Момчил Методиев: От години БПЦ не е излизала с истински позитивно послание

Главният редактор на списание "Християнство и култура" пред "Капитал"

"БПЦ се е самоизолирала не само от диалога с католиците, но и от диалога вътре в православния свят и вътре в православната църква", казва Момчил Методиев
"БПЦ се е самоизолирала не само от диалога с католиците, но и от диалога вътре в православния свят и вътре в православната църква", казва Момчил Методиев
"БПЦ се е самоизолирала не само от диалога с католиците, но и от диалога вътре в православния свят и вътре в православната църква", казва Момчил Методиев    ©  Цветелина Белутова
"БПЦ се е самоизолирала не само от диалога с католиците, но и от диалога вътре в православния свят и вътре в православната църква", казва Момчил Методиев    ©  Цветелина Белутова

Момчил Методиев е главен редактор на списание "Християнство и култура". Завършил е история в СУ "Св. Климент Охридски" и е научен сътрудник към Института за изследване на близкото минало. Автор е на монографиите "Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава, 1944–1989"; "Държавна сигурност – предимство по наследство.

Професионални биографии на водещи офицери" (с Мария Дерменджиева); "Нюйоркски митрополит Андрей. Биография, спомени, дневници". Разговаряме с него за значението на посещението на папа Франциск в България в края на миналата седмица и реакциите от Българската православна църква, които то предизвика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 3

  Смущаващо е "четенето" от г-н Методиев на посещението на папата като "църковно събитие... и в православната църква". За католическата не споря, но за православната какво събитие е това?

  Няма как гл.редактор на християнско списание да не улавя двойнствения характер на римския папа: 1. абсолютен монарх на държавата Ватикана и 2. наместник на Господ на земята, поне в очите на 1,2 млрд католици.
  Н.Св. папа Франциск направи своето посещение в България в качеството си на държавен глава на Ватикана по покана на министър-председателя, а не като грава на вероизповедание по покана на патриарха.

  После: Синодът се съобрази стриктно с канона, както и трябваше да направи. И това го знаят дори папата и целият му екип и никой от тях не е искал от ръководството на БПЦ да наруши канона и не е хранил вяра, че хилядолетните противоречия ще се изпарят за миг с "братска целувка". Още повече източноправославните 15 поместни църкви не са съподчинени и нямат "наместник", който да им диктува какво да правят под строй, въпреки неописуемото желание на истанбулския папа Вартоломей да стане такъв.

  Каноните са правилата на живота в Църквата. Защото Църквата не е оная постройка с кубе и камбанария зад ъгъла, а всички ние, които споделяме една вяра и почитаме хилядолетната мъдрост на православието.
  В Църквата се влиза и се остава по собствено желание, но който е в Църквата, се задължава и спазва нейните канони. Ако не иска или му е тежко – да излезе от Църквата и да ходи, където му видят очите.

  Но такъв човек или хората извън нашата Църква нямат право да изказват мнение за правилата на Църквата, най-малкото, защото те не ги касаят и не ги задължават с нищо.

  Пък дори този някой да е гл. редактор на икуменическо списание.

  Нередност?
 • 2
  ktulhu avatar :-|
  228
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Момчил Методиев много добре знае контекста на посещението на Папата. За съжаление обаче дава това интервю. Жалко.

  Съгласен съм с коментара ви.

  Нередност?
 • 3
  popopo avatar :-|
  popopo
  • - 3
  • + 1

  Православието е било много повече векове в България и Константинопол, отколкото в русия.
  Българите трябва да имат много по-голямо самочувствие, а не да слушат какво казват комплексарите от русия / по повод руските твърдения на първите 2 коментара /.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#2] от "228":

  Тази медия неотклонно следва зададените от плащащите й американски фондации постулати. Единият е: Майната му на православието.
  Той задължително е свързан с упорито налаганото фалше, че БПЦ се явява клон на РПЦ, което за познавачите са абсолютни глупости, но пък познавачите не намират трибуна тук. А и публиката им не го изисква.

  Смутен съм, че празните приказки на една шоузвезда, като какъвто се изявява папата, могат упорито да се налагат на неосвидетелствани хора като някакъв модел.
  За какъв мир бъбри папата, след като католически френски главорези избинат хора в Мали, Чад? Католически португалски наемник,пилот на изтревител, бе свален онзи ден над Либия? Отишъл е да убива за пари. Да не напомням, че християни в Югославия бяха избивани от християни от САЩ, ОК, Франция, Италия. За какъв мир бъбри светия старец?

  И кое е моделът: уличен карнавал, който започва с песен на педофила Майкъл Джексън, чиито песни се свалят поради тая причина от англосаксонските радиа, и завършва с вой на мюезин?

  Убеден съм, че една от злините, които комунистическата доктрина ни докара е наложеното глупашко безбожие, което е почвата, на която растат бурени като тия горе.
  Имам удоволствието да прекарвам част от времето си в Гърция и правя разликата в осмислянето на основни цивилизационни ценности от българи и от гърци.
  Еладската църква традиционно се опълчва на икуменистичните напъни на истанбулския поп, но нито на оня Генади, нито тоя Момчил му трябва да я обвини в русофобия.

  Лъгането за пари вярно не е описано като смъртен грях, ама си е кощунство, защото мами куп елементарни хора.


  Нередност?
Нов коментар