Вечерни новини: Нова акция срещу Миню Стайков, опозицията не успя да вземе властта във Венецуела

И още: Навигацията за градския транспорт в София най-после е достъпна в Google Maps; Визитата на папата и военния парад за Гергьовден ще блокират София на 5 и 6 май

Протестите във Венецуела
Протестите във Венецуела    ©  Reuters
Протестите във Венецуела
Протестите във Венецуела    ©  Reuters

В работния ден между празниците новинарският поток разбираемо остава рехав. Въпреки това актуалният скандал около злоупотребите с къщите за гости с евросредства в почивните дни се разрасна и видимо вълнува обществото. Прокуратурата уж започна обстойна проверка, а Борисов решително разпореди "има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага".

Резултатите обаче едва ли ще бъдат особено задоволителни: Първо, защото злоупотребите с къщите за гости по селската програма са отдавна известни - те са сюжет от миналия програмен период (2007 - 2013 г.), познат включително и на Брюксел, заради което и мярката не бе подновена в този програмен период. Преди години обаче скандалът бе усърдно заметен, така че да се размине с минимални последствия - финансови корекции тук-там. Да се разследва по същество сега изглежда твърде слабо вероятно. Още повече че за голямата част от проектите е изтекъл и 5-годишният период на мониторинг дали обектът се ползва по предназначение. Така прокурорската проверка носи повече усещането за "след дъжд качулка" и предизборно отбиване на номера.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се