Просрочените задължения на общините намаляват до 120 млн. лв.

Общият размер на общинския дълг превишава 1.4 млрд. лв. към края на първото тримесечие

Новоизграденият бул. "Васил Левски" във Варна глътна десетки милиони, но даде дефекти още при първия дъжд
Новоизграденият бул. "Васил Левски" във Варна глътна десетки милиони, но даде дефекти още при първия дъжд    ©  Цветелина Белутова
Новоизграденият бул. "Васил Левски" във Варна глътна десетки милиони, но даде дефекти още при първия дъжд
Новоизграденият бул. "Васил Левски" във Варна глътна десетки милиони, но даде дефекти още при първия дъжд    ©  Цветелина Белутова

Просрочените задължения на общините продължават да намаляват и през първото тримесечие на 2019 г. Според данни на Министерството на финансите сумата пада до 119.8 млн. лв., или 3.8% от планираните за годината приходи плюс изравнителната субсидия, която получават общините. За справка, година по-рано просрочените задължения бяха 147.9 млн. лв. Междувременно дългът на общините продължава да расте, като към края на март сумата надвишава 1.4 млрд. лв., което е с 12% увеличение спрямо същия период на 2018 г. Местните власти използват парите от заеми за съфинансиране на европейски проекти и инвестиции.

Така инвестиционната активност също расте през първото тримесечие, но с малко. Ако към края на март миналата година капиталовите разходи на общините се равняват на 7.6% от общите им разходи, през първите три месеца на 2019 г. делът е 10.5%, което е донякъде и очаквано предвид предстоящите местни избори. Според анализа на финансовото ведомство 71 общини отчитат стойност на показателя (капиталови къмто общи разходи) над средното за страната, а едва 10 - над 30%, сред които са Варна (35.6%), Девня (32.3%), Искър (50%) и Куклен (42.9%). Друг е въпросът за ефективността на тези инвестиции - справка: новият скъп булевард в морската столица, който се оказа с дефекти малко след като беше открит с фанфари от премиера Бойко Борисов.

Какво е състоянието

Числата показват, че просрочените задължения на общините намаляват от 5.1% от планираните постъпления в бюджета до 3.8%. Общинските приходи пък нарастват с 1.5% до 579 млн. лв., но разходите растат значително по-бързо - с цели 15.5% до 1.43 млрд. лв. Задълженията за разходи намаляват символично - с 1.7% до 267 млн. лв., но пък поетите ангажименти за бъдещи такива се увеличават с 12.2% до над 2.4 млрд. лв.

Голяма промяна в цялостната картина на общинските финанси обаче няма. Приходите, които местната власт получава, се равняват на около една трета от общите постъпления. Общинският дълг расте до малко над 1.4 млрд. лв., за да се финансират европейски проекти, инвестиции и текущи разходи, като половината от сумата е на Столичната община. Събираемостта на данъци върху недвижими имоти и превозни средства остава на около 70%. А самите разходи за инвестиции остават малка част от общите.

Без нови заеми от държавата

От анализа става ясно, че от началото на годината не са договорени нови безлихвени заеми от държавния бюджет по процедурата за финансово оздравяване. Така общините с подобни заеми остават 11, а сумата на дадените средства е 29.4 млн. лв. От тях община Сливен отчита най-голямо понижение на размера на просрочените задължения - с 8 млн. лв. към март спрямо края на 2017 г., като така сумата пада под половин милион лева. Община Мизия пък изцяло е изплатила просрочените си задължения. От друга страна, в Септември размерът се увеличава с близо един милион до 2.4 млн. лв. към края на март, показват данните на финансовото ведомство.


1 коментар
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Дайте по-детайлна разбивка, де!

  София реално е една от 4-5 общини, която може стратегически да поема голям дълг и това да е добро решение.

  Нека се види останалата половина по общини - кой в какво инвестира и дали това е разумно. То е ясно, че просрочените задължения ще намаляват - нали МФ отпуска заеми на общините.

  Само че докато намаляват просрочените задължения, напълно вероятно е общините да трупат нови дългове за проекти, които не могат по никакъв начин да помогнат финансово дори в дългосрочен план. Колко кредити са теглени за съфинансиране на градинки?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход