С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 3 май 2019, 11:29, 31034 прочитания

Защо идва папа Франциск

Посещението му в България се случва във време на православни раздори и преди евроизборите. Той е важен външен глас и в двете

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Когато стъпи на българска земя на 5 май, папа Франциск ще се намира под сянката на един скандал. Този скандал обаче няма да е за апартаменти, а за аборти. Тази седмица за първи път няколко десетки силно консервативни фигури от католическата църква публикуваха писмо до епископите, в което поискаха Франциск да бъде обявен за еретик. Причината: твърде либералната му позиция по серия от въпроси - от абортите, през отношението към разводите, до опитите му да хвърли мостове към други изповедания и дори религии.

Папата, твърдят те, подкопава основите на църквата. Това писмо вероятно няма да има особено мащабни последици, но е добро описание на човека, който пристига в България и Северна Македония на официална визита. Папа Франциск е тих революционер вътре в католическата църква и силен глас навън - по теми като опазването на околната среда, проблемите на капитализма, неравенството и дори корупцията. Само месец преди да пристигне в България, папата обяви пред италиански съдии и чиновници, че "корупцията е ужасяващ рак, разяждащ обществото и с илюзията за бързи печалби прави всички по-бедни, унищожавайки доверието в цялата система". Не е нужно да си пророк, за да отгатнеш, че това послание няма да погали домакините му особено.


Третият папа на Борисов

Това ще е второто посещение на католически папа в България. Първото беше през далечната вече 2002 г. на папа Йоан Павел II. Това няма да носи същия заряд - все пак, заради атентата срещу него Йоан Павел Втори имаше болезнена следа, която искаше да изчисти по време на визитата си. Но всяка папска визита е обградена от вниманието на медиите, думите му винаги стигат далеч, а снимките с водача на милиард и триста милиона римокатолици е желана награда за политици от всякакъв ранг, особено преди избори. Обобщено с незабравимите думи на Борисов към тогавашния британски премиер Дейвид Камерън през 2015 г. - "трима папи са ме галѝли по главата".
Посещението на папа Франциск в България и Северна Македония е до голяма степен част от посланието му към по-голяма солидарност към хората и дори страните, намиращи се в периферията на голямата политика.


Това посещение няма да е погалване, нито шамар. Папата вижда корупцията като един от най-лошите грехове, но избягва да влиза в коментари по вътрешнополитически теми, припомня ватиканският кореспондент на католическото The Tablet Кристофър Ламб (виж интервюто с него по-долу). Според него ключово във визитата му в България и Северна Македония е солидарност с "държавите в периферията". На същото мнение е и Джерард О'Конъл - ватиканският кореспондент на йезуитското America Magazine, според когото основен приоритет в пътуванията на папа Франциск са именно страните, които са на фронтовите линии на проблеми като миграцията, икономическата криза, въоръжени конфликти и климатични промени.Ламб счита, че ключова част от посещението му тук ще е визитата на бежански лагер, защото отношението на европейците към бежанците и маргинализираните хора е една от основните теми, с които се занимава в обръщенията си Франциск. В България, където партии в управлението като ВМРО умишлено използват езика на омразата за собствени цели, това ще е особено деликатен момент. Заради това, че си позволи да подслони сирийско семейство в Белене например, местният католически свещеник получи заплахи и се наложи да бъде изтеглен. Всъщност доц. д-р Светослав Риболов, преподавател в Богословския факултет на СУ, смята, че европейските обиколки в последната година на Франциск имат силна връзка с идващите евроизбори. "Той не случайно избра акцента там, за да повлияе на тези популистки консервативни движения, особено подкрепяните от Русия. Тяхното твърдение е, че защитават християнска Европа, а папата иска да покаже, че те не правят това."

Русия, капитализмът и околната среда

Всъщност отношенията с Русия и православните църкви са елемент от посещението на Франциск. В момента православният свят се намира в разгара на скандала между руската и отцепилата се украинска църква. "Франциск знае колко деликатен е този момент и не иска да стане част от напрежението", смята професорът по историческа теология от университета "Виланова" Масимо Фаджиоли. Той смята, че папата иска да изгради по-близки отношения с Русия и дори да е първият, посетил страната, но не за сметка на по-малките държави. Същото смята и Ламб. "Франциск вярва в личните отношения и възможността чрез тях да се преодоляват различия", казва експертът.

Докато Йоан Павел Втори е голяма фигура, която "прекосява" световната сцена, Франциск предпочита по-скромен и тих подход, казва Ламб. От една страна, се бори да промени отношението на църквата към стари проблеми, а от друга - на врата му виси дългогодишният и разрастващ се скандал с педофилията в католическите институции в различни държави, по който папата се стреми да заеме твърда позиция, но без да разруши доверието съвсем.

Това обаче не му пречи да стои като самотен световен глас по много теми днес. Интересен пример са мислите му за околната среда и капитализма. Франциск изненада мнозина, когато обвини капитализма, че е "тиха диктатура" и "нова форма на колониализъм". Основната негова критика е насочена към "болестта на икономиката, която превръща предприемачите в спекулатори", създава глобално неравенство и превръща хората в консуматори. Оттам идва и изненадващата му донякъде енциклика върху околната среда, която формира политиката на Ватикана по може би най-важния проблем на света днес. Франциск е един от световните гласове, които най-шумно призовават да помислим за бъдещето на "общия ни дом", и критикува начина, по който печалбите от разрушаването на природни ресурси са частни, а вредите от това - публични.

От гледна точка на Европа и САЩ това изглежда много като социализъм. Трябва обаче да се вземе предвид произходът на родения и израсъл в Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио (както е светското име на папата). Когато на 36 той става най-младият ръководител на йезуитския орден в Аржентина, отец Берголио се сблъсква лице в лице с военната хунта и вижда ужасите ѝ от първа ръка, припомня Джерард О'Конъл. Докато Йоан Павел II знае от първа ръка докъде води комунизмът, то Франциск носи със себе си опита на Латинска Америка и спомена как под знамето на "свободния пазар" могат да се вършат не по-малко злини, казва в тълкувателна статия епископът на Сан Диего Робърт Макелрой. "Той е от Латинска Америка, със силна подкрепа за социалната ангажираност на църквата, последовател на либералната теология", обобщава д-р Риболов.

Връзката с България

Сравнението с Йоан Павел е неизбежно, но според проф. Фаджиоли Франциск има повече прилика с друг образ, свързан с България. Професорът, който е правил изследване върху годините на Анджело Ронкали (бъдещият папа Йоан XXIII) в България, смята, че десетилетието, прекарано тук като папски нунций, е формирало позициите на Ронкали по много въпроси - за християнството, за света и за самия него. "Смятам, че това е много подобно на начина, по който е открил себе си на същите години Хорхе Марио Берголио - познанието за другите, за разнообразието на християнството и как то се различава от идеалния модел, предлаган от Ватикана", казва Фаджиоли.
Кристофър Ламб: Той е изповедник на световните лидери
журналист, експерт по въпросите на Ватикана

Защо идва Франциск?

Посещението на папата в България и Северна Македония е част от геополитическата стратегия да покаже солидарност със страни "в периферията".

Той е наясно, че това е много деликатен политически момент на Балканите и Франциск най-вероятно ще даде подкрепа за пълна и отворена демокрация по време на своето посещение, особено като се има предвид, че ще пристигне в Северна Македония малко след втория тур на президентските избори.

Тук някъде се намесва и Русия. Той иска да демонстрира подкрепа за държавите в сферата на влияние на Москва, чрез посещенията си в Латвия, Литва и Естония през септември миналата година; Грузия, Азербайджан и Армения през 2016 г., като следващия месец ще посети и Румъния. Той се опитва да насърчи по-малките, понякога забравени страни, които могат да бъдат използват в по-големите геополитически битки.

В същото време той изгражда мостове с Русия. Те активно лобират Ватикана в подкрепа на различни политически позиции. Никой папа не е посещавал Русия досега, а Франциск ще се стреми да стане първият. Затова и Ватиканът е отказал да заеме позиция по автокефалията на Украинската православна църква.

Какво е отношението му към Православието?

Пътуването е шанс да се изградят отношения с тези църкви. Той има добри отношения с вселенския патриарх и слуша православните водачи. Той смята, че разделенията се преодоляват с лични отношения. Когато отиде в Лесбос и се върна с 12 мюсюлмански бежанци на борда си, той беше заедно с Вартоломей.

Какви са основните проблеми пред Ватикана?

Един от основните е да оправи финансите на Ватикана. Той каза, "ако не можем да се грижим за парите, които можем да видим, как ще се грижим за душите на вярващите, които не можем да видим". Много неща бяха изчистени. Също проблем е скандалът със сексуалното насилие над деца и искането му да въведе по-широки реформи в църквата. Той е против превръщането на вярата в идеология и критикува онези, които следват "правилата" на Църквата, но водят двоен живот, което му носи доста критики.

Когато не е в автомобила си, той ползва обикновена кола и това го отличава от президентите, с които се среща.

Какво е положението му на политическата карта?

Папата се опитва да води диалог с всички политици независимо дали е съгласен с тях. Личните му разговори с тях никога не изтичат от Ватикана. Така той се превръща в нещо като изповедник на световните лидери. Ангела Меркел например много цени тези посещения. На Запад той е самотен глас срещу популизма, крайнодясното и политиките на Тръмп. Той непрекъснато иска да строи мостове, не стени.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона 17 Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона

Според публикация на El Periódico испанските власти проучват има ли данни за пране на пари и свързано ли е с българския премиер

21 фев 2020, 5677 прочитания

Само ГЕРБ и ДПС попълниха Комисията за регулиране на съобщенията 2 Само ГЕРБ и ДПС попълниха Комисията за регулиране на съобщенията

Гласуванвето в парламента доведе до нов трус в управляващата коалиция, "патриотите" питат ГЕРБ с тях ли управлява или с ДПС

21 фев 2020, 2592 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10