Спасяването на Икономическия

Или как УНСС се опита да си построи нов корпус и почти фалира

След като влезе в конфликт с Владислав Горанов (вдясно), ректорът Стати Статев (ляво) успя да измоли парите за завършването на корпуса от самия премиер. Остава неясно кой ще плати за оборудването
След като влезе в конфликт с Владислав Горанов (вдясно), ректорът Стати Статев (ляво) успя да измоли парите за завършването на корпуса от самия премиер. Остава неясно кой ще плати за оборудването
След като влезе в конфликт с Владислав Горанов (вдясно), ректорът Стати Статев (ляво) успя да измоли парите за завършването на корпуса от самия премиер. Остава неясно кой ще плати за оборудването    ©  Цветелина Белутова
След като влезе в конфликт с Владислав Горанов (вдясно), ректорът Стати Статев (ляво) успя да измоли парите за завършването на корпуса от самия премиер. Остава неясно кой ще плати за оборудването    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има нещо гнило под УНСС. Или по-точно под новия корпус на икономическия университет, който се превърна в национална знаменитост миналия месец, когато стана ясно, че заради него висшето учебно заведение, произвеждащо експерти по счетоводство, финанси и икономика, може да се окаже със запорирани сметки. Нещата бързо ескалираха до национален ефир, премиерът Борисов дойде, потупа по гърба ректора Стати Статев, отпусна му 7.5 млн. лв. от бюджета и камерите бързо отминаха.

Но новият корпус на УНСС не бива да се подминава с лека ръка. Защото е чудесен (бихме казали без ирония, дори академичен) пример за абсурдната "еврофинансирана" действителност, в която съществуваме от години насам. Затова да се върнем малко назад, някъде около 2016 г., и да проследим върволицата от събития до по-миналия петък, когато всички се задължихме групово да платим още няколко милиона лева, за да не фалира "икономическият".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 4

  Един голям проблем на УНСС във финансово отношение не се споменава изобщо.

  УНСС много трудно може да привлече студенти платено обучение или пък студенти от чужбина. Възможността да се вземе предварителен изпит няколко пъти преди приемния, както и ниските балове по много специалности почти гарантират възможността за държавно обучение.

  Като прибавим това върху другия проблем - все по-големия процент качествено спрямо количествено субсидиране, финансите отиват на червено. Това си е заложено в дъното на икономическия план на ВУЗ-а. Ако нямаха политически връзки, щяха да загазят много. УАСГ например им се наложи да минат през жаравата в подобна финансова ситуация.

  Нередност?
 • 2
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean
  • + 3

  НЕ ги ли намалиха вече тия студенти, толкова некачествено обучение, за какво им е нов корпус ? Поне места за паркиране да са предвидили достатъчно. Ама не ми се вярва.

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  До коментар [#2] от "coffee.bean":

  Обучението е според студента. Има доста добри преподаватели, асистенти. Проблемът е филтъра. И понеже филтъра е хлабав - качествените преподаватели развяват белия флаг. Или улесняват изпитите, или просто спира да им пука, или напускат. И като напуснат, идват по-лоши и по-неангажирани.

  Трябва цялата визия на ВУЗ-а да се промени, че да се повиши качеството.

  Поздрави за проф. д-р Любомир Стефанов. И лекциите му - лекции, и упражненията му - упражнения. Много съм научил в неговите дисциплини, независимо че не бяха основни за дипломата ми. Има и други като проф. д.ик.н. Милчо Стоименов - там стандартите са железни. Изключение са.

  Нередност?
 • 4
  xunap avatar :-|
  xunap

  Фалитът и изчезването на УНСС могат единствено да доведат до икономически растеж и икономии в държавния бюджет. Единствените губещи ще са само някои от администрацията на ВИИ Карл Маркс. Даскалите и сега работят в частния сектор тъй че няма какво да ги мислим. Прочее това е причината да не се вясват на лекции.

  Нередност?
 • 5
  b_apostolov avatar :-|
  Някой си!

  Хубав анализ, с цифри и факти! Но препоръчвам на Капитал да се направи отделно проучване на цялата процедура, по която е финансиран проекта (BG16RFOP001-3.003 - Подкрепа за висшите училища в Република България). В началото на статията е отбелязано, че по процедурата са финансирани общо 13 университета. По-интересното е, че тези ВУЗ-ве са концентрирани в един град - София (11 проекта от общо 13). Останалите 2 проекта са в Пловдив. Още по-интересното обаче е, че кандидатстването по тази процедура не се осъществи на конкурентен принцип, както би трябвало да бъде, а чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ! Основанието за това директно финансиране е Методиката за приоритизация на държавните висши училища за целите на ОПРР. Напълно целенасочено (лично мнение). Та според нея е формиран приоритизиран списък на висши училища ... от София и Пловдив! Така една процедура с общ бюджет от над 43 млн. лв. е определена и разпределена в правилните ръце, с цел точното усвояване, както е станало в УНСС!

  В същата посока и ако Ви представлява интерес, препоръчвам да проучите още две процедури, пряко свързани с ВУЗ-те:

  1. BG05M2OP001-1.001 ИЗГРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЦЕНТРОВЕ ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ
  2. BG05M2OP001-1.002 ИЗГРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЦЕНТРОВЕ ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ

  Двете процедури са по ОП " Наука и образование за интелигентен растеж". Уверявам Ви в тях ще намерите интересна информация, особено ако се доберете до бюджетите на проектите и тяхното разпределение!

  Нередност?
Нов коментар