Вечерни новини: Износът ускори икономиката, напрежението между САЩ и Иран расте
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Износът ускори икономиката, напрежението между САЩ и Иран расте

Reuters

Вечерни новини: Износът ускори икономиката, напрежението между САЩ и Иран расте

И още: Алабама прие изключително строг закон срещу абортите; Безработицата спада, инфлацията се вдига, а кабинетът продължава да харчи извънредно

4312 прочитания

Reuters

© Reuters


Срядата бе сравнително скучна и рутинна, като денят започна с гласуване на оставката на земеделския министър Порожанов и замяната му с Десислава Танева. На фона на твърденията на Корнелия Нинова, че Порожанов бил посочен от Пеевски за поста, депутати от ДПС гласуваха против Танева, но обясниха вота си с принципна позиция против кабинета.

Главният прокурор Цацаров пък симулира дейност, като поиска ДАНС да му предостави бърза и изчерпателна справка за всички висши чиновници с офшорни сметки и имоти в чужбина. Акцията му идва след призив на президента към компетентните органи да направят подобна проверка. Иначе още през 2016 г. ЕК констатира, че прокуратурата бездейства, въпреки че 2/3 от съмнителните транзакции са на политици.

Заради масовата истерия срещу новата стратегия за детето, която се развива по почти идентичен начин с тази срещу Истанбулската конвенция и носи всички белези на хибридна атака, социалният министър обяви, че дебатите и работата по документа ще продължат след евроизборите. Предвид почти пълната липса на разумни позиции и публична защита спрямо документа обаче нищо чудно да не продължи въобще.

НАЙ-ВАЖНОТО

Икономиката на България ускорява растежа си в началото на годината

Икономиката на България е нараснала с 3.4% на годишна база през първото тримесечие на годината, показват експресните данни на НСИ. Спрямо предходното тримесечие увеличението на БВП е 1.1%. Това са най-високите стойности за последната година, като очакванията на анализаторите са 2019 г. да е по-добра от предходната, когато икономиката отбеляза 3.1%.

Данните не са изненада - много икономисти очакваха силно начало на годината заради повечето постъпления от ДДС, добрите данни за промишлеността, както и за износа. Именно експортът отново е в основата на растежа сега, докато при вътрешното потребление има известно забавяне на темпа на прираст. Все пак рискове има и те са свързани основно с възможното забавяне на икономиката на еврозоната - основният търговски партньор на България, която е уязвима по линия на изострената търговска война между САЩ и Китай. Данните на Евростат от днес обаче показват, че за момента няма нужда от тревога - европейската икономика показва признаци на възстановяване в началото на годината.

Нараства напрежението между САЩ и Иран

Американското правителство е наредило връщането на почти всички свои държавни служители от Ирак, пише Reuters. Решението идва заради нарасналите притеснения, че е възможен удар от страна на Иран срещу войниците на САЩ в Ирак. Държавният департамент на САЩ е наредил в страната да остане само екип за спешни случаи. Всички останали служители ще останат в посолството в Багдад и консулството в Ербил.

Германската армия от своя страна обяви, че преустановява операциите по военно обучение в Ирак заради нарасналото напрежение в региона.

Въпреки че според представител на британското командване става дума за "психологическа война" и Техеран няма да посмее да атакува, явно САЩ предпочитат да не рискуват. Това е поредно покачване на напрежението между САЩ и Иран, след като Вашингтон излезе от ядреното споразумение, върна санкциите срещу Техеран, а наскоро премахна и малкото изключения за страни, които могат да внасят петрол оттам.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Алабама прие изключително строг закон срещу абортите

На фона на остри протести американският щат Алабама прие силно консервативен закон срещу абортите, като ги забранява дори когато бременността е плод на изнасилване или кръвосмешение и дори когато плодът има увреждания. Изключения ще има само за много сериозни медицински случаи с риск за живота. Наказанието за лекарите, опитали да проведат процедурата, е 10 години затвор, а за тези, които са я провели – 99 години.

Това са най-строгите ограничения за аборт, приемани досега в САЩ. Те са част от тенденция от последните месеци, като подобни мерки са предложени в 16 щата, в 4 от които вече са приети. Законът се очаква да бъде оспорен в съда, а републикански сенатор призна, че именно това е и целта - спорът да стигне до Върховния съд. Миналата година президентът Тръмп назначи в него консервативният съдия Брет Кавано, като така за пръв път от доста години консервативните съдии са мнозинство в институцията. Още тогава демократите изказаха опасения, че това прави възможна отмяната на ключовото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", което закриля правото на аборт на федерално ниво през първите три месеца на бременността.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Можете ли да си представите - ДПС да се представлява от Делян Пеевски и от Йордан Цонев? Щом го е допуснал това нещо Доган, той е виновен. Аз мисля, че част от неговите правомощия и функции са иззети вече, т.е. той е един, може да се каже, и "златен затворник", но самият факт, че той не си позволява и няма сила да елиминира Пеевски от партията, показва, че Пеевски е овладял достатъчно."

Бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев в интервю за Явор Дачков. Вчера Доган прати предизборно открито писмо до съпартийците си, в което моли за прошка и призовава вътрешните борби да не спъват развитието на младите кадри.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Президентът продължава срещите си за избора на нов главен прокурор

В четвъртък продължават срещите на президента Румен Радев във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор. След разговорите с главния прокурор Сотир Цацаров (в понеделник), Лозан Панов (във вторник), Данаил Кирилов и шефката на Инспектората към ВСС Теодора Точкова (в сряда) държавният глава ще се срещне с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Към Радев бяха отправени критики, че инициира консултациите твърде рано (изборът на главен прокурор ще се случи през ноември) и в неподходящ момент и контекст - малко преди евроизборите, както и че той няма правомощия в процедурата. Последното не е вярно, тъй като президентът трябва да подпише указа за назначаването по предложение на ВСС. Публичен дебат обаче съвсем не е излишен, тъй като България търпи много критики, че изборът става непрозрачно, т.е., без да са известни критериите и без да е ясно защо е предпочетен един вместо друг.

Данаил Кирилов ще лансира нова теза за промените в съдебния закон

Правосъдният министър Данаил Кирилов в четвъртък ще свика работната група по промените в съдебния закон, където ще представи "разработката" за лансираните от него като приоритетни промени за мандата и отговорността на тримата големи в съдебната власт – главният прокурор и председателите на върховните съдилища. Министърът направи ново отстъпление от досегашната теза – нямало да се променя сериозно режимът за търсене на наказателна отговорност, тъй като той и сега бил разписан, но щяло да се работи по механизъм за временно отстраняване на тримата големи в ситуации, когато няма престъпление, а друго нарушение.

Кирилов твърди, че това се прави в изпълнение на докладите на ЕК по мониторинга, но там се иска само създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Това подклажда съмненията, че се търси механизъм за отстраняване на председателя на ВКС Лозан Панов.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Безработицата продължава да намалява и според официалните данни на НСИ за първото тримесечие на годината тя е 5%, или с 0.7 процентни пункта по-ниска на годишна база. Агенцията за заетостта пък отчита ниво от 5.6% за април - спад от 0.8% на годишна база. Малко над половината от безработните са без работа от над една година.

Инфлацията пък продължава да расте, като през април животът е поскъпнал с 0.5% на месечна и 3.7% на годишна база, сочат данните на НСИ. Това не е изненадващо на фона на икономическия растеж и ценовото догонване на държавите от евросъюза.

Кабинетът одобри поредната порция извънредни средства - близо 3.5 млн. лв. в сряда по линия на здравеопазването, сред които са и обещаните вчера от премиера 1.7 млн. лв. за протестиращите лекари от педиатричната болница в София. Системата на здравеопазването страда от хронични проблеми, които напоследък избиват все по-често, но вместо цялостна реформа управляващите засега действат с финансиране на парче.

Главният прокурор Сотир Цацаров освободи един от заместниците си - Пенка Богданова. Тя е преназначена като редови прокурор. Обяснението за това решение е, че "има възникнала липса на усилия от страна на Богданова да работи с административния ръководител", т.е. с него. Нямала и комуникация с останалите заместници.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Guardian: Проевропейският премиер Борисов печели симпатия в ЕС с ласкателства

"Бойко Борисов иска да бъде най-добрият приятел на всички. Иска да изслуша всички и да ги накара да вярват, че е заел тяхната позиция. Мисли си, че трябва да бъде едновременно с всички. Той е най-проамериканският, проруският и проевропейският от всички." Така Иван Кръстев опитва да обясни за британския Guardian защо българският премиер нито веднъж не заема ясна позиция по нито един от въпросите в интервюто си за изданието и защо в крайна сметка го харесват в Брюксел.

Статията е със заглавие "Подкрепящият Брюксел български премиер: Няма по-добро място за живеене от Европейския съюз" и подзаглавие "Бойко Борисов казва добри думи дори за Тереза Мей, но не харесва много въпросите за корупцията". Авторът Шон Уокър започва с думите "Във времена, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността към Брюксел, Бойко Борисов поема по друг път, като се опитва да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство".

Срядата бе сравнително скучна и рутинна, като денят започна с гласуване на оставката на земеделския министър Порожанов и замяната му с Десислава Танева. На фона на твърденията на Корнелия Нинова, че Порожанов бил посочен от Пеевски за поста, депутати от ДПС гласуваха против Танева, но обясниха вота си с принципна позиция против кабинета.

Главният прокурор Цацаров пък симулира дейност, като поиска ДАНС да му предостави бърза и изчерпателна справка за всички висши чиновници с офшорни сметки и имоти в чужбина. Акцията му идва след призив на президента към компетентните органи да направят подобна проверка. Иначе още през 2016 г. ЕК констатира, че прокуратурата бездейства, въпреки че 2/3 от съмнителните транзакции са на политици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.