Законодателят стимулира саморазправи и фатален избор на средства за защита

Неизбежната отбрана не означава защита с "неограничена интензивност", както приема законодателят в мотивите си

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Емилия Недева е адвокат с богата практика по наказателно право и права на човека. Участвала е в множество междуведомствени работни групи към Министерството на правосъдието и към парламента за промени в законодателството и съобразяването му с международни актове.

Приетите на 8 май на първо четене промени в текстове за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс провокираха редица неверни медийни интерпретации, като например, че "от днес неизбежната отбрана няма да се наказва" и "вече няма да се съобразяваме с какво оръжие сме нападнати". Оказа се, че не само в парламента не се познава законът и съдебната практика, но все пак проблемът на българските граждани идва от депутатите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev
  • - 3
  • + 5

  Кой има полза от неясен текст за неизбежната отбрана? -
  1. Адвокатите по наказателно право.
  2. БХК и други фондации криводо-защитници.

  Най-голямата заблуда е на хората от един определен етнос, че могат да правят каквото си искат и това ще остане без последвия. И писания, като това по-горе го подкрепят. И по-лошото е, че все по открито ги подкрепят отвън.
  Без значение дали Ви харесва, вече не вярваме, че от Запад идват само положителни идеи и практики. Напротив, напоследък откак "демократичните" либерал-глобалисти се опитват да диктуват дневния ред, става все по-ясно, че това са прикрити марксисити, които посредством концепции за мултикултурализиъм и толерантност се опитват да разградят общетствата ни отвътре.
  ПС. Не ми стана ясно от писанията на авторката, какво се случва с правата на жертвите на престъпления? Или от тях няма да получите пари и затова не Ви интересуват ?!


  Нередност?
 • 2
  topal avatar :-|
  topal

  Без да съм специалист в материята, у мен възниква един въпрос: как се доказва в съда "уплаха" и "смущение"?

  Нередност?
 • 3
  usfdr avatar :-|
  Alex Delford
  • - 2
  • + 4

  Бездарна конституция създадена с мнозинството на комунистите за да обслужва техните интереси, кастриран НК който ограничава правата на самозащита и реална преценка в критична ситуация до къде можеш да стигнеш при самоотбраната си.
  Хората искат само едно: Престъпника да знае че ще бъде убит ако престъпи прага на дома в който живеят семействата им, че ако нападне на улицата, в магазин , в парк , независимо къде и независимо за какво също може да бъде убит.
  Всичко останало са локумите на ето такива "големи адвокати" защитаващи изметта и утайката на обществото.

  Нередност?
 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "Vassil Stoychev":

  Четяйки по горния коментар оставам с впечатлението, че искате да ни раздадът по един пистолет и да се дебнем като в дивия изток ( защото запад е лоша дума за Вас).
  Не знам за "Запада", дали вредни, разграждащи ( а забравихте нехристиянски ) и т.н. идеи разпространява, но Вие определено искате да разпространите идеята за връщане в ранното средновековие. Тоест да заличите векове на цивилизационно израстване.
  А как тази законоглавоблъсканица и поредно умопомрачително законовтворчество ще помогне на БХК ми е просто тъмна Индия.

  Нередност?
 • 5
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета
  • + 1

  Всяко убийство ще се разследва гусжа. Ако убиеш някого у вас, ще дойде полицията и ще разследват дали не си го убил умишлено. И ако се докаже умишлено убийство ще лежиш при утежняващи вината обстоятелства. Така че не се стимулира престъпността. Престъпността се стимулира когато едни тъмнозелени (може и светло) безнаказано вилнеят по селата. Е тогава се стимулира, като знаят че няма наказания.

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  С тези 7 реда напълно обезмисляш канското усилие на авторката да критикува закона. Интересно е как в цялото и есе се върти около една единствена теза, която е лъжовна.

  Да, някой може да реши да пледира, че е убил някого при самозащита. Това се прави и сега. Разбиваш си вратата и казваш, че е било влизане с взлом. И пак постигаш същия ефект, ако не те хванат.

  ПС: Тъмнозелените не вилнеят просто по селата. Те вилнеят навсякъде, където няма закони и образование. Истинската интеграция включва контрол и ако е необходимо - наказателни мерки.

  Нередност?
 • 7
  petkata1 avatar :-|
  petkata1
  • - 1
  • + 1

  Не лъжи!
  Не кради!
  Не убивай!
  Това са част от библейските (морални) закони. А отговорността за последствията е на този, който те е принудил или провокирал със действията си да преминеш към нейзбежна самоотбрана.

  Нередност?
 • 8
  goldcoast avatar :-|
  goldcoast
  • + 1

  Реалността в България е, че над 90% от делата в които жертва е увредила /наранила или убила/ нападателя си и се е позовала на "неизбежна отбрана" в съда завършват с осъдителна присъда ... за жертвата на нападението.

  Т.е. много, много рядко у нас можеш да се защитиш от нападение и да очакваш, че съдът ще те оправдае.

  Тук мисля е уместно да се спомене и практиката на прокуратурата задължително да образува дело срещу жертвата на едно нападение, ако тя е успяла да се защити и нападателят е пострадал, независимо колко ясна е ситуацията и правото на неизбежна отбрана.
  И се почва едно разкарване в съда с години на жертвата и свързаните с това ограничения в живота й като подсъдим. За хилядите левове адвокатски хонорари да не говорим...
  А прокуратурата не е длъжна да образува дело при ясна ситуация на неизбежна отбрана, но е по-удобно да си измие ръцете и да прехвърли отговорността на съда.

  А пък как се доказва в съдебна зала, че "защитата съответства на нападението" е също интересно...

  Агресивни атаки, които се развиват за секунди, и се реагира на тях под стрес и адреналин, после в съда се анализират от хора, които никога не са били нападани или дори заплашвани и си живеят в един друг защитен и уреден свят. И тези същите хора философстват и решават дали два удара или три са били достатъчни да се спре нападението и дали четвъртият е бил превишаване на неизбежната отбрана.

  В резултат на всичко горно, ако те нападнат в България и успееш да се защитиш, почти сигурно ти ще си виновният. Нападателят ти не само, че няма да го съдят заради нападението му, но и пари /десетки хиляди/ ще получи от теб, че си го наранил докато те е нападал...

  Нещо не е наред със законите или с прилагането им у нас, свързани с правото на самозащита, и това е ясно на всички нормални граждани...

  Нередност?
 • 9
  just_a_girl avatar :-|
  Just_a_girl
  • - 1

  [quote#8:"goldcoast"]Реалността в България е, че над 90% от делата в които жертва е увредила /наранила или убила/ нападателя си и се е позовала на "неизбежна отбрана" в съда завършват с осъдителна присъда ... за жертвата на нападението.[/quote]

  Откъде са тези 90%? Има ли някъде официална статистика? Или е Ваша субективна преценка (която на какво точно се базира ако не е тайна)?
  Питам абсолютно сериозно, защото не мога да повярвам, че подобно нещо може да е истина..

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал