Вулканът с дългото име, който попречи за предаването на един подкуп

Reuters

Вулканът с дългото име, който попречи за предаването на един подкуп

...или как България не попадна в една от най-големите ДДС измами с квоти

8536 прочитания

Reuters

© Reuters


През април 2010 г. германската прокуратура провежда мащабна операция, кръстена Один. Тя е насочен към ДДС измами при търговията с квоти за парникови емисии. Участват над 1000 полицаи от цяла Германия. Претърсени са 230 офиса, 150 жилища, а заподозрените са 170. Сред тях са седем служители на Deutsche bank, която има водеща роля в търговията с квоти.

Първоначално предполагаемата щета е за 220 млн. евро, но създадената специална комисия за разследване на случая ще стигне до заключението, че общата сума достига 850 млн. евро. Разследването е забавено, тъй като токов удар поразява сървъра, в който се съхраняват събраните доказателства, и голяма част от информацията погива.

Първата група от шест човека - англичани, французи и германци на възраст между 27 и 65 години, е задържана в края на април 2010 г. Според разследването в нея централна роля има 60-годишният англичанин Уейн Браун. Никой от обвиняемите не се признава за виновен, като в обясненията си пред съда част от тях казват, че са знаели, че вършат нещо неморално, но не и че това е престъпление. В края на 2011 г. те са осъдени, като получават наказания между три и осем години затвор.

През следващите години по това разследване ще бъдат осъдени и шестима служители на Deutsche bank, като съдът ще констатира, че риск мениджмънтът на компанията е бил тотален провал.

Материалите по разследването са 233 хил. страници. Между хилядите папки има една, която е кръстена "България".

Тя обобщава прихваната комуникация на основния подсъдим от първото дело - Уейн Браун. В разговорите си от началото на 2010 г. той коментира намерението си да навлезе на пазара с квоти в България, която има свободни емисии на стойност от 1 млрд. евро. Разследващите обобщават, че от събраната информация той разчита на контакти в държавното управление в България, до които може да достигне чрез корупция.

Накратко: Връзката на Уейн Браун е босненец с прякор Душко, който чрез неназован генерал има връзка с президента на България, който може да му осигури да купи квотите и да ги продаде, без да плаща ДДС. Случилото се впоследствие обаче прилича по-скоро на пародия.

Опция, за която трябва първоначална инвестиция

Според подслушан разговор на 26 март 2010 г. Уейн Браун разговаря със служителя на Deutsche Bank Доминик Хофман, като му обяснява, че негови бизнес партньори в България ще получат права за квоти на стойност над 1 млрд. евро. На свой фрески партньор Браун ще разкаже идеята си да купува и продава тези квоти без ДДС.

Малко контекст - към онзи момент България има свободни квоти в размер на 42 млн. тона и тепърва навлиза на пазара с емисии. Сделките към онзи момент вървят на цена от 15 евро, което прави 630 млн. евро, т.е. почти под половината от заявеното от Браун. Твърде е вероятно той да е искал да впечатли партньорите си и затова да е завишил сумата.

Заради свободния обем и нарастващия интерес към тази търговия натискът за закупуването на българските квоти отвън е бил много голям.

От подслушаните разговори на Браун разследващите стигат до извода, че неговата връзка с България минава през човек, когото той нарича Душко. Зад това име, констатират немските власти, вероятно стои 50-годишният босненец Миодраг Душан. Той споделя пред англичанина, че познава неназован "генерал", който има пряка връзка с българския президент (тогава Георги Първанов).

Една от компаниите, контролирани от Уейн, дори ще купи кола, с която трябва да се пътува до България, но пътуването не става, тъй като има проблем със зелената карта на автомобила.

В разговори с други хора Уейн ще спомене, че връзките му достигат до българския министър-председател (тогава Бойко Борисов), като по нататък ще стане ясно, че той бърка премиера с президента.

Впоследствие Душко ще обясни на Браун, че трябва да направи първоначална инвестиция от 60 хил. евро, за да може да достигне до българския пазар. В един от документите по делото разследващите определят това плащане като "корупция".

От разследването става ясно, че Уейн Браун превежда веднага парите, но с плащането възниква проблем и парите не пристигат в посочената от Душко сметка в Унгария на името на Саша Вуйко. Обяснението е, че трансферът се забавя, тъй като парите идват от Хонконг и минават през Кипър. Душко обяснява, че не би трябвало да има проблем със сметката, тъй като тя е под "дипломатическа защита". Двамата разговарят за вариант парите да бъдат донесени в брой и внесени на каса в Унгария. Забавянето в преводите ядосва Душко, който заплашва Браун, че ще прекрати сделката.

В крайна сметка парите пристигат и Душко казва на Браун, че срещата между "генерала" и високопоставения представител на българските власти ще стане на 16 април по време на погребението на Лех Качински в Краков.

Ръководител на българската делегация тогава е трябвало да бъде президентът Георги Първанов, а с него като представител на изпълнителната власт трябва да пътува външният министър Николай Младенов.

Когато се намеси природата

В този момент обаче се намесва природата. В Исландия изригва вулканът Ейяфятлайокутъл и въздушният трафик в Европа е силно ограничен. Погребението се отлага с два дни. Въпреки това Душко обяснява на Браун, че неговият човек ще пътува и срещата ще може да се състои.

По настояване на полските власти заявеният до "Авиоотряд 28" полет до Краков е отменен и Първанов не стига до погребението на Качински.

Дали в случая действително е имало генерал и той е преговарял от името на българските власти трудно може да стане ясно. Напълно реалистично е Душко да е шантажирал Браун и да не е разполагал с такива контакти. Факт е, че решението за това как да се случи търговията с квоти е била извън правомощията на президента, а в тези на изпълнителната власт. Факт е също така, че България не успява да достигне мащабна сделка.

Десет дни след несъстоялата се среща в Краков Уейн Браун е арестуван в рамките на мащабната операция и така не успява да стигне до български пазар, който остава затворен и непрозрачен, но не и предпазен от корупцията. Тя обаче не е международна, а българска.

КТБ, тогава все още под протекцията на тандема Делян Пеевски и Цветан Василев, и близкият до нея към онзи момент Богомил Манчев, ще се намести като посредник в тези сделки. Благодарение на тази операция държавните предприятия ще започнат да функционират на следния принцип - едни да продават евтино въглеродни квоти на посредниците, а други да ги купуват скъпо. Заради този далновиден подход "Марица-изток 2" ще успее да натрупа загуба за 30 млн. евро..

През април 2010 г. германската прокуратура провежда мащабна операция, кръстена Один. Тя е насочен към ДДС измами при търговията с квоти за парникови емисии. Участват над 1000 полицаи от цяла Германия. Претърсени са 230 офиса, 150 жилища, а заподозрените са 170. Сред тях са седем служители на Deutsche bank, която има водеща роля в търговията с квоти.

Първоначално предполагаемата щета е за 220 млн. евро, но създадената специална комисия за разследване на случая ще стигне до заключението, че общата сума достига 850 млн. евро. Разследването е забавено, тъй като токов удар поразява сървъра, в който се съхраняват събраните доказателства, и голяма част от информацията погива.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Съвсем случайно е станал токов удар и е съвсем случайно това, че не са ползвали UPS и защита от пренапрежения, съвсем случайно са ползвали един диск вместо поне два диска в RAID 1 или ZFS mirror...

  Съвсем случайно служителите там са били некомпетентни да съхраняват правилно данни.

 • 2
  mironikon avatar :-|
  mironikon

  [quote#1:"Валентин"]Съвсем случайно служителите там са били некомпетентни да съхраняват правилно данни. [/quote]

  Съвсем случайно става дума за около 50 милиарда евро - едва ли има случайни неща :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход