованието освен чрез вдигане на заплатите трябва да се подобри и чрез повече контрол. Нон-стоп диктовки в час убиват интелигентността на учениците и интереса им. Лични и отборни проекти почти отсъстват, масово се позволяват отсрочки и се толерира неподготвеност. Това ражда безотговорни хора, които работодателите сами да обучават в последствие.

 • 3
  uys1511761111541407 avatar :-(
  Emil Dimov

  Все повече деца (а и те са на "изчерпване") напускат основно и средно образование?!
  Броят на преподавателите в училищата се увеличава (щото закриват все повече училища!) и повече млади хора се насочват към учителската професия (голяма заблуда?!!!)

  До Костадин Иванов:
  Заплатите в бранша трябва да се вдигат, защото се очаква "прожекцията" на "голямото пенсиониране" (няма такава опастност - пенсионираш се кагато започнеш да се "на......ш"!) Децата напускат училище, защото все повече от тях имат тази "културна особеност" ("циганизация"!) - учат малко и раждат рано!

  До Георги Георгиев:

  Демографската криза е най-належащия и опасен проблем на държавата ни! (до 50 г. ниКОЙ не мисли какво ще стане на тази територия!) Образованието освен чрез вдигане на заплатите на Учителите (тези с главно У) трябва да се подобри и чрез повече контрол повишаване интелигентността на учениците провокирайки към самостоятелно мислене излизане от заучените схеми! (не, че всички са такива?!) и интереса им (къдото го има!)! Лични и отборни проекти почти отсъстват, масово се позволяват отсрочки и се толерира неподготвеност. Това ражда безотговорни хора, които работодателите сами трябва да обучават в последствие!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK