ЦИК: Пеевски отговаря на условията за уседналост, защото има адресна регистрация

Движението БОЕЦ внесе жалба във ВАС срещу отказа на избирателната комисия да разгледа по същество сигнала срещу депутата от ДПС

Кандидатът за евродепутат от листата на ДПС Делян Пеевски отговаря на изискването на Изборния кодекс (ИК) да е живял през последните шест месеца в България, за да може да се кандидатира за място в Европейския парламент. Това отговори Централната избирателна комисия (ЦИК) на сигнал на гражданско движение БОЕЦ отпреди два дни. Отговорът предизвика известно недоумение предвид публично известните факти, че депутатът от ДПС живее предимно в чужбина и не ходи на основната си работа в парламента. От БОЕЦ веднага заподозряха ЦИК в "опит за индулгенция" на Пеевски. Всъщност обаче членове на комисията от различни квоти, с които "Капитал" разговаря, нямат никакво съмнение, че в случая законът е спазен, защото изричното законово изискване е наличието на адресна регистрация поне 6 месеца преди изборите. Друг е въпросът дали законът в този му вид е добър или лош, но така е решил законодателят, казват те.

Сигналът на гражданското движение беше подаден в изборния орган на 29 април. В него се изразява съмнение, че Пеевски отговаря на изискванията в Изборния кодекс към кандидатите за евродепутати, според които те трябва, освен всичко друго "да са живели най-малко през последните 6 месеца" в България или в друга държава - членка на ЕС.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата