С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 29 май 2019, 16:07, 8330 прочитания

Държавата създаде проблем с декларирането на повече от един краен собственик

Отговорната Агенция по вписванията го обясни със софтуер, но дава възможност за подаване на информацията до 31 май

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Пореден бюрократичен абсурд изникна покрай закона срещу мръсните пари, който само преди месеци изнерви десетки хиляди компании с подаване на ненужен график за обучения в ДАНС. Сега се оказва, че най-същественото изискване на закона - компаниите да декларират реалните си крайни собственици в Търговския регистър, също създава проблем. Недомислието е във формуляра на заявлението на сайта на Агенцията по вписванията, който не дава възможност да се посочи повече от един краен собственик. А естествено, в хиляди случаи фирмите имат двама или повече собственици и това логично е трябвало да бъде предвидено. Крайният срок десетки хиляди компании да подадат информацията изтича буквално след часове - на 31 май.

От отговорната Агенция по вписвания заявиха пред "Капитал", че проблемът идва оттам, че два месеца след създаването на софтуера за подаване на заявлението през октомври м.г. е последвала нова нормативна промяна през декември, с която се предвижда възможност за деклариране на повече от един крайни собственици - дружества и физически лица. От агенцията обаче заявяват, че е създадена организация, която да преодолее този проблем, без да има негативи за заявителите. Това става през методически указания, изготвени в агенцията. Те забраняват да се постановяват откази по заявленията с няколко действителни собственици.


Казусът

Пред "Капитал" адвокати на компании заявиха: "В момента съществува абсолютна техническа невъзможност да подадем вярно заявление Б7 за действителни собственици на юридически лица, защото формулярът е непълен и дава възможност за обявяване само на едно лице като упражняващо пряк и/или непряк контрол. Формулярът не дава възможност за добавяне на допълнителна информация за други лица в графата "пряк контрол" и "непряк контрол". На наш въпрос до регистъра ни отговориха, че проблемът е известен, но няма как да се поправи в момента и до края на кампанията, както и че ще получим отказ, ако попълнената информация в електронното, респ. печатно заявление, не съответства на информацията, съдържаща се в нотариално заверената декларация за установяване на собственост."

Какво е решението?Зададохме този въпрос на Агенцията по вписванията, откъдето отговориха подробно и понеже темата вълнува широк кръг от хора, публикуваме отговора без намеса (виж в карето долу).

Накратко, ако има повече от един действителен собственик, то тези данни се нанасят в съответните полета, а към заявлението се прилага "обяснителна записка" - свободен текст, в която се отбелязва необходимостта да се посочи повече от едно лице. Заявление, представено по този начин се счита за коректно попълнено, а на длъжностните лица по регистрацията изрично е указано, че откази на това основание не следва да се постановяват, става ясно от отговора на АВ.

Иначе подаването на декларациите за реални собственици засяга вероятно десетки хиляди фирми, неясно колко. Причината - в закона почти в последния момент бяха приети и серия нови промени, които предвиждат, че заявления за действителните собственици се подават само когато те вече не са вписани на друго основание в партидата му. Но юристи коментираха, че текстовете не са ясни и много дружества за всеки случай подават декларации. Активните компании в страната са около 350 хил.
Агенцията по вписванията: Има технически начин да се въведат данните, откази не се постановяват

"В отговор на поставения въпрос за правилното попълване на образец Б7 съгласно изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари, следва да се има предвид следното:

Във връзка с влизане в сила на ЗМИП е утвърдено заявление по образец Б7 за вписване на обстоятелства за действителни собственици с Наредба №1/2017 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел - с изм. и доп. ДВ, бр.88 от 23 октомври 2018 г. Съгласно изискванията на ЗМИП Агенция по вписванията е осигурила в срока до 31.01.2019 г. възможност за подаване на заявления относно действителните собственици, като е разработила и въвела в експлоатация софтуер, съгласно утвърдения образец Б7. Два месеца след утвърждаване на образеца на заявление Б7 е приета декларацията по чл.63, ал.4 от ЗМИП, неразделна част от Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (приет с ПМС №357 от 31.12.2018 г., обн. ДВ, бр.3 от 8 януари 2019г.). В декларация по чл.63, ал.4 от Закона за мерките срещу изпиране на пари е възможно посочване на повече от едно юридическо лице, но в полета 537 и 538 на заявление Б7, потребителите на ТРРЮЛНЦ могат да посочат подлежащите на вписване данни само за едно юридическо лице.

Тъй като в толкова кратък срок не бе възможна отново софтуерна промяна, в изградената нова функционалност са предприети следните мерки, с цел осигуряване на възможност за гражданите за коректно подаване на изискуемите по ЗМИП данни:

1. На 21 февруари 2019 г., с методически указания към длъжностните лица по регистрация е въведен ред за третиране на посочения казус, включително е посочен начинът как технически да се въвеждат данните от декларацията в информационната система. (Методическите указания виж вляво). Изрично е указано, че откази на това основание не следва да се постановяват.

2. Всички служители на АВ, както и контактният център към АВ, предоставят информация на потребителите, че при попълване на електронно заявление и заявяване на данни за две и повече юридически лица в поле №537 и поле №538, следва към заявлението Б7 да приложат "обяснителна записка", свободен текст, в която да се посочи, че е необходимо в съответните полета да фигурира повече от едно лице, така както е предвидено в декларацията по чл.63, ал.4 от ЗМИП.

3. Информация е публикувана и на официалната страница на Агенция по вписванията в секция "Въпроси и отговори" на адрес https://www.registryagency.bg/bg/registri/targovski-registar/vprosi-i-otgovori/ (бел.ред. Обяснението, публикувано там, гласи: "При попълване на електронно заявление и заявяване на данни за две и повече юридически лица в поле №537 и поле №538, следва към заявлението Б7 да приложите "обяснителна записка", свободен текст, в която да посочите, че е необходимо в съответните полета да фигурира повече от едно лице, така както сте декларирали и в декларацията по чл.63, ал.4 от ЗМИП. Така представеното заявление ще се счита за коректно попълнено.")

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ГБС ще ремонтира "Струма" срещу 1.8 млн. лв. и срок от 4 месеца ГБС ще ремонтира "Струма" срещу 1.8 млн. лв. и срок от 4 месеца

Под съоръжения в страната са открити не само сметища и струпани гуми, но и овчарник

23 авг 2019, 191 прочитания

Чума отвъд прасетата Чума отвъд прасетата

Африканската чума по свинете вече засяга и бизнеса в горите

23 авг 2019, 232 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Общини ще имат достъп до още 390 млн. лв. за борба с мръсния въздух

Новите средства са само за нов екологичен градски транспорт, докато парите за подмяна на битовото отопление - по-големият замърсител, са три пъти по-малко

Сметищата на гнева в Русия

Боклукът се превръща в политически проблем, който канализира недоволството и обединява различни групи около една кауза

Три заменки в "Младост" не стигат

Столична община предизборно тушира напрежението в квартала, като спаси от застрояване няколко терена. Още 30 подобни случая чакат развръзка

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците