Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 9 май 2019, 16:24, 10799 прочитания

Защо премиерът "пакетира" в едно Лозан Панов и Пламен Георгиев

Борисов се опитва да размие отговорността си за управлението с манипулативни твърдения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Интервюто на премиера Бойко Борисов в сряда по Би Ти Ви поражда обяснимо затруднение, когато трябва да се определи кой момент от него е най-скандален в съдържателен план и кой най-добре илюстрира фактическата липса на политическа култура у човека, който се явява българският министър-председател.

Водеща (Цветанка Ризова): Струва ми се, че най-много ви боли, когато Радев – президентът Радев –каже нещо срещу вас, срещу автокрацията, срещу корупцията?
Бойко Борисов: И в общи линии аз само тогава реагирам.
Водеща: Само на него реагирате? Това е вашият опонент – така го усещаме.
Бойко Борисов: Не, не че е опонент, но той е държавен глава, той е първата власт, той е върховният главнокомандващ.
Водеща: Първата власт е парламентът, г-н Борисов. Не може да е първата власт президентът.
Бойко Борисов: Когато се построяваме, първи застават държавният глава, след него застава шефът на парламента.
Водеща Това е протоколът.
Бойко Борисов: След това аз, министър-председателят.
Водеща: Това е протокол. Все още първата власт е парламентът и жалко, че нямаме това усещане.
Бойко Борисов: Не може, когато си първият човек в държавата, първата дама – понеже не казваме втората дама, не казваме, че Караянчева е първата дама, нали?
Водеща: Не.
Бойко Борисов: А казваме, че г-жа Радева е първата дама.
Водеща: Караянчева ръководи първата власт.
Бойко Борисов: Безспорно той е първият, нали?
Водеща: Добре. Решили сте, че той е първият. Хубаво. Приемаме, че той е първият.
(Цитатите са по агенция "Фокус")


Начело на изпълнителната власт в България стои човек, който демонстрира незнание или незачитане на конституционното устройство на държавата; който свежда всеки управленски проблем до битовизъм, защото така му е разбираем; за когото йерархията на властите в държавата се определя от протокола (кой застава първи) и от нелепи интерпретации за съществуването на "първа дама" у нас.

По-същественото е, че лидерът на политическата сила, която управлява България вече 10 години, демонстративно не желае да носи никаква отговорност за случващото се в резултат на собственото му управление и поради тази причина играе на наддумване - от БСП нямат право да говорят, защото те са зарязали недостроена болницата в Ямбол, а президентът им Първанов е патронът на предишния главен прокурор (Борис Велчев) и председател на ВКС (Лазар Груев), еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заявила личното си мнение, че мониторингът върху България няма да отпадне в рамките на тази Еврокомисия не защото това е логично, а защото е от друго политическо семейство, но пък личното мнение на Тимерманс и Юнкер било друго и т.н.

Ефектът от този манипулативен наратив далеч не е безобиден. И посланията му имат развращаващо въздействие върху публичния дебат.Послание първо: Премиерът и ГЕРБ не приемат да носят отговорност за избора и действията на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и за целия състав на комисията, макар именно ГЕРБ да го предложи (Цветан Цветанов и група депутати) и той бе избран от управляващото мнозинство. Това е любопитен щрих от интервюто на Борисов, защото е еманация на цялата порочна кадрова политика на ГЕРБ (зад която стоят много други задкулисни играчи със събирателното наименование "Кой").

ГЕРБ си създаде КПКОНПИ, но не отговаря за нея, ГЕРБ и ДПС си поделиха ВСС и Инспектората към него, но не носят отговорност за него, Борисов и тези, които му подсказват, си назначиха главен прокурор ("Ти си го избра"), но не приемат тезата, че той е оръдие в ръцете на скрити играчи. (По тази логика впрочем и Порожанов се оказва без отговорност за хайдутлука с европейски пари в ДФЗ по времето, когато е управлявал фонда.) Списъкът на тези кадрови практики е ужасяващо дълъг и ще продължава да расте точно защото никой не носи отговорност за всяко назначение..

Водеща: Добре. Вие имате ли доверие в КОНПИ? Съвсем сериозно ви питам. Знам, че вие го избрахте, тоест ГЕРБ основно предложи тези хора.
Бойко Борисов: Не, ГЕРБ не го е избирал.
Водеща: Имате ли доверие на Георгиев и неговия заместник? Честно ви питам.
Бойко Борисов: Има си начин, по който се избират шефовете. И това е в парламента като висша парламентарна форма.
Водеща: Така де – имате мнозинство там.
Бойко Борисов: Това е политическата система.
Водеща: Не оспорвам.
Бойко Борисов: Политическата система е тази. Имаше времена, в които президентът Първанов тогава, БСП, единият му съветник стана главен прокурор, другият му съветник стана шеф на съда. Така че БСП да не се обаждат по тази тема.

И тук стигаме до следващото ключово послание – каквото и да е правил Пламен Георгиев, правилният подход към темата (за журналистите, които питат премиера в държавата, където медиите според него били свободни) е той да бъде опакован с председателя на ВКС Лозан Панов – един от малкото публични опоненти на настоящото статукво, който не прие директния политически диктат и си позволи публично да се възпротиви премиерът да му праща есемеси.

Бойко Борисов: По същата логика защо само за КОНПИ питате, а за председателя на Върховния касационен съд имаме ли доверие?
Водеща: Имате ли му доверие?
Бойко Борисов: Не.
Водеща: Защо?
Бойко Борисов: Защото се изявява като политическа фигура, не като неутрален съдия – като политическа фигура.
Водеща: Например?
Бойко Борисов: Прави коментари на политически теми. Той трябва да си гледа съда, да седи криво или както иска, но да съди право неговият съд.
Водеща: Какво ви притесни, кажете?
Бойко Борисов: Питате ме – казвам ви.
Водеща: Да, да. Но кое политическо изказване ви е притеснило и не одобрявате?
Бойко Борисов: Много. Питате "Да, не?" и отговарям.
Водеща: Именно.
Бойко Борисов: Нямам доверие.
Водеща: Тоест Георгиев като си събори барбекюто, си става шеф на КОНПИ, връща се?
Бойко Борисов: Те са две абсолютно еднакви неща. Георгиев и Панов.

От една страна, за Лозан Панов е добър атестат, че премиерът му няма доверие. Предвид, че той има доверие на широк кръг други хора - от Румен Порожанов до Сотир Цацаров. Но вредата за обществото от посланието му е, че руши авторитета на съдебната власт, която е фундаментът на държавата. Всеки политик трябва да се чувства отговорен за ниското ниво на доверието в съдебната власт. А когато министър-председателят и лидер на управляващата партия се включват в обругаването й, щетите се мултиплицират.

Има и нещо повече – това изказване идва в контекста на лансираните от управляващите нови нормативни мерки за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи в съдебната власт, където единствен Лозан Панов не е е част от мрежата на политическото статукво. В този смисъл думите на премиера звучат като хибридна атака, напомняща за скорошните събития в Полша и на по-отдавнашни в Унгария. И макар че най-вероятно е манталитетно проявление на отношението към независимостта на съда, посланието надхвърля допустимите граници, с които е длъжен да се съобразява един премиер на държава, в която все още официално има разделение на властите и върховенство на правото.

И не, Пламен Георгиев и Лозан Панов не са едно и също. Няма как. Изборът на Пламен Георгиев и продължаващото му крепене на поста, ходенето на пръсти около имотните му проблеми и скандалните му професионални изцепки са отговорност на ГЕРБ – те си го предложиха и те си го избраха и е крайно време да научат какво е политическа отговорност.

И ако по отношение на Лозан Панов премиерът смята, че представителите на съдебната власт нямат право на политически изявления, въпросът е защо мълчи за политическите по същество коментари, които редовно правят и главният прокурор Цацаров, и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Отговорът е очевиден - защото те нападат опонентите на властта, олицетворявана от Борисов, и обичайно изпълняват политически и бизнес поръчки. И точно това е същественото разграничение.

Всъщност представителите на съдебната власт имат право на политически оценки за съдебната реформа и политическата среда, в която работят магистратите, а на председателите на върховните съдилища това най им приляга това. Това се казва дори в практиката на Европейския съд по правата на човека (виж например делото Бака срещу Унгария). И критериите, по които се оценяват публичните послания на висшите магистрати са точно в това - дали в тях се засягат принципни проблеми на функционирането на системата, на върховенството на правото и необходимостта от реформи, или се решават конюнктурни проблеми на управляващите и кликата около тях, бият се политически опоненти и се бастисват бизнеси.

Всъщност съкровищницата от "безсмъртни" цитати на премиера отдавна пази ясен знак за неговото отношение към правосъдието, върховенството на закона и собствената му роля в държавното управление. Ето някои образци, запазили се за поколенията:
 • Ние знаем как да се оправим с адвокатите, дето искат да ходят в Страсбург. Веднага им изкарваме нещата и те се отказват вече да ходят в Страсбург.
 • Щом са известни бандити — в затвора! Какви доказателства ще им търсим? И какви са тия съдии — някаква пикла ми завършила миналата година и вече е с имунитет.
 • Нямам коментар. Аз не съм го казвал официално и даже не си спомням, че съм го казвал. И да съм го казал, това си е мое право.
 • Аз моята история съм я написал, та написал... От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. От нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен.
И тук да помълчим.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3714 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2981 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Битката за изкуствения интелект вместо трета световна война

Европа в XXI век

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10