Борисов няма да подава оставка при загуба на 26 май. Това ще е денят Х за Цветанов

Премиерът се изключва от отговорността за корупционните скандали в ГЕРБ и не приема те да са диагноза на управлението му

"Изкарвам си мандата и давам път на младите", заяви Борисов в "Панорама" на БНТ. Но точно сега сме "толкова важни и за Европа, и за САЩ, и за Русия, и за Китай"
"Изкарвам си мандата и давам път на младите", заяви Борисов в "Панорама" на БНТ. Но точно сега сме "толкова важни и за Европа, и за САЩ, и за Русия, и за Китай"    ©  Юлия Лазарова
"Изкарвам си мандата и давам път на младите", заяви Борисов в "Панорама" на БНТ. Но точно сега сме "толкова важни и за Европа, и за САЩ, и за Русия, и за Китай"
"Изкарвам си мандата и давам път на младите", заяви Борисов в "Панорама" на БНТ. Но точно сега сме "толкова важни и за Европа, и за САЩ, и за Русия, и за Китай"    ©  Юлия Лазарова

"Само ГЕРБ клати властта. В момента външнополитически сме толкова важни и за Европа, и за Америка, и за Русия, и за Китай. БСП не са ми проблем. Проблемът ми е ГЕРБ и това, което ние си правим в ГЕРБ." Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ в петък вечерта. Борисов се закани да действа "брутално" срещу всеки, който е замесен в скандалите с евтините апартаменти и къщите за гости. При евентуална загуба на ГЕРБ на предстоящите европейски избори обаче не възнамерява да подава оставка.

"Нека минат изборите, да не ги разстройвам сега"

"Всеки не мислил с главата си или поддал се на манталитета си, или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност. Защото подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора в момента е половината от работата", заяви Борисов и гарантира, че "няма да остане ненаказан човек". "Или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани, а тези, които са злоупотребили, ще им се търси наказателна отговорност", увери той. Борисов нарече "тарикати" тези, които са се възползвали от европейската програма и са построили къщи за гости, но не ги използват по предназначение. И се закани да действа "брутално" със замесените в имотните скандали.

Премиерът намекна, че подобни разкрития може да има и за кметове на ГЕРБ. "Не навсякъде кметовете се справят така, както искам. Надали и всичките са много, защото знам какво МВР работи по тях", каза Борисов. И добави: "Нека минат изборите, да не ги разстройвам сега."

Той благодари на медиите, които със "своите разследвания показали много недъзи", но заяви, че не приема твърденията, че това е диагноза за властта и ГЕРБ.

Ако им ходех на гости, щях да съм взел по-рано мерки

Единствената му грешка била, че нито веднъж не отишъл на гости на свой министър, колега или кмет. "Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки", каза Борисов. "Аз съм се родил, живея и ще живея в къщата си в Банкя. На всички президенти им правя за стотици хиляди ремонти. Аз не съм позволил един лев да се даде там, където аз обитавам", заяви премиерът. И добави: "Не приемам, че това е диагноза за цялата власт. При мен един си направил апартамент с асансьор. Другите, които искат да идват и са били много пъти на власт, са вземали сгради с асансьори, с много, много асансьори вътре", каза Борисов и даде пример с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. "При него къща за гости, повдигнато обвинение,100 хиляди лева гаранция. Нашите опоненти - три къщи за гости, обаче те казват, че това не е нищо."

По думите му всичко хубаво, което се е случило в държавата през последните 10 години, е направено от ГЕРБ. "Те не могат да боядисат това, което ние сме построили. И изведнъж да ми сложат етикет заради няколко човека, които са решили, че трябва да излязат богати от политиката, или не са си преценили стъпките, ние тази партия, направила толкова много неща, да носим отговорност, няма да го бъде. Ние знаем, че другите са маскари, само че нашите избиратели искат от нас да бъдем чисти и затова се разделям с толкова много хора", каза Борисов.

26 май - денят Х за Цветанов

По повод политическата съдба на Цветан Цветанов, който напусна председателското място в парламентарната група на ГЕРБ заради закупен апартамент на занижена цена, но запази поста си на зам.-председател на партията, Борисов каза, че "го обича като дете", защото бил много години покрай него. "Като министър си заложи главата срещу военното крило на "Хизбула" и с "Наглите". Но за такива случаи ние имаме една много хубава българска поговорка за лъжицата катран в кацата с мед. Той точно това направи. От човек, който имаше изключителен авторитет след мен в партията, с това нещо той просто заличи всичко добро, което е направи, каза Борисов. Той даде да се разбере, че окончателно политическата съдба на доскоро втория човек в партията ще се реши на евровота. "Има един ден в годината - прошка се казва, и сега той е 26 май. Ще видим нашите избиратели дали ще ни простят."

Като Тодор Живков и Сакскобургготски

Дори и ГЕРБ да загуби евроизборите обаче, Борисов не възнамерява да подава оставка. "Няма да подам оставка, защото от другата страна няма нищо. Вие видяхте за една листа как се биха кой да е втори, кой да е трети. Ами ако трябва да правят правителство? Те първо с президента ще се изпоядат кои от неговите хора да станат министри. Те се ненавиждат там един друг", коментира Борисов по отношение на БСП, за която последните социологически проучвания показват вече малка преднина пред ГЕРБ за изборите в края на месеца. Премиерът искал да си изкара мандата, за да може през това време да направи и необходимите промени в партията.

На въпрос дали го е страх от това българите да спрат да го харесват той отговори, че за разлика от много други политици той е бил при Тодор Живков, когато е паднал от власт. "И цялата партия, сегашна БСП, които 30 години са му целували ръцете и краката, се бяха изпокрили и не смееха да отидат при него. Беше ми любопитно да видя как живее един човек, който е управлявал 30 г. И какво му се случва. После имах възможност да гледам и възхода на царя, и как падна. Един общински съветник не можа да избере в София, в град, в който един милион го посрещнаха на "Орлов мост". Български политик в историята приживе няма одобрен. Така че за разлика от другите аз знам изхода. Но няма да допусна да си отидем като маскари", каза Борисов. И обеща: "Изкарвам си мандата, прибирам се в партията и ще дам път на много млади хора."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Хайде да покажем малко памет.
  Когато се формираше сегашната управляваща коалиция, партньорите накараха ББ да обещае, че ще карат цял мандат. Той се съгласи, защото хем му трябваха, хем знаеше, че трети път номерът с пешкира няма да мине. За десетина години хората позабравиха золумите на БСП и Бойко няма да рискува.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Тоя посредствен моноспектакъл не впечатлява, защото с променени реплики и мезансцен вече го гледаме 11 г. Когато на Борисов му припари, той отива в услужливата Панорама като в Ганкиното кафене при приведения си като сервитьор съименик.

  Борисов е уплашен. Не че в БГ има реална съпротива срещу него. Заплахата идва отвън, откъдето и дойдоха разкритията. Затова снощната "изповед" не беше предназначено за местната публика, а за онези сили отвън, на които той видимо е дошъл до гуша.

  С уверенията, че ще изкара мандата и ще даде "път на младите" иска да убеди и американците, чиято политика проваля, творейки с всяко свое действие антиамериканизъм, и руснаците, чиито енергийни проекти спира, и Брюксел, чиито пари краде, и Китай, на когото по-скоро пречи, че си е взел поука и се маха.

  Борисов в тая си реч се самоотдели от гнилоча, който сътвори в България. Целият в бяло той се обяви за невинен за създаването на питателната среда за повсеместната мръсотия, която е започнала да се случва от първия ден на неговото управление. Не им бил ходил на гости, знаеш ли...

  Защо не спомена нищо за срастването на конституционно разделените власти в държавата, която от парламентарна република е превърната в абсолютна монархия и всички институции работят за овеществяване волята на Борисов?

  Защо не спомена нищо за Пеевски, с когото са неразделен тандем трети мандат?

  Защо не спомена дума за кастрираната прокуратура ("ти си го избра"), чията основна задача в неговите мандати е не да преследва престъпници, а да работи на пълни обороти за замитане и минимализиране на щетите от избилата в медиите инфо за провалите на управлението му?

  Какво се случва с оня от ВМРО, дето години търгува с българско гражданство?
  Какво се случва с министърката, която възлага обществени поръчки на баща си, а той й дарява имот в Бояна?
  Какво се случва с министъра, който съветва фирмаджия как да фалшифицира документи и да не плати на държавата 700 хил. лв неустойки?
  Откъде са парите на Цветанов, с които си купи асансьора? От шестте апартамента, ли? А тях с какви пари ги е купил? Да, да. Имаше проверка от НАП. След нейния благополучен финал началникът на НАП Краси Стефанов стана депутат. От Герб, естествено...
  Откъде са парите на зам.-министъра за хасиендата в Сандански?
  Защо Фонд Земеделие, под вещото ръководство на сегашния министър, цели 5 г. раздава европари по ОПРЗР без да упражнява контрол? И да не си помислите, че обикновен чонек е могъл да се вреди в тая далавера? Забравете...

  Борисов създаде Герб, за да овладее държавата по мафиотски. Овладя я, но пропусна съществената подробност, че с тая одържавена мафия
  засяра интереси на други далеч по-мощни играчи.

  Борисков си чертае перспектива като на латинодиктатор от 60-те: прехвърля всичко в чужбина и когато стане горещо, се качва на самолета и си изкарва живота райски по райовете.

  Този фимл вече не го дават.
  Провалените вече ги съдят и лежат дълго.
  А понякога просто ги оставят на милостта на тълпата. За обица на другите. Абсолютно незаконният разстрел на Чаушеско не беше чак толкова отдавна. Осъдиха извършивелите. Оправдаха разстреляните. По-скоро труповете им...

  Борисов е ясен.
  Срам ме е за големия журналист д-р Бойко Василев, който и този път не се престраши да поизправи сгънатия си гръбнак.

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Цветанов си е мислел, че е лъжица с черен хайвер, а то било лъжица с катран!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход