Зам. главният прокурор Иван Гешев се оказа свързан с изнудвания Ваклин

Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева

Зам. главният прокурор Иван Гешев се оказа свързан с изнудвания Ваклин

Жената, с която живее, има обща фирма със съдружник на строителния предприемач, който обаче отрече да я познава

21775 прочитания

Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева

© Цветелина Белутова


Зам. главният прокурор и бивш ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев е свързан с основния свидетел срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева - строителния предприемач Александър Ваклин.

Тази връзка може да постави под съмнение обективността на действията на разследващите по казуса, който завърши на първа инстанция с изключително тежки присъди - Иванчева получи 20 години затвор, зам.-кметицата Биляна Петрова - 15 години, а посредникът по предаването на подкупа Петко Дюлгеров - 12.

Това съобщи първо сайтът "Фрогнюз" вчера, като се позовава на данни от публични регистри - имотен и търговски. Публикацията в сайта, близък до бившия основен акционер в КТБ Цветан Василев, пресъздава анонимен сигнал, който обикаля медиите от няколко месеца. В нея се твърди, че жената до Гешев - Детелина Ханчева, е свързана с Марио Кърковски, който пък от своя страна има общи фирми с Ваклин.

Пред "Дневник" Гешев отказа да коментира "лични въпроси" и, без да опровергае твърденията в публикацията, коментира къде е била публикувана тя и как издателят на сайта е получавал пари от Цветан Василев.

Александър Ваклин каза пред "Капитал", че е изпълнил два проекта с Кърковски, но са се разделили през 2009 г., а оттогава връзката име е само на хартия.

Какво показват публичните регистри

Справка в Търговския регистър показва, че на 2 януари 2013 г. Детелина Ханчева учредява фирмата ОТЕА ООД, в която държи 25%. Същия брой дялове има и дружеството "М Консулт 95" ЕООД, което е собственост на "МАВ груп" на Мартин Паралиев. Управител на "М Консулт 95" ЕООД е Марио Кърковски. През неговата фирма "МС Консулт 2004" той става съдружник в дружеството "София Централ", където негов партньор е Александър Ваклин. Фирмата на Ханчева е регистрирана на бул. "Ген. Скобелев" 11, където е регистрирана и "Ваклин груп".

Кърковски и Ваклин са съдружници в още едно дружество - "София Централ Б".

От 2014 до 2017 г. Детелина Ханчева придобива няколко имота от друга фирма - "МС Консулт 2010", чийто управител е Марио Кръковски и която до януари 2019 г. е била регистрирана също на на бул. "Ген. Скобелев" 11.

Свързани ли са

Ако оставим настрана, че заместникът на Цацаров определя въпроса като личен, от публичните регистри не става ясно дали Иван Гешев има връзка с Детелина Ханчева. В декларацията си пред Сметната палата той е отбелязал, че живее с някого на семейни начала, но не иска тази информация да се публикува. До 12 април т.г. фирмата на Детелина Ханчева "Дейна Ди Консулт" е била регистрирана на адрес във Волуяк, на който адрес през 2016 г. е въведен в експлоатация строеж с възложител Иван Гешев.

Ваклин: Нямам нищо общо с Кърковски от десет години

Иван Гешев беше най-активният говорител на прокуратурата в първите дни по делото срещу Десислав Иванчева. Негови резолюции има по множество документи от разследването, включително и по молби от Иванчева. Гешев определя "ръчно" кой да е вторият следовател по досъдебното производство, т.е. резолюцията, с която е определена следоветелката Миряна Иванова, е подписана лично от него.

"Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 г. се разделихме с Кърковски. Имахме два общи проекта заедно, които изпълнихме. Единият беше за сградата на "Скобелев" 11 - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали фирмата, защото е сложна процедурата. Така ми стоят съдружия с всевъзможни хора, с които отдавна нямам нищо общо", коментира Александър Ваклин пред "Капитал".

Публичните регистри показват малко по-различна информация. Според протокол на общо събрание на фирмата "София Централ" двамата са имали отношения поне до 2012 г., тъй като тогава като съдружници взимат решение "София Централ" да стане акционер в друго дружество - "М Консулт 95". Същата година двамата учредяват фирмата "София Централ-Б", в която са съдружници и до днес, но за 2018 и 2019 г. тя е подала нулеви финансови отчети.

От Имотния регистър се вижда, че съвместното им дружество "София Централ" продължава да извършва дейност (да продава недвижими имоти) много след 2009 г. Последната сделка там е сключена през април 2018 г.

До 24 април 2018 г. (седмица след ареста на Иванчева) двамата са съакционери в дружеството "МС Консулт 2004". За миналата година то е пуснало нулев отчет, но за 2017 г. се вижда, че е имало дейност.

Иван Гешев: Не чета "Фрог", не се учудвам да изкарат и майка ми човекоядец

"Капитал" потърси за коментар зам. главния прокурор Иван Гешев, който не пожела да коментира по същество доколко неговите лични отношения са в състояние да злепоставят разследването по делото "Иванчева". Ето какво каза той.

"Не чета сайта "Фрог" по хигиенни съображения, но виждам, че вие го четете. Препоръчвам, в случай че го четете, да направите линк от вашия сайт към съответното издание.

Втората причина, по която не чета това издание, е, че то е свързано с Цветан Василев, който се укрива в Сърбия и тази връзка е коментирана по делото КТБ от свидетели.

Не се учудвам на нищо, което може да се публикува в този сайт, включително и че майка ми е човекоядец. Явно във вашето издание сте се притеснили да публикувате това нещо, за което ми звънят от известно време и от други медии, и затова сте изчакали да излезе в друг тип медия, на която да се позовете."

В мотивите по делото срещу Иванчева, които бяха обявени тази седмица, съдът обявява, че "не може да се приеме, че свидетелят Ваклин е бил подставено лице на прокуратурата, специално използвано за провеждане на дирижиран процес против подсъдимата Иванчева. Напротив. Несъмнено е установено, че той е един сред утвърдените строители в града, с предходни обекти както в район "Младост", така и в други негови части. Процесната преписка касае само един етап от новия му строителен проект, който се движи успоредно с други проекти."

И още: "Също така самите разследващи първоначално не са обърнали особено внимание на свидетеля Ваклин – достатъчно доказателство за това е, че не са образували отделно наказателно производство, а неговият пореден сигнал е бил присъединен към вече образуваното."

Ваклин всъщност стига директно до началника на дирекция "Корупция" в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Деню Денев, който го посреща в сградата на агенцията на бул. "Черни връх", изслушва го, а след няколко дни го придружава лично в Специализираната прокуратура.

Не на последно място - по делото срещу Иванчева съдът констатира, че е имало манипулиране на СРС-тата. Става дума за първите дни, в които Ваклин е бил "окабелен" с камера и микрофон, той отива в район "Младост" в опит да се срещне с Иванчева. Докато чака пред кабинета, той разговаря с неустановен мъж, като двамата обсъждат действията на кмета. Въпросният човек се обръща към Ваклин с думите: "Ти не знам дали знаеш, аз имам оферти (не се разбира) Специализираната прокуратура за 15 000 лв. (не се разбира) те да я направят... (не се разбира). Мен целта ми е... (не се разбира)."

Съдът констатира, че тази реплика е била известна прокурорите, но те "не са направили никакъв опит да установят това лице". И още: "Което е най-тревожно – за тази среща липсва видеозапис. Свидетелят Ваклин посочи, че той не включва и не изключва СРС, като те работят непрекъснато. След като има видеозапис от срещата му със свидетеля Русев, която се провежда веднага след срещата с това лице, буди недоумение как е възможно да няма такъв видеозапис от минутите преди това."

Според съда всичко това означава, че са "предприети действия по укриване на самоличността на събеседника на свидетеля Ваклин", а отговорността за това е изцяло на прокуратурата.

Дали огласените факти, чиято логика сочи връзка между Гешев и Ваклин, са повлияли на разследването може да установи единствено Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС), ако пожелае да направи проверка по случая.

Зам. главният прокурор и бивш ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев е свързан с основния свидетел срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева - строителния предприемач Александър Ваклин.

Тази връзка може да постави под съмнение обективността на действията на разследващите по казуса, който завърши на първа инстанция с изключително тежки присъди - Иванчева получи 20 години затвор, зам.-кметицата Биляна Петрова - 15 години, а посредникът по предаването на подкупа Петко Дюлгеров - 12.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Алеле, бате К*ре, пуца бара бримчорката..."

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Тази мафиотска държава е за закриване. Само европейски съд и прокуратура могат да сложат някакъв ред в тази кочина.

 • 3
  sofianec2 avatar :-|
  Софианец

  Да бе да. Виж ми окото.....

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie

  Истории една от друга по гнусни и все с участие на прокуратурата. А това да търсят защо Булгартабак вече не съществува е непосилна за тях задача.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход