Каквото поиска падишахът
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Каквото поиска падишахът

Каквото поиска падишахът

Ролята на ГЕРБ за "изпирането" Ахмед Доган и държавните подаръци за бизнеса му нареждат премиера Борисов до всички управлявали след 2001 г. по наложения от "сараите" модел

Велина Господинова, Румяна Червенкова
17902 прочитания

© Капитал


Темата накратко
 • Придобиването на ТЕЦ "Варна" и финансовите подаръци от държавата подсигуряват летящ старт за бизнеса на Ахмед Доган в ключови сектори.
 • Ролята на ГЕРБ в процеса по избелването му нарежда премиера Борисов до всички управлявали след 2001 г. по наложения от "сараите" модел.
 • С контрола си върху съдебната власт и избора на главен прокурор ДПС ще продължи да е основният печеливш от всички избори.

"Като не мога да съм премиер или президент, ще съм най-богатият човек в България." Тези думи според активисти на ДПС са на Ахмед Доган от времето, когато официално ръководеше движението и се хвалеше, че "половината бизнесмени над средното равнище" са станали такива или с неговото съдействие, или най-много с неговата усмивка. Когато говореше, че "около всяка партия има обръч от фирми" и размахваше пръст, че той разпределя порциите в държавата.

Монолитността на етническата по характера си политическа партия и обвързаността му с бизнес структури даваше на Доган непостижима за другите политически лидери свобода на действие - да подкрепя задкулисно или да участва в правителства, както и да ги сваля с "шутове", ако спре да получава това, което иска. При това без да търпи електорални щети. Официално обаче Доган нямаше как да демонстрира богатството си, защото заплатата му на депутат не предполагаше "да е милионер в зелено", каквито изявления правеше пред журналисти в зората на демокрацията. А за благосъстоянието му можеше да се съди по публичните тайни за разточителния му начин на живот ("Не яхта - ако имам възможност, ще си купя и летяща чиния. Аз веднъж съм се родил, искам да живея живота си, както аз го разбирам", 2008 г.), както и по корупционните скандали, които гърмяха през годините с различни хора около него.

Бизнес моделът "Пеевски"

Последните публични имотни декларации на Доган са от 2013 г. (когато официално стана почетен председател на ДПС и така отпадна задължението да ги подава) - в тях са посочени спестявания под 1 млн. лв., без имоти на негово име. От миналата есен обаче Доган започна ударни придобивания в лично качество. През септември се разбра, че внезапно е станал мажоритарен собственик на неработещата от три години ТЕЦ "Варна". В началото на 2018 г. тя беше купена за 48.5 млн. евро. от ЧЕЗ от бившия транспортен министър от квотата на ДПС в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, който е и дългогодишен бивш шеф на държавното пристанище Варна. Срещу неизвестна сума почетният лидер на ДПС придоби впоследствие 70% от централата, която въпреки незавидното си състояние наскоро беше спечелила държавни търгове за т.нар. студен резерв за 27.4 млн. лв.

Първото бизнес начинание на Ахмед Доган е добре прицелено. С ТЕЦ "Варна" и дадената от институциите зелена светлина на проекта му за частно пристанище пожизненият лидер на ДПС получава възможност дългосрочно да стъпи в ключови сектори с осигурени от държавата конкурентни предимства. През юни предстои да започнат новите търгове за студения резерв (мощности в готовност да произвеждат електроенергия при необходимост) и има всички изгледи лидерът на ДПС да получи лъвски пай от поръчките на Енергийния системен оператор (ЕСО). Това, че състоянието на централата я правеше негодна за студен резерв, не беше пречка да й бъде предоставена внушителната сума.

Освен това паричният поток ще послужи за легално придобиване и на други активи. Чрез дружеството ТЕЦ "Варна" например Доган стана и официален собственик на т.нар. боянски сарай, където живее от години. По същата схема вероятно ще придобие и луксозния морски сарай край Бургас.

Изсветляване на богатството от задкулисно влияние върху управлението на държавата предприе по-рано и депутатът Делян Пеевски, сочен за нещо като изпълнителен директор на политико-икономическата корпорация на ДПС. През 2017 г. имотната му декларация претърпя драстична метаморфоза в рамките само на година, когато след дългогодишни скромни спестявания и един стар опел състоянието му започна да се измерва в десетки милиони.

Фотограф: Капитал

Контролни органи под упойка

Каква "порция" си е определил обявилият се за разпределител на блага от държавата почетен лидер на ДПС тепърва ще се види. Това, което не буди съмнение, е безметежното осъществяване на желанията му. Както и с Пеевски контролните институции в лицето на НАП, прокуратура и антикорупционната комисия демонстрират пълно безразличие към ролята на държавата и в бизнес интересите на Доган.

И това не е нещо неочаквано. За разлика от сега първият опит на лидера на ДПС да официализира парите си предизвика огромен обществен скандал - когато през 2010 г. се разбра, че е декларирал пред НАП доходи от 1.9 млн. лв. Внушителната сума беше оформена като хонорар за анализ на четири хидроложки проекта по поръчка на "Институт за строителство и минно дело", собственост на дружеството "Минстрой" на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на корпорацията "Мултигруп", основана от показно убития Илия Павлов. От ДПС тогава се опитаха да оправдаят дохода на Доган с огромните му познания в хидрологията. Съмненията обаче бяха, че това е комисиона за големия проект "Цанков камък", който започна да се изпълнява по време на тройната коалиция, чийто мандатоносител беше ДПС. А "Минстрой" участваше в строителството на хидровъзела като подизпълнител.

През 2010 г. прокуратурата беше започнала разследване по случая "Цанков камък", което е прекратено без резултат през 2017 г. Тогава пък ГЕРБ внесе сигнал за проекта. "Причината да дадем "Цанков камък" на прокуратурата е, че съоръжение за 1 млрд. лв. не работи. За това трябва да има виновен", обясни премиерът Борисов. Съдбата на този сигнал е неизвестна, което не изглежда да го тревожи.

Като патета в кълчища

Решението на Доган да започне да изсветлява печалбите си от участието си в политиката вероятно е внесло смут в редиците на ГЕРБ и БСП, които се редуват във властта в последните близо 15 години. И тъй като БСП по традиция се коалира открито с ДПС, по-конфузната ситуация е за ГЕРБ, които публично претендират, че нямат нищо общо с олигархичния модел, наложен от партията на Доган. За този модел впрочем говори и самият Бойко Борисов, но когато е в опозиция. "Всички сме като патета в кълчища. Той съумява така да впрегне цялата държава със своите паяжини, които има навсякъде, че изцяло ДПС управлява", коментира пред bTV политическите качества на Ахмед Доган лидерът на ГЕРБ през февруари 2014 г., в едногодишния промеждутък между първия и втория си управленски мандат. Добавяйки, че "това би трябвало да дразни целия народ".

Последното вероятно е вярно, но в този момент създава проблем основно на ГЕРБ. Заради скандалите в редиците на по-малкия партньор "Обединените патриоти" и силната опозиция в лицето на БСП на ГЕРБ им се налага да прибягват до услугите на ДПС за прокарването на определени решения в парламента, което на свой ред плащат с различни услуги на движението, което формално е в опозиция. И ако първоначално целта на квотата в правителството на свързани с кръгове на ДПС лица - като министъра на икономиката Емил Караниколов или бившия вече министър на земеделието Румен Порожанов, беше да гарантират по-голяма стабилност на управлението, за ГЕРБ вече е невъзможно да прикриват факта, че на практика ДПС управлява, по горния цитат на Борисов. И очевидно по описания пак от него модел.

Любопитна в това отношение е хронологията при придобиването на ТЕЦ "Варна" от Доган: на 20 декември 2017 г. близкият до депутата Делян Пеевски и движението Данаил Папазов я купува от ЧЕЗ; два дни по-късно в новогодишното си приветствие пред актива на ДПС Доган заяви, че правителството на Борисов няма алтернатива; през февруари изненадващо и без ясни мотиви беше сменено ръководството на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който разпределя студения резерв. Месец по-късно неработещата варненска топлоцентрала започна да печели търговете за студен резерв.

Думите на Бойко Борисов, че Ахмед Доган винаги управлява се оказаха валидни и за собствената му власт
Фотограф: Надежда Чипева

Перверзната квота на "Атака"

Позициите на ДПС и Пеевски в изпълнителната власт са основно през квотата на "Атака", влязла в парламента с антитурски лозунги. Чрез министър Караниколов движението си е осигурило контрол върху решенията за икономиката, както и върху Държавната консолидационна компания (ДКК), под чиято шапка се разпределят солидни средства от бюджета. Така например миналата година правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовирите, които влязоха в капитала на ДКК, но и досега не е ясно кое дружество ще усвоява внушителната сума и как. По същото време впрочем Доган и Румен Гайтански-Вълка регистрират обща фирма "Уотър-Витал", в чийто предмет на дейност са включени изграждане и ремонт на водоемни съоръжения, ВЕЦ, експлоатация на язовири и др.

Соченият за близък до Пеевски бивш директор на НАП Бойко Атанасов оглави един от ключовите регулатори - Комисията за финансов надзор, а преди това беше зам. финансов министър от квотата на "Атака". Известният пък като "лейтенанта на Пеевски" Илко Желязков, който дълги години представяше интересите на депутата от ДПС в различни държавни дружества в енергетиката, стана зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Преди това той оглавяваше отдела по сигурността и отбранително-мобилизационната подготовка в Държавния резерв, който Пеевски управляваше по време на правителството на Сергей Станишев.

Дългото сбогуване с Порожанов

Отстраняването на Румен Порожанов от Министерството на земеделието и връщането на Десислава Танева от ГЕРБ в него няма да намали влиянието на ДПС във ведомството, което Доган има от близо 19 години. То ще продължи чрез зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, който отговаря за горите, където от години ДПС има интереси, и чрез зам.-директора на фонд "Земеделие" Атидже Вели, която е поставена на пето място в листата на движението за евроизборите. Отношението си към оставката на Порожанов ДПС показа, като демонстративно гласува в пленарната зала против избора на Танева за негов наследник, макар и с последвало "техническо" обяснение.

Самият Борисов си произведе политически негатив в случая с Порожанов. При лавината от скандали за масовото раздаване от фонд "Земеделие" на средства от еврофондовете за проекти на политици от ГЕРБ и ДПС и техни роднини премиерът упорито твърдеше, че има доверие на министъра, който по думите му е свършил "много добра работа" в земеделието. Друг конфузен момент е, че част от изнесените нередности около т.нар. къщи за гости са от времето, когато Порожанов е оглавявал фонда, чийто принципал е била Десислава Танева в първия си мандат като земеделски министър.

Печелещият от всички избори

"Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява", е друго прозрение на Борисов за политическата ситуация в България в интервю за Mediapool преди пет години. В третия му премиерски мандат тази ситуация изглежда напълно оголена. За 10-годишното управление на ГЕРБ контролът на Пеевски върху медиите е по-голям от всякога, а резултатът от изместването на съдебната власт към новосъздадените спецпрокуратура и спецправосъдие е поредицата скандални разправи с опонентите на модела на ДПС, които обаче се пишат на сметката на ГЕРБ. Ръководството на мегакомисията, която трябваше да се бори с корупцията, катастрофира в скандала с апартаментите на властта.

Положението в навечерието на европейските избори не изглежда добре за ГЕРБ и Борисов - възможността да ги загубят от БСП е напълно реална, като тенденцията може да продължи и при местните избори през есента, както и на парламентарните, когато и да се случат до редовното им провеждане след две години. Но едва ли това ги тревожи най-много. Най-голямата опасност се крие в избора на нов главен прокурор до края на тази година. Да не се допусне промяна в работата на прокуратурата досега е било основен залог за оцеляването и на ГЕРБ, и на БСП. С контрола си върху ключови позиции в съдебната власт ДПС осигурява поддръжката на статуквото, след което кешира услугите си. Без значение коя от двете партии управлява - в неизбежна, както изглежда, зависимост.

След Пеевски НАП, прокуратурата и КПКОНПИ демонстрират пълно безразличие и към бизнес империята на Доган
Фотограф: Надежда Чипева
Темата накратко
 • Придобиването на ТЕЦ "Варна" и финансовите подаръци от държавата подсигуряват летящ старт за бизнеса на Ахмед Доган в ключови сектори.
 • Ролята на ГЕРБ в процеса по избелването му нарежда премиера Борисов до всички управлявали след 2001 г. по наложения от "сараите" модел.
 • С контрола си върху съдебната власт и избора на главен прокурор ДПС ще продължи да е основният печеливш от всички избори.

"Като не мога да съм премиер или президент, ще съм най-богатият човек в България." Тези думи според активисти на ДПС са на Ахмед Доган от времето, когато официално ръководеше движението и се хвалеше, че "половината бизнесмени над средното равнище" са станали такива или с неговото съдействие, или най-много с неговата усмивка. Когато говореше, че "около всяка партия има обръч от фирми" и размахваше пръст, че той разпределя порциите в държавата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Казано накратко - намираме се под ново турско-циганско робство. Язък за идеалите на Левски и всички, които са се борили и загинали за свободата и независимостта на България.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Бих искал да попитам всички гласуващи за ГЕРБ, БСП, Атака, ВМРО, всички ли сте роби на Пеевски? Въпросът е зададен за първи път от Вежди Рашидов на 30.07.2013 в запис, който става без негово знание и до ден днешен остава неотговорени:

  "Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя лайнар, на Доган парите да текат спокойно, да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха. Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му ... Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост? Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват? Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валя Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: О, моля ти се, недей. После звъня в "Стандарт" на Славка (Бозукова – б.р.), нарочно го правя... Петьо Блъсков изцяло се е продал. Останаха "Дневник", "Капитал", в. "Сега" - така останаха независими, но те ще ги задушат. По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар, то ебал съм ви циганската нация а 1300 години, - това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман, ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари.""

 • 3
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  Така е,но Сокола е на къса верижка в ДС. Ако си мисли някой че е измислил всичко сам,много се лъже. Държат го толкова яко ,è ако излезе всичко наяве той ще ви се стори несретник.

 • 4
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Борисов, Доган, Пеевски, БСП/БКП, русофилските националисти и т.н. - всичките са от една партия.

 • 5
  borodino avatar :-|
  borodino

  Мамя се, че очаквах повече от Росен Босев. По-скоро по навик.

  Елементарна психология: за да се концентрира обществената енергия другаде, а не в хладилника/портмонето/блистера с хапчетата, трябва да й се посочи враг. Всеобхватен и всеобясняващ. Някакъв Волдемор, Воланд, Сатана: Ахмед Доган!

  И изобщо не се споменава как стана така, че постепенно АД овладя държавата.

  Това е процес. Много труден и бавен процес, в който Доган (който никак не е лишен от качества), успя да се възползва от ужасяващата слобост и неподготвеност на опонентите си да управляват.

  Да, в един момент Доган се самозабрави. И когато е пийнал 1-2 ракии е произнасял крилати фрази, с които сега Росен иска да ни обясни всичко. Плитко.

  1. Доган тръгна като балансьор при СДС/БСП през 90-те. Не му беше зор ни за едните, ни за другите. Просто ги изнудваше, че ще гласува с другите, трупаше участие в политическите квоти и разставяше хранени хора в комисии, агенции, съвети. Помагаха му и сините, и червените, за да го спечелят за себе си. Никога не го спечелиха, но му помогнаха;
  2. Направи свой кабинет начело с проф. Беров. Провали се и никога отново не не опита сам, а единствено зад гърба на пушечното месо: при Виденов не му мина играта и мина на страната на сините, с които свали Виденов. Беше в ОДС при Костов и го накара да каже накрая, че ДПС и туморът на България;
  3. Царят за пръв път му отвори широко вратите към властта. И той насели със свои хора всичко, до което се докопа. На първо място прокуратурата и съда, защото като човек лежал в затвора, много добре схващаше кой може да праща там. При царя АД овладя съдебната система;
  4. Властовата алчност на няма и 30-годишния Станишев да стане министър-председател беше добре дошла за АД. По схемата 3:5:8 той получи квота от 20% от всички назначения в държавата. И я изпълни: финанси, управление, разпределение на европари, съдебна система, енергетика, туризъм, горива, строителство, сигурност, разузнаване, черги и престилки - НАВСЯКЪДЕ!
  5. На Борисов просто му беше предложено да стане лице на държавата на АД. И той стана. 1,2,3.

  Всички нас сините, червените, жълтите, лилавите и пр. политици ни продадоха като крепостни селяни на АД.

  И ние сме крепостните селяни на АД без значение дали това ни харесва. Просто е факт.

 • 6
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  Време е да се махаме ,та да видим паразита от какво ще лочи кръв.

 • 7
  samoedin avatar :-|
  samoedin

  На отечеството ни са необходими достойни и честни българи, които са готовиви да хвърлят ръкавицата срещу модела обръчи не, ами свински черва ! Не можем да продължаваме напред като общество, докато това раково образувание, което трови обществото ни вече повече от 30 години, продължава да съществува !

 • 8
  selofia avatar :-P
  Селофия

  В хамама на сараите АД и ДП са заедно с СС и ББ.
  Ханъми въртят свирки. По едно време ... Станишев
  “- Ахмет ага, нека се сменим“
  ДП
  “- Ами сменете се бе.. чоджум...“

 • 9
  ozd05563707 avatar :-|
  ozd05563707


  До коментар [#] от "
  samoedin
  ":

  Възраждане.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK