Търси се процедура за временно отстраняване на "тримата големи"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търси се процедура за временно отстраняване на "тримата големи"

В сряда министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна с президента Румен Радев като част от серията срещи, започнати от държавния глава, за предстоящия избор на нов главен прокурор. Тема на разговор обаче е бил и подготвяният законопроект за нов механизъм за отговорност на тримата големи в съдебната власт, чиято концепция е напълно неясна

Търси се процедура за временно отстраняване на "тримата големи"

Очевидната цел на подготвяните промени е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

4516 прочитания

В сряда министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна с президента Румен Радев като част от серията срещи, започнати от държавния глава, за предстоящия избор на нов главен прокурор. Тема на разговор обаче е бил и подготвяният законопроект за нов механизъм за отговорност на тримата големи в съдебната власт, чиято концепция е напълно неясна

© Цветелина Белутова


Прословутите промени за статута на "тримата големи" в съдебната власт няма да са свързани с предсрочното прекратяване на мандата им, както първоначално обяви новият правосъден министър Данаил Кирилов, нито със създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, както иска Европейската комисия в докладите си по мониторинга. Последователните изявления на главния прокурор Сотир Цацаров, правосъдния министър Данаил Кирилов и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков (виж в карето най-долу) дават индикация, че се подготвя създаването на механизъм за временно отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. А от разминаванията в техните изявления пък може да се предполага, че има "творчески колебания" за основанията, при които то да се налага - при обвинение за престъпление или в рамките на дисциплинарно производство, както и за процедурния ред, по който да става.

Целта на тези промени обаче е публично известна - единственият от "тримата големи", който не е запознат с работата по законопроекта и не прави публични послания за неговата неизбежност. Става дума за председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Разширеното заседание на работната група по промените не се състоя

В сряда веднага след срещата си с президента правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че още на следващия ден ще представи пред работната група по промените в съдебния закон своята "разработка" за готвения нов ред за отговорността на "тримата големи". Привечер правосъдното министерство е изпратило по електронната поща покани до всички експерти и представители на институциите - "членове на междуведомствената работна група за изготвяне на предложения за законодателни промени, засягащи разследвания срещу председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор", за участие в заседанието на работната група. В четвъртък сутринта обаче те са получили ново съобщение от името на зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов - че заседанието се отменя заради краткия срок на свикването му. На въпрос на "Капитал" обаче от Министерството на правосъдието завиха, че заседание на работната група се е провело. На заседанието обаче темата за "тримата големи" въобще не била поставяна, научи "Капитал".

Разминаването в публичните послания по темата през последния месец е толкова съществено, че е напълно разбираемо объркването на експертите. Видимо министър Кирилов направи ясно отстъпление от първоначалната си заявка. Дни след назначаването му за правосъден министър той обяви в интервю пред "Панорама", че за него приоритетна задача ще бъде създаването на правна уредба за процедура по предсрочно прекратяване на пълномощията на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. И се мотивира, че България била обект на критики в докладите по мониторинга, че "няма ясни правила, критерии, ясна процедура кога при какви нарушения, при какви несъответствия би могло да се прекрати този мандат, кои са органите, които могат да вземат това решение, и каква е процедурата".

ЕК не е променяла позицията си от последния доклад

В последния си мониторингов доклад EK имаше специфични препоръки по отношение на главния прокурор и неговите правомощия. В доклада само се "отбелязва" фактът, че българските власти обмислят да включат и двамата председатели на върховните съдилища. "Препоръки" за тях обаче няма и неофициално от ЕК коментираха, че институцията не е променяла позицията си оттогава.

По този повод преди повече от месец – на 14 април, "Капитал" се обърна към министър Кирилов с писмено запитване да посочи къде в мониторинговите доклади има изискване към България да създаде/усъвършенства уредбата за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. И до момента отговор не сме получили. Всъщност препоръката на Европейската комисия е единствено за създаването на гаранции за ефективно разследване на главния прокурор - и само на него, в светлината на решението по делото "Колеви" пред Съда по правата на човек в Страсбург, както и на констатацията на прокурори от различни държави от ЕС, изпратени да одитират държавното обвинение по заръка на Службата за подпомагане на структурната реформа към ЕК.

В действителност председателите на ВКС и ВАС бяха "пришити" към главния прокурор от българските власти и впоследствие тази идея беше продадена на ЕК, а не обратното. Всъщност проблем с разследването на ръководителите на двете върховни съдилища няма - те не са началници на всички съдии и не могат да контролират актовете им. Проблемът е само и единствено при главния прокурор, който е началник на всеки държавен обвинител, т.е. при сегашната конструкция трябва да очакваме той да разследва себе си.

Концепция в еволюция

Първоначалната заявка на Кирилов обаче бързо еволюира, като първата корекция й нанесе главният прокурор Сотир Цацаров само седмица по-късно - министърът не е имал предвид, че ще работи по нов механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на "тримата големи", той всъщност е искал да каже, че трябва да се създаде механизъм за дисциплинарна отговорност и разследване по обвинение за престъпление, заяви главният прокурор.

В сряда министърът даде да се разбере, че промените ще се съсредоточат върху механизъм за временното отстраняване на тримата големи в ситуации, когато няма престъпление, а "друго нарушение". Парадоксално, но той пак заяви, че и тази промяна се прави в изпълнение на докладите на ЕК по мониторинга.

"Препоръките на ЕК са в смисъл да се диференцира отговорността на тримата големи. Тя и сега е диференцирана, когато е извършено престъпление. Въпросът е когато деянието не е престъпление дали би могла да се търси отговорност и каква точно отговорност да се търси. Включва ли тази отговорност хипотезата на чл. 230 от Закона за съдебната власт, т.е. може ли по време на такава процедура да има временно отстраняване на някой от тримата големи", коментира Кирилов. Най-правдоподобното разшифроване на тази енигма е, че се търси механизъм за временно отстраняване на някой от тримата големи в рамките на дисциплинарна процедура или дори за административно нарушение ("когато деянието не е престъпление").

Принципният проблем в тази история, чието същинско развитие тепърва предстои, е, че управляващите упорито лансират необходимост от някакви твърде сериозни промени в статута на тримата по върховете на съдебната власт, но не са в състояние да представят и бегла концепция за тях. Същевременно всички са наясно, че целта е конюнктурна - отстраняването на Лозан Панов.

Георги Чолаков: Законът не казва нищо за временното отстраняване и това трябва да бъде уредено

Има празнота в закона, която да регламентира възможността за временно отстраняване на т.нар. трима големи в съдебната власт, и това трябва да бъде уредено. Това каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който беше поредният представител на магистратските среди, поканен от президента Румен Радев да обсъдят процедурата за избор на нов главен прокурор, както и подготвяните от министъра на правосъдието Данаил Кирилов промени в Закона за съдебната власт.

Чолаков припомни, че в конституцията са посочени основанията за предсрочното прекратяване на мандатите на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор, които няма как да се допълват от закон. Той каза още, че в момента няма законова забрана прокурор да повдигне обвинения на главния прокурор, но "по обясними причини" това не се прави. Затова трябвало да се търси друг, независим орган, който да го върши.

В отговор на въпрос какъв трябва да е приемникът на Сотир Цацаров Чолаков посъветва да е действащ прокурор, за който адаптацията към новата позиция ще е много бърза. Той отрече във ВСС да има политическа квота, както каза председателят на ВКС Лозан Панов във вторник. Според Чолаков магистратите, одобрени от Народното събрание, не са политическа квота.

По темата работиха и Елена Старидолска, Илин Станев

Прословутите промени за статута на "тримата големи" в съдебната власт няма да са свързани с предсрочното прекратяване на мандата им, както първоначално обяви новият правосъден министър Данаил Кирилов, нито със създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, както иска Европейската комисия в докладите си по мониторинга. Последователните изявления на главния прокурор Сотир Цацаров, правосъдния министър Данаил Кирилов и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков (виж в карето най-долу) дават индикация, че се подготвя създаването на механизъм за временно отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. А от разминаванията в техните изявления пък може да се предполага, че има "творчески колебания" за основанията, при които то да се налага - при обвинение за престъпление или в рамките на дисциплинарно производство, както и за процедурния ред, по който да става.

Целта на тези промени обаче е публично известна - единственият от "тримата големи", който не е запознат с работата по законопроекта и не прави публични послания за неговата неизбежност. Става дума за председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Данчо Кирилов, веднага ще внесе един поръчков законопроект, каквото му кажат, това ще пише в него.
  Борят се срещу Лозан, вместо да кажат, ей прав е тоя човек, има зависимости, има корупция, има намеса в бизнеса, има поръчкови обвинения, както и такива за да се съсипе някой бизнес. Прокуратурата се използва за натиск. Създаде се отделен съд и прокуратура(Специализираните), за да се назначат свои хора и да се изпълянват по-лесно поръчките срещу неудобните. Създаде се комия Конпи (с огромни правомощия) също да притиска неудобни , а също и обикновени граждани. Последно са подгонили Гебрев, по поръчка на КОЙ, може да се досетите .
  Продължава влиянието на външни лица върху прокуратура, конпи, съд. Със това искане за офшорни сметки - пак се търсят неудобните да се ударят. А капитала иска тишина, как ще дойде капитал , ако няма тишина. По-зле става дори от времето на Татарчев и Филчев.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.