Две агенции отчитат лек превес на ГЕРБ пред БСП на евровота

Между 3 и 5 партии имат шанс да вкарат депутати в ЕП

Според социолозите избирателната активност на евровота ще е близка до тази от предишните избори за ЕП - около 2 млн. души
Според социолозите избирателната активност на евровота ще е близка до тази от предишните избори за ЕП - около 2 млн. души    ©  Юлия Лазарова
Според социолозите избирателната активност на евровота ще е близка до тази от предишните избори за ЕП - около 2 млн. души
Според социолозите избирателната активност на евровота ще е близка до тази от предишните избори за ЕП - около 2 млн. души    ©  Юлия Лазарова

За изследванията

Проучването на "Маркет линкс" е национално представително и е реализирано съвместно с bTV. Направено е по метода на прякото лично интервю сред 1024 лица в периода 11-19 май.

Проучването на "Тренд" е национално представително по поръчка на в. "24 часа". То е извършено в периода 11-17 май 2019 г. чрез проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Размерът на статистическата грешка е 3.1% при 50-процентни дялове.

Две социологически агенции - "Маркет линкс" и "Тренд", дават минимална преднина на ГЕРБ пред основния й опонент БСП три дни преди изборите за Европейски парламент на 26 май. Шанс да спечелят места в новия Европейски парламент имат между 3 и 5 партии, сочат резултатите от допитванията им.

Според проучването на агенция "Маркет линкс", проведено в периода 11-19 май сред 1024 лица по поръчка на bTV, разликата между ГЕРБ и БСП е около два процента - за ГЕРБ биха гласували 29.6%, а за БСП - 27.5% от решилите да упражнят правото си на вот.

Според управителя на агенцията Добромир Живков причината за обръщането на тенденцията от средата на този месец, когато преднина имаше БСП, е по-активната кампания на ГЕРБ и включването в нея на премиера Бойко Борисов.

"Когато премиерът излезе и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", заяви той в сутрешния блок на bTV "Тази сутрин".

Данните на Изследователски център "Тренд" също сочат минимална преднина за управляващата партия, но от един процент - за ГЕРБ биха гласували 31.5%, а подкрепата за БСП е 30.4% от решилите да гласуват. Проучването на "Тренд" е направено в периода 11-17 май по поръчка на в. "24" часа.

Между 3 и 5 партии с шанс за евродепутати

Резултатите на "Маркет линкс" сочат, че със сигурност четири партии минават изборния праг от 5.88% за влизане в Европейския парламент. Освен ГЕРБ и БСП евродепутати ще имат още ДПС и ВМРО (виж графиката). Движението е на трето място по подкрепа с 6.9%, а формацията на Красимир Каракачанов е на ръба с 5.7%.

Според Добромир Живков с шанс да спечели евродепутатски мандат е и обединението "Демократична България", което има 4.7%. Коалицията на Веселин Марешки "Воля - Българските родолюбци" има подкрепата на 2.9% от избирателите.

Данните на "Тренд" сочат, че три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, със сигурност ще имат свои представители в ЕП, а четвъртата - ВМРО, е на ръба с 5.8%. Според "Тренд" коалицията "Воля - Българските родолюбци" пък е успяла да покачи резултата си по време на кампанията и има подкрепата на 4.8% от избирателите, докато "Демократична България" е зад тях с 4.2% (виж графиката). По-надолу в подреждането е обединението около АБВ, което се явява с името на коалицията, с което БСП участваше на поредица от предишни избори - "Коалиция за България", а след тях са "Атака", "Патриоти за Валери Симеонов" и "Възраждане".

От "Тренд" уточняват, че до голяма степен разпределението на мандатите ще зависи от това дали ВМРО ще премине бариерата за влизане в Европейския парламент, както и от избирателната активност.

Сравнително ниска избирателна активност

Очакванията на "Тренд" са, че активността на вота ще бъде между 2 и 2.5 млн. души.

Около 30% от избирателите са посочили, че ще използват правото си да гласуват преференциално за определен кандидат от листата, а 39 на сто заявяват, че няма да посочат предпочитанията си. 16 на сто от всички избиратели все още не са решили за кого ще гласуват.

При "Маркет линкс" пък 41% декларират, че ще гласуват. Социолозите уточняват обаче, че това са нагласите на гражданите, докато реалното поведение в изборния ден обичайно е по-различно. Очакванията им са за избирателна активност, близка до тази от предишните избори за Европейски парламент - над 35%.