Всеки трети в България е в риск от бедност
33 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всеки трети в България е в риск от бедност

Неравенството между доходите на хората е най-малко в Перник (28.2), Смолян (28.3) и София-област (29.5)

Всеки трети в България е в риск от бедност

Статистиката отчете рязък спад на хората в рисковата група - с 450 хил. души до 2.3 млн. души през миналата година

6545 прочитания

Неравенството между доходите на хората е най-малко в Перник (28.2), Смолян (28.3) и София-област (29.5)

© Надежда Чипева


"Съществено значение за редуциране на бедността имат социалните плащания. Данните за 2018 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.0 до 29.5%, или със 7.5 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 45.2%, или с 23.2 процентни пункта."

Национален статистически институт (НСИ)

Малко над 2.3 млн. души в България живеят в риск от бедност или социално изключване през 2018 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Т.е. всеки трети в страната е с доход около линията на бедност. В сравнение с година по-рано обаче броят на тези хора намалява. Ако през 2018 г. в риск са били 32.8% от населението, година по-рано делът им беше 38.9%, или с над 450 хил. души повече. Фактор за относително по-добрите числа вероятно е растящата заетост, както и съответно повишението на работната заплата (включително и минималната). Като цяло обаче под линията на бедност от 351.1 лв. остават 1.55 млн. души, или 22% от населението в страната през 2018 г., като от тях близо 800 хил. са в трудоспособна възраст - между 18 и 64 години.

Освен растежа на икономиката принос за подобрението имат и социалните помощи. През 2018 г. делът на бедните преди получаването на социални трансфери от държавата е 45.2% от населението, показва статистиката.

Трябва да се отбележи, че проучването на НСИ е проведено през 2018 г., а доходът, който разглеждат експертите от института, е този, който домакинствата в България са изработили през 2017 г.

Образованието е ключът

Най-голям е делът на бедните сред хората без работа - 56.1%, докато при заетите числото пада до 9.9%. Лек спад е видим и в дела на бедните пенсионери - от 32.4% през 2017 г. до 28.5% през 2018 г.

Делът на работещите бедни (на възраст между 18 и 64 г.) се запазва относително непроменен - 10.1% през 2018 г. при 10% година по-рано. Тук влизат и служители на непълно работно време.

"Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 66.2%", посочват от НСИ. От друга страна, делът пада до 6.2% при хората с висше. Връзката между образователното ниво и риска от бедност е еднаква за всички етнически групи.

Неравенството намалява, но малко

Успоредно с по-малкия брой хора в риск от бедност намалява и неравенството между доходите в страната. Коефициентът на Джини, който е най-популярният показател по света за измерване на разликите между доходите в една страна, намалява с 0.6 пункта до 39.6.

За справка, ако стойността на индекса е нула, това означава, че в страната има пълно равенство на доходите, а стойност 100 означава абсолютно неравенство. За сравнение, последните данни на Евростат показват, че Джини коефициентът в ЕС е средно 30.7 през 2017 г., а в еврозоната - 30.5. Стойността в България е най-високата сред страните членки през 2017 г.

В България най-голямо неравенство в разпределението на дохода е отчетено в столицата - 44.3, като числото постепенно нараства през последните пет години от 33 пункта през 2014 г. На второ и трето място с най-високи стойности са Видин (41.3) и Пазарджик (40.9). От друга страна, неравенството между доходите на хората е най-малко в Перник (28.2), Смолян (28.3) и София-област (29.5).


4 коментара
 • 1
  tonkakg avatar :-|
  Tonka Georgieva

  Намаляха бедните, защото измират. Защо не кажете с колко се е увеличила смъртността?

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Tonka Georgieva":

  Празни приказки. Логично, предвид че статията също е неясна.

  Милион и половина са бедните хора, а 2,3 милиона са хората в риск от бедност. Това прави 3,8 милиона души под или на границата на линията на бедността.

  Не, че винаги не сме били в това положение - заплатите поначало са ниски тук. Бедните намаляват, защото никой не би търпял да седи беден. Едни емигрират, други учат, трети намират работа - в резултат бедните намаляват. Средните и минималните заплати се качват, което мести на едро хиляди хора между категориите.

  Има още много накъде да растат заплатите, но фактите са, че се увеличават и това е добре. С по-кадърни и по-малко корумпирани политици ще имаме много по-добър растеж.

 • 3
  bzm avatar :-|
  bzm

  Ако изключим ,че имаме жилища,повечето придобити по времето на цоца,то всички сме в кюпа на бедните ...без 1-2% уж върхушка...Малииии,колко сме прости!Тиква ни управлява,физкултурник ни краде....Ужас!

 • 4
  bzm avatar :-|
  bzm

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  Ако децата ни не живеят при нас,то те така или иначе са работещи бедни...С 500 лв себе си трудно хранят,ако трябва и квартира да плащат или заем погасяват...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK