Искахме да стане добре, а се получи както винаги

Посещението на папата в България показа, че ръководството на БПЦ не може да защити полезността й за обществото

Посещението на папата показа ясно, че в сегашния си вид БПЦ едва ли е спечелила от сравнението, което обществото неизбежно е направило
Посещението на папата показа ясно, че в сегашния си вид БПЦ едва ли е спечелила от сравнението, което обществото неизбежно е направило    ©  Reuters
Посещението на папата показа ясно, че в сегашния си вид БПЦ едва ли е спечелила от сравнението, което обществото неизбежно е направило
Посещението на папата показа ясно, че в сегашния си вид БПЦ едва ли е спечелила от сравнението, което обществото неизбежно е направило    ©  Reuters

Както се очакваше, посещението на папа Франциск донесе на България още едни "15 минути слава" в света, за съжаление не много по-различна от установената. Може и да сме искали да е по-различно, но се получи както винаги. Детайлното отразяване на визитата на главата на Римокатолическата църква от трите национални телевизии получи признание в социалните мрежи, за разлика от опитите на домакина - премиерът Борисов, да го използва за своите си политически цели, включително с преиначаване на посланията на височайшия гост. Отдавайки заслуженото на добрите отношения на България със съседите си и насърчавайки изграждането на мостове, а не на стени, папа Франциск едва ли е имал предвид строителството на магистрали и мостове, за което по думите на Борисов го похвалил специално.

А добрите жестове на Светия отец към БПЦ, както и човешките му послания към обществото и институциите бяха в такъв контраст с хладната официална позиция на Светия синод и скандалните изявления на негови представители, че чуждите журналисти нямаха друг избор, освен да опишат очевидното. Заедно с акцента върху трудния контакт на папата с БПЦ те дадоха и контекста за призивите му в София - за добри условия за младите българи, за да не емигрират, и за християнско отношение към мигрантите, търсещи спасение от конфликти.

"България, най-бедната страна в ЕС, застава на антиимиграционни позиции, независимо от бързо застаряващото си население и ниската раждаемост. Повече от 2 милиона българи са напуснали страната след падането на комунизма през 1989 г., за да търсят по-добри перспективи на Запад. Общото недоволство заради бавния икономически растеж и съпротивата срещу миграцията увеличиха подкрепата за евроскептичните националисти в много страни членки в навечерието на изборите за Европейски парламент", написа Reuters. "Държавата членка на ЕС води твърд курс по отношение на мигрантите - границата с Турция е затворена с бодлива тел. Според официалните данни броят на бежанците, които подават молба за убежище в България, е спаднал за четири години от 20 000 на 2500", пояснява Die Zeit. " България е безпощаден терен за посланието на папата - страна, където православната църква определи мигрантите като инвазия", допълни New York Times.

Само два гласа срещу сеенето на ветрове

Заради ясните канонични забрани въпросът за обща литургия с папата никога не е поставян официално пред БПЦ, но темата се завъртя по типичния за фалшивите новини начин. Вероятно за да послужи като "приемливо" оправдание за отказа на Светия синод от съвместни изяви с папата дори в благотворителните инициативи в програмата му като посещението на бежанския лагер в кв. "Враждебна" и общата молитва за мир с участието на всички вероизповедания в страната. На фона на усмихнатите лица в центъра на столицата, множеството гости от чужбина и позитивните послания на папата, каквито са изключителна рядкост в българското публично пространство, отсъствието на представители на БПЦ направи силно впечатление на всички.

Вероятно са повече от едно обясненията за начина, по който част от представителите на Светия синод реагираха на посещението на папа Франциск - с неприязън и дори грубост. Докато римският епископ даваше увереност на българите "да не се страхуват да бъдат светците, от които се нуждае тази земя", на другия полюс Пловдивският митрополит Николай ги уверяваше, че посещението му е политически акт, целящ обединението на християнските църкви, "за да може папата да посрещне антихриста".

В отговор на направените от Пловдивския митрополит внушения Русенският Наум попита: "С какво ни застраши папа Франциск?" И призова за разбиране на добронамереността, когато я видим. "Изглежда, Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си заради болни амбиции и бъдещи "позиции", заяви русенският митрополит в обръщението си, предупреждавайки, че "онези, които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!".

"Посещението на папа Франциск в България предизвика силен обществен отзвук. Добронамереността, откритостта и посланието за мир, с които дойде в родината ни, спечелиха сърцата на сънародниците ни", написа във фейсбук и Западно и средноевропейският митрополит Антоний. "При посещението си у нас папата ни даде пример как пастирът отива при стадото, как търси и намира отдалечилите се от паството души, като им дава пример за действена Христова любов", посочи още той.

В капсулата от комунизма

Синодът на БПЦ днес е различен от този преди 10 години, когато беше доминиран от хора с принадлежност към комунистическата Държавна сигурност. Митрополит Николай например е един от най-младите му и наред с това един от най-противоречивите му членове. Въпреки променения състав на ръководството й миналото очевидно продължава да тежи върху Българската православна църква. Според Ренета Трифонова, богослов и редактор на сайта "Задругата", определено влияние има и фактът, че сравнително до неотдавна католическият свят е бил възприеман като света на империализма и злото. "Като наследство от тези представи е и заблудата в наши дни, че православието е добро, защото е източно, руско и наше, а католицизмът е лош и е заплаха за нас", коментира тя пред "Капитал". По думите й по-големият проблем е че "хората не познават вярата си, историята си и църквата си".

Пред "Капитал" богословът д-р Смилен Марков коментира, че наистина съществува своеобразен "интернационал", който се захранва с идеи главно от крайните евангелистки групи в САЩ, но има влияние сред християнските общности на територии на бившата съветска империя и който подклажда подобни страхове - че официалните църкви могат да влязат в някакво съглашение, с което да демонтират основните християнски ценности в САЩ и в Европа.

В коментара си за "Дневник" проф. Владимир Градев посочи: "Сегашният синод тълкува канона толкова превратно, колкото му отърва", допълвайки "знаете кой чете така Евангелието".

Според доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски, изглежда, че част от църквата е просто капсулирана в друго време - "във времето след 1944-а и на Московския събор през 1948-а", който дава тона и посоката, че Римокатолическата църква е враг, проводник на западно влияние в православния свят. Той цитира учебника, по който преподава предмета си, издаден през 1904 г. и одобрен от самата БПЦ. "В него ясно е упоменато, че римокатолическата църква е запазила своето апостолско приемство", затова "тези йерарси, които твърдят, че католиците са еретици, нямат никаква богословска аргументация". Според него подобни изказвания насаждат разделение сред хората.

Посещението на папата показа ясно, че в сегашния си вид БПЦ едва ли е спечелила от сравнението, което обществото неизбежно е направило. И че трябва да се реформира. Но както и при други важни за него системи, това няма да дойде "отгоре". Изисква се личната отговорност на почтените хора - каквито има и сред свещениците, и сред енориашите.