"Топлофикация", или защо е трудно да ремонтираш в центъра на София

Една тръба, липса на пари и на координация ще отложат с една година ремонта на ул. "6-ти септември" и "Цар Шишман"

Разкопани улици в центъра на София ще има и догодина
Разкопани улици в центъра на София ще има и догодина    ©  Велко Ангелов
Разкопани улици в центъра на София ще има и догодина
Разкопани улици в центъра на София ще има и догодина    ©  Велко Ангелов

Да планираш и изпълниш ремонт на улици и подземна комуникация в София са две напълно различни неща. Изглежда сравнително просто - разкопаваш, подменяш, закопаваш, асфалтираш. Но след като първо УНСС щеше за малко да фалира заради намерен стар топлопровод и няколко кабела, сега ремонтът в центъра на София беше отложен с цяла година пак заради тръби.

Отложеният ремонт на улиците "Иван Шишман" и "6-ти септември" демонстрира много добре серията от недоразумения, липса на координация, невъзможност за планиране и накрая - работа на парче, които характеризират всеки ремонт в София.

Първо - без топлопровод

Първоначалният план за завършването и на двата ремонта беше тази година като част от обновяването на Зона 2, която включва ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и "Гарибалди". Миналата седмица обаче зам.-кметът Дончо Барбалов обясни, че работите на двете улици се замразяват заради наложилата се спешна подмяна на магистрален топлопровод.

Защо смяната на тръбите на парното не е била предвидена по-рано, след като проектът за реконструкцията на улиците се подготвя от години?

От обясненията на Барбалов и Столичната община се разбра, че необходимостта от подмяна на топлопровода е възникнала внезапно и затова не е била съгласувана със сроковете за уличните ремонти. "Оперативен център беше направен още преди две години, имахме срещи със "Софийска вода", ЧЕЗ и "Топлофикация", на които беше заявено, че няма да се правят ремонти", заяви главният архитект Здравко Здравков.

Целият проект за Зона 2 е одобрен още през 2017 г., а началото на самите дейности беше през 2018 г. Тогава "Топлофикация" наистина не са планирали подмяна на топлопровод.

И все пак ще го сменим

Малко след започването на ремонтните дейности в единия край на центъра, обаче се появява кризисна ситуация. От "Топлофикация София" обясниха за "Капитал", че още през юли миналата година са се случили неколкократни пропадания на шахтата им на кръстовището на ул. "Иван Вазов" и Шишман".

Тогава са направили пълно обследване на въпросното трасе, което върви под "Шишман" до кръстовището с "Парчевич", а оттам завива нагоре, заобикаля градинката на "Свети Седмочисленици" и продължава по "6-ти септември". В резултат на това е установено, че не само тръбите, които са полагани през 60-те години на миналия век, са в лошо състояние, но и стоманобетонното корито за тях също е компрометирано. Още тогава Столична община е била уведомена за наложителния ремонт на топлопреносната мрежа, като е поискано и съответното време за изпълнението му.

Тъй като редакцията на "Капитал" се намира на въпросната "Иван Вазов", може да бъде потвърдено, че първото пропадане на шахтата и изграждането ѝ наново беше много преди ремонтът на "Шишман" да започне. Това обаче не помага за координацията.

Тази година - надали

Първо, Столична община не е много добра при спешните промени на планове в големи, вече одобрени проекти. Треперенето дори върху една буква при договорите не помага при наложителни нови дейности, каквито неизбежно излизат при ремонти в градска среда. Отделно това може да донесе сериозни финансови проблеми, както УНСС демонстрира.

Но дори общината да беше реагирала светкавично и да даде разрешение за ремонт на цялото трасе, "Топлофикация" са нямали парите да го направят. Финансирането на подмяната на такъв тип инфраструктура ще бъде осигурено чрез грант от Международния фонд "Козлодуй". Процедурата се наблюдава и от Европейската банка за възстановяване и развитие, която трябва да даде финално одобрение. Договорът за този проект още не е подписан - година след установяването на проблема. Ако това се случи скоро, най-рано реалното строителство може да започне през лятото: далеч отвъд сроковете, заложени в проекта на СО.

От пресцентъра на Столична община обясниха сега, че финалът на ремонта на улиците "Цар Шишман" и "Шести септември" ще бъде през 2020 г., тъй като това лято щял да се полага новият топлопровод, а следващата година да се сложи и новата настилка на уличното платно и тротоарите. Това обаче се оказва не съвсем точно.

Според информацията на "Топлофикация София" е малко вероятно тази година да се случи въпросната подмяна на тръбите. Дружеството е задължено да започне да предоставя съответните услуги по отопление от 1 октомври и следователно няма как да прави ремонти след тази дата, тъй като в конкретния случай почти целият център на София би останал на студено. Именно затова е решено подмяната на топлопровода да бъде отложена за 2020 г. и то след края на отоплителния сезон.