Вечерни новини: Цацаров предупреди Радев да не се меси в процедурата за главен прокурор; търговска война САЩ - Китай
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Цацаров предупреди Радев да не се меси в процедурата за главен прокурор; търговска война САЩ - Китай

Сотир Цацаров

Вечерни новини: Цацаров предупреди Радев да не се меси в процедурата за главен прокурор; търговска война САЩ - Китай

И още: БОЕЦ срещу Делян Пеевски - рунд пореден; Виктор Орбан в Белия дом

4791 прочитания

Сотир Цацаров

© Цветелина Белутова


Два месеца преди евентуалното начало на процедурата за избор на нов главен прокурор и две седмици преди евровота президентът Румен Радев реши да започне разговора за критериите и за промяна на правомощията му. Темата, разбира се, е изключително важна - това е една от позициите в държавата, от която зависи много, но повдигането ѝ сега също беше употребено в предизборната кампания. Корнелия Нинова каза в неделя, че премиерът Бойко Борисов не иска да се оттегли от властта, преди да си гарантира, че наследникът на Сотир Цацаров няма да го "закача".

В предизборна кампания както преките участници в нея, така и "обикновените" хора трябва да претеглят всяка своя дума. Примерът от последните дни е с турския посланик Хасан Улусой, който каза в Кърджали, че за насърчаването на турските инвестиции у нас би трябвало в България да се изучава правилен писмен и говорим турски език, за което Анкара е готова да съдейства.

Реакцията, която предизвика това твърдение у опозицията в лицето на Корнелия Нинова и у управляващите в лицето на премиера и външния министър не може да се определи като симетрична и адекватна освен за целта на кампанията за евровота. Посланик Улусой днес беше "привикан" в МВнР, за да му бъде връчен официален протест, след което турското посолство разясни думите му. С това, изглежда, случаят ще бъде приключен.

Доста далече от разрешаване обаче е друг конфликт с много голям потенциал да се отрази негативно на световната икономика. Търговската война между САЩ и Китай, изглежда, избухна с пълна сила, след като двете държави взаимно въведоха високи мита върху вноса, което възобнови напрежението между тях.

НАЙ-ВАЖНОТО

Сотир Цацаров предупреди президента да не се меси в процедурата по избор на главен прокурор

"Подранили" и "доста прибързани" - така главният прокурор Сотир Цацаров определи разговорите, които президентът Румен Радев инициира за процедурата за избор на негов приемник. Той предупреди държавния глава, че няма правомощия в нея, а всякакви коментари ще са евентуална намеса. "Сигурен съм, че президентът иска да спазва стриктно правомощията си и конституцията", каза Цацаров.

Смяната му трябва да започне най-рано през юли, а най-късно през септември. Държавният глава обаче смята, че още сега трябва да се говори за критериите за избор, както и за евентуални промени в правомощията на новия главен прокурор. Цацаров беше първият поканен на "Дондуков" 2, във вторник е Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, а в четвъртък - Георги Чолаков, който оглавява ВАС.

Според Цацаров президентът е бил на мнение, че каквито и изменения да се правят, това трябва да става след легитимно избран нов главен прокурор. Той не видял съвпадения между позициите на Румен Радев и позициите на Корнелия Нинова.

Президентът, разбира се, има пълното право да поставя въпроса за това какъв ще е следващият главен прокурор. До началото на процедурата не остава много време, а ролята на обвинителя в държавата е ключова за борбата с корупцията и престъпността, които спъват прогреса на България. Дори и формално погледнато, президентът има роля в избора на нов главен обвинител. Той може да върне за ново обсъждане и гласуване във Висшия съдебен съвет избрания главен прокурор. Ако ВСС му го предложи отново, е длъжен да подпише указа за назначаването му. Обсъждане на критерии за приемник на Сотир Цацаров няма как да е в нарушение на конституцията.

Китай също вдига митата за внос от САЩ

Китай ще увеличи митата върху американски внос на стойност 60 млрд. долара от 1 юни. Става въпрос за над 4400 стоки, сочи изявление на сайта на китайското външно министерство, съобщава Bloomberg. Мярката идва след решението на американския президент Доналд Тръмп да бъдат увеличени митата върху внос от Китай за 200 млрд. долара от петък. То беше обявено в хода на преговори между Вашингтон и Пекин, които трябва да сложат край на търговската война помежду им и които се водеха при "затишие", обявено на срещата на Г-20 в Буенос Айрес през декември. По-рано в понеделник Тръмп посъветва Китай да не отвръща на митата, наложени от Вашингтон, и предупреди, че ескалация в търговската война "само ще влоши нещата".

На практика повишаването на търговското напрежение ще се отрази и на глобалната икономика. Китай и САЩ са двете най-големи световни икономики и ако митата доведат до отслабването им това ще намали търсенето и на стоки от други държави, включително европейските страни.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кога ще стане ясно къде ще е заводът на Volkswagen

Надзорният съвет на германския автогигант Volkswagen Group заседава на 13 май, а ден по-късно, във вторник, е общото събрание на акционерите на компанията. На срещите ще се обсъжда и темата за бъдещ завод на автопроизводителя в Източна Европа, където според немската преса България и Турция се конкурират за инвестицията от 1.4 млрд. евро. По всяка вероятност окончателното решение ще бъде обявено на по-късен етап.

Сигнал срещу Делян Пеевски е подаден в прокуратурата

Неправителствената организация БОЕЦ продължава да търси истината къде живее народният представител от ДПС Делян Пеевски. За целта е подаден сигнал до прокуратурата със съмнения, че декларацията, подписана от кандидата за европейски депутат и подадена в ЦИК, е с невярно съдържание. Тя потвърждава, че той отговаря на условията в Изборния кодекс, едно от които е в последните шест месеца да е живял на територията на ЕС. От БОЕЦ смятат, че Пеевски прекарва голяма част от времето си в Дубай. Ако прокуратурата установи, че декларацията е с невярно съдържание, това е престъпление, за което се предвижда до три години затвор.

Доналд Тръмп приема Виктор Орбан в Белия дом

Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще бъде гост в Белия дом на Доналд Тръмп в поредицата от срещи на американския президент за активизиране на контактите на Вашингтон с Централна Европа. Но поканата към унгареца е посрещана с критики и от демократи, и от републиканци. Анализатори, цитирани от Bloomberg, казват, че опитите на САЩ да променят курса на властите в Будапеща чрез изолация и дипломатически натиск не са постигнали много и сега се прави завой към ангажиране с привърженика на "нелибералната демокрация".

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Външно министерство извика на разговор турския посланик Хасан Улусой заради изказването му в Кърджали в събота, че България трябва да насърчава изучаването на "правилен устен и писмен турски език", за да привлече повече турски инвестиции, и че Анкара е готова да съдейства за това. На дипломата е обяснено, че е неприемливо да обвързва турските инвестиции в страната с изучаването на турски език.

От 15 май ще има нови цени на международните разговори в ЕС. Обажданията между държавите ще бъдат таксувани за не повече от 19 евроцента на минута без ДДС, а текстовите съобщения ще струват 6 евроцента без ДДС. Става дума за всички обаждания, независимо дали се провеждат между фиксирани или мобилни телефонни линии.

Ремонтът на ул. "Цар Шишман" и ул. "Шести септември" в центъра на София ще продължи до 2020 г. Подмяната на настилките им започна в началото на 2019 г., но едва сега общината разбрала, че се налага спешна подмяна на централен топлопровод. Двете улици бяха част от обновяването на зоната около ул. "Граф Игнатиев", площад "Славейков" и площад "Гарибалди".

Кандидатстването за директни фермерски субсидии за 1.5 млрд. лв. може да бъде удължено с една седмица - до 23 май. Кампанията, която започна на 1 март, трябва да приключи до 15 май, но и през тази година имаше забавяне в приемането на документите. Данните на земеделското министерство показват, че фермерите са подали досега над 93 хил. заявления за субсидии и са очертали 36 млн. декара земя, която обработват.

Швеция ще поднови разследването за изнасилване срещу Джулиан Асанж, един от основателите на Wikileaks, и може да поиска екстрадицията му. Предварителното разследване бе прекратено през 2017 г., когато Асанж получи закрила в посолството на Еквадор в Англия. Той обаче беше арестуван в Лондон миналия месец, след като изкара в дипломатическата мисия седем години, и осъден на 50 седмици затвор. САЩ също настояват за предаването му заради публикуването в Wikileaks на секретни документи.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

74.8 години

е очакваната средна продължителност на живота в България за периода 2016 - 2018 г., като остава непроменена спрямо предходния период (2015 - 2017 г.). Въпреки че за последните 10 години тя е нараснала с почти 2 години, България заедно с Латвия е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС. На челните места са Испания с 83.4 и Италия с 83.1 години. Значителна е разликата в продължителността на живота на мъжете и жените, като жените живеят цели 7 години повече (71.4 срещу 78.4 г.) Градското население пък живее с почти три години повече от хората в селата. Най-дълголетни са хората в София, Кърджали, Благоевград и Варна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Машини, които опаковат пратки сами, ще заменят хиляди работни места в Amazon

Amazon.com ще започне да използва масово машини за дейност, извършвана сега от хиляди работници: опаковане на клиентски поръчки, съобщава Reuters. В последните години компанията е тествала автоматизацията в няколко от складовете си - машините сканират стоки от конвейерна лента, след което ги поставят в кутии, изработени по поръчка за всеки артикул. Сега Amazon възнамерява да инсталира технологията в още 55 средни по големина склада в САЩ, което според източници на агенцията ще коства поне 1300 работни места общо. След това машините вероятно ще влязат във всички складове на компанията - които в САЩ в момента са над 160, макар че промяната ще отнеме известно време, тъй като технологията трябва да бъде проверена преди масовата й употреба. Но посоката към автоматизация и намаляване на работната сила, както и съответното увеличение на печалбите в компанията е ясна. За момента обаче най-често срещаната задача в склада - изборът на артикул, все още не може да се свърши от роботи.

Два месеца преди евентуалното начало на процедурата за избор на нов главен прокурор и две седмици преди евровота президентът Румен Радев реши да започне разговора за критериите и за промяна на правомощията му. Темата, разбира се, е изключително важна - това е една от позициите в държавата, от която зависи много, но повдигането ѝ сега също беше употребено в предизборната кампания. Корнелия Нинова каза в неделя, че премиерът Бойко Борисов не иска да се оттегли от властта, преди да си гарантира, че наследникът на Сотир Цацаров няма да го "закача".

В предизборна кампания както преките участници в нея, така и "обикновените" хора трябва да претеглят всяка своя дума. Примерът от последните дни е с турския посланик Хасан Улусой, който каза в Кърджали, че за насърчаването на турските инвестиции у нас би трябвало в България да се изучава правилен писмен и говорим турски език, за което Анкара е готова да съдейства.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.