ЦИК показа образеца на бюлетината за евровота

Номерата за партиите и коалициите ще са от 1 до 27, а за преференциалния вот за кандидатите от 101 до 117

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа в четвъртък интегралната бюлетина, с която ще се гласува на изборите за Европейски парламент на 26 май. В нея ще бъдат изписани имената на 27 партии, коалиции и независими кандидати, които се регистрираха за участие във вота.

Вотът за политическата сила или независимия кандидат ще се отбелязва в квадратчето, в което е изписан номерът на участниците в изборите. В дясната част на бюлетината - в кръгче, ще се отбелязва преференциалният вот за кандидатите в листата на партиите или коалициите. Новост е, че номерацията им ще започва от 101 до 117, колкото са евродепутатите, които България излъчва в Европейския парламент.

Промяната беше приета при гласуването на поправките в Изборния кодекс в средата на февруари, а целта е да се избегне объркването на избирателите да гласуват с един и същ номер и за партия и за кандидата в съответната листа, или т.нар. феномен 15/15.

Партийната листа може да се пренарежда, ако даден кандидат на по-задни позиции получи 5% преференции от подадените за съответната партия гласове. От ЦИК припомниха, че при гласуването в квадратчето за партия или коалиция и в кръгчето за съответния кандидат от листата трябва да се използват знаците X или V, като според Изборния кодекс бюлетината се попълва задължително със синя химикалка. В бюлетината ще има и квадратче "не подкрепям никого".