Проблемът "Кошлуков"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Проблемът "Кошлуков"

Емил Кошлуков има шанс да остане генерален директор на БНТ за постоянно, след като СЕМ проведе конкурс за поста през лятото

Проблемът "Кошлуков"

С избора на временен генерален директор на БНТ СЕМ показа, че дефектите в управлението на обществената телевизия вероятно са желани

Весислава Антонова
12851 прочитания

Емил Кошлуков има шанс да остане генерален директор на БНТ за постоянно, след като СЕМ проведе конкурс за поста през лятото

© Надежда Чипева


В рамките на 48 часа преди няколко дни в управлението на две от трите най-големи национални телевизии се случиха изключително показателни размествания.

Братята Домусчиеви, отскоро собственици на "Нова телевизия", назначиха нова директорка на новините. Миляна Велева идва от същия пост в контролирания от Делян Пеевски Канал 3, а преди това е отговаряла пак за новините във финансираната от КТБ ТV7.

Два дни по-рано Съветът за електронни медии (СЕМ) назначи за временен генерален директор на БНТ бившия политик и журналист Емил Кошлуков, след като избраният преди година и половина Константин Каменаров подаде оставка, защото го осъдиха за шофиране след употреба на алкохол. През последните 18 месеца Кошлуков беше програмен директор на БНТ 1 на държавната телевизия, а преди това той има подобна биография с тази на Миляна Велева. Той водеше предаване по TV7, беше за кратко изпълнителен директор на медиата на КТБ, имаше близки отношения с банката, а после отиде също в Канал 3.

Така само за два дни в мениджмънта на две от трите най-гледани телевизии в България се озоваха хора, които имат доказано (съ)участие в контролирани от властта медийни проекти. Назначенията в "Нова телевизия" са донякъде очаквани като посока (макар откровеността да беше изненадваща), но новите собственици на частната телевизия, разбира се, могат да правят там каквото намерят за добре.

Проблемът е БНТ. Телевизията се финансира с пари на данъкоплатците, управлява се от обществен орган и има много важни задачи. А ако съдим по миналото на Кошлуков и действията му през последната година и половина, проблемите на обществената медиа само ще се задълбочават. Нещо повече - той има всички шансове да бъде избран за официален генерален директор на телевизията след няколко месеца, с което низходящата тенденция в БНТ само ще се задълбочи.

Как се стигна дотук

Кошлуков пое управлението на БНТ, след като от Софийския градски съд потвърди условната присъда за шофиране след употреба на алкохол на досегашния генерален директор Константин Каменаров. Ако се следват предписанията на закона, СЕМ би трябвало да даде старт на конкурса за генерален директор на БНТ най-късно през август.

Дори и той да се проведе бързо обаче, шансовете за по-различен генерален директор - такъв, който може да промени в положителна посока обществената телевизия, са малки.

За да има обективен конкурс, трябва независим СЕМ, а последните години показаха, че регулаторът е под силен политически контрол. Една част от членовете на съвета години наред са се избирали от партийните централи, другата част се посочват от президента. Всеки от медийните надзорници е обременен с политическа обвързаност и през годините са показали, че не могат да бъдат безпристрастни в избора си. Малцинство са и членовете на регулатора със сериозна медийна и професионална експертиза, както и с безупречен обществен авторитет както изисква законът. Именно поради тази причина вече години наред се наблюдава отлив на интерес от кандидати със силни биографии за поста генерален директор на БНТ - да участваш в продаден мач не е особено привлекателно. Така през лятото е много възможно Кошлуков да се окаже без реална конкуренция. А оставането му на поста ще означава само едно - че властта няма намерение да отпуска хватката над БНТ.

Кое смущава в биографията на Кошлуков

Емил Кошлуков се яви на конкурса за генерален директор на държавната телевизия през лятото на 2017 г., но не успя да го спечели, въпреки че беше сочен като един от фаворитите. За него се смяташе, че вероятно има подкрепата на един от най-доверените хора на Бойко Борисов - бизнесменът Александър Сталийски. Кошлуков управляваше продуцентската компания "Ноу фрейм медия" АД, която беше собственост на партньорката на Сталийски Виолета Сечкова.

По време на състезанието за стола на генералния директор в БНТ стана ясно, че политикът и журналист в рамките на една година, 2016-2017, е работил като програмен директор на телевизия "Алфа", собственост на партия "Атака" с лидер Волен Сидеров. Фактът, че работодател на Емил Кошлуков е била политическа формация, влезе в противоречие с правилата за избор на генерален директор на обществената БНТ, в които е посочено, че кандидатите не трябва да имат икономически и политически зависимости. За назначението му в БНТ обаче този факт очевидно е незначителен, още повече че партията е коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. От името на "Атака" впрочем в кабинета влязоха лица, чиято професионална биография е тясно свързана с интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Освен това през последните години ефирът на "Алфа" се използва за най-откровено препредаване на опорните точки на официалната руска пропаганда. СЕМ има издадени десетки наказателни постановления срещу телевизията на "Атака" за нарушения на базови принципи от Закона за радиото и телевизията. Сред тях са констатирани нарушения за дискриминация от различен тип, нарушаване на "добрите нрави", както и излъчване на опасно за деца съдържание.

Преди да бъде програмен директор на телевизия "Алфа", Кошлуков беше за кратко и изпълнителен директор на TV7 и News7, които след фалита на КТБ бяха обявени в несъстоятелност и спрени от СЕМ. Преди това политикът беше в управителния съвет на TV7 - когато беше финансирана от същата банка, а Цветан Василев и Делян Пеевски бяха все още тандем.

След разпада на двете медии през лятото на 2015 г. Кошлуков се премести да работи в свързваната с Делян Пеевски телевизия Канал 3, където водеше авторското предаване "Факторът Кошлуков". След едногодишно присъствие в ефира на телевизията предаването му бе свалено, като мотивите за това бяха липсата на пари и оптимизация на бюджета. Това се случи точно преди началото на конкурса за генерален директор на БНТ и едно от конспиративните обяснения тогава беше, че оттеглянето му от канала на Пеевски е било част от подготовката му за шеф на обществената телевизия.

Кошлуков влезе на "Сан Стефано" като програмен директор на БНТ1, назначен от Константин Каменаров. Присъствието му там предизвика немалко сътресения. Една от първите му задачи бе да освободи продуцентката на "Денят започва с култура" Весела Петрова, професионалист с дългогодишен стаж в телевизията. Тя беше сред публично изразилите несъгласието си с намесата на Кошлуков в избора на теми и събеседници в предаването. Заради натиск и намеса в работата на "Денят започва с култура" медиата напусна продуцентът Васил Христов.

"Всичко се счупи, когато в "Денят започва с култура" направихме темата за Бялата книга за състоянието на българската журналистика, като отразихме всички коментари по въпроса, показахме и декларацията на в. "24 часа", зададохме неудобните въпроси за финансиране и тиражи, а аз казах на колегите да оставят темата отворена за следващи дебати", разказа тогава пред "Капитал" вече бившият главен продуцент на БНТ Роберт Ковачев. "След предаването програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков попита: "А защо не направихте материал и за книжките на вестник "Телеграф" за Иво Прокопиев?" Тогава разбрах, че той дори не знае къде е дошъл да работи, че зад него има нещо друго, някаква поръчка и такива теми не се вписваха в нея."

Според Ковачев тогава решенията в телевизията се вземат в много по-тесен кръг. "Всичко е страшно херметично, цари параноя към всички, които те свързват с предишното ръководство. Така те правят враг, без да си такъв. В телевизията е нарушено нормалното говорене. Правилата, които са разписани, добри или лоши, не се спазват. В действащата програмна схема бяха свалени квадратите за класически и джаз концерти - без обсъждане, дори без елементарно уведомяване. Схемата се криеше, сякаш бе държавна тайна. От кого пазиш тайна – от продуцентския съвет, който после ще изпълнява програмната схема?"

Toгава пред сградата на БНТ се събра група хора да протестира срещу тези действия на ръководството ѝ. Отговорът на Кошлуков беше да им покаже среден пръст от ефира на воденото от него предаване. Заради това СЕМ глоби медиата с 3000 лв., но показателното в този случай беше отношението на сегашния генерален директор към различното мнение. За хаос в управлението на БНТ разказват, макар и без имената си, и други хора от медиата. Проблемът не е само в липсата на организация, но и в откровеното подчинение на журналистите в медиата. Това си пролича много ясно в началото на скандала с апартаментите, който новините на обществената телевизия очевидно игнорираха.

За СЕМ обаче управленският хаос и новините в услуга на управляващите очевидно не са притеснителни. Доказва го изборът на Кошлуков за временен генерален директор и неофициалните коментари за шансовете му да остане на този пост за постоянно. Погледнато откъм властта, това е напълно разбираемо. Тази година е ключова за политиката с два вида избори и назначаването на нов главен прокурор. Медиите очевидно са важни, затова хватката на ГЕРБ и партньори ще се затегне още по-силно. Погледнато откъм интереса на хората обаче, случващото се е абсурдно - ние плащаме със собствените си пари, за да ни заблуждават.

В рамките на 48 часа преди няколко дни в управлението на две от трите най-големи национални телевизии се случиха изключително показателни размествания.

Братята Домусчиеви, отскоро собственици на "Нова телевизия", назначиха нова директорка на новините. Миляна Велева идва от същия пост в контролирания от Делян Пеевски Канал 3, а преди това е отговаряла пак за новините във финансираната от КТБ ТV7.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Ами, какво да ви кажа...гласувайте пак за Бойко Борисов!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK