Казусът "Пеевски и Карадайъ": да се откажеш от участие в изборите след изборите

Порочната практика, допусната от ЦИК през 2014 г. при първия отказ на Делян Пеевски, е по същество подмяна на вота

В сряда, при второто си публично появаване в Народното събрание през мандата на настоящия парламент, депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще се откаже от участие в Европарламента, за да остане български депутат, защото тук е по-необходим. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ще се откаже от участие в европарламента още преди изборите
В сряда, при второто си публично появаване в Народното събрание през мандата на настоящия парламент, депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще се откаже от участие в Европарламента, за да остане български депутат, защото тук е по-необходим. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ще се откаже от участие в европарламента още преди изборите    ©  Юлия Лазарова
В сряда, при второто си публично появаване в Народното събрание през мандата на настоящия парламент, депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще се откаже от участие в Европарламента, за да остане български депутат, защото тук е по-необходим. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ще се откаже от участие в европарламента още преди изборите
В сряда, при второто си публично появаване в Народното събрание през мандата на настоящия парламент, депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще се откаже от участие в Европарламента, за да остане български депутат, защото тук е по-необходим. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ще се откаже от участие в европарламента още преди изборите    ©  Юлия Лазарова
С две решения, публикувани в четвъртък вечерта, ЦИК заличи от кандидатската листа на ДПС първия и втория в списъка - лидера на партията Мустафа Карадайъ и бизнесмена Делян Пеевски. Двамата са заявили, че не желаят ЦИК да ги обяви за избрани за евродепутати. ЦИК обаче е приела, че по същество по този начин те оттеглят съгласието си за участие в изборите, което всъщност вече е факт – двамата се участваха в изборите и бяха избрани.

Един от най-тежките скандали в предишната Централната избирателна комисия (ЦИК) за петте й години мандат беше по повод искането на Делян Пеевски от май 2014 г. да не бъде обявен за избран за евродепутат, а на негово място да влезе следващият в листата, защото той е решил да остане народен представител в България. На сайта на ЦИК стоят решенията и протоколите оттогава, запечатали как в рамките на 10 часа част от членовете на комисията си промениха мнението - както предната вечер защитаваха тезата, че избраният няма право на отказ след изборния ден, а само преди изборите, така и на следващата сутрин гласуваха за заличаването на Пеевски от листата. (Двете решения можете да видите тук и тук)

Пет години по-късно Делян Пеевски отново е втори в листата на ДПС за Европейския парламент и отново се отказва след като вече е избран, а на ЦИК остава единствено да оповести волята на избирателя. Този път от мандат в ЕП се отказва и лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който месец по-рано е подписал декларация, че е готов да участва в европейските избори като кандидат.

Казусът има много страни:

Юридическа – допустимо ли е ЦИК да пренарежда изборните листи, след като вече избирателят се е произнесъл и не е ли това подмяна на вота му.

Политическа – какви са действителните мотиви на двамата да се кандидатират и какви са истинските причини Пеевски отново да се откаже. И има ли нещо вярно в коментарите, че причината и двата пъти е в категоричните сигнали, които изпращат Брюксел и АЛДЕ.

Морална – избирателите на ДПС гласуваха за хора, които всъщност ги лъжеха, че искат да ги представляват в Европейския парламент.

През май 2014 г. в крайна сметка след много разправии ЦИК прие заявлението на Пеевски, че се отказва от мандата си, като прие, че това е равносилно на оттегляне на съгласието му, дадено в началото на изборната кампания за участие в евровота. Още тогава се чуха много силни аргументи защо това е недопустимо, но тази теза в ЦИК докрай отстояваха само бившата конституционна съдийка Маргарита Златарева (малко след това тя напусна ЦИК), адвокат Иво Ивков и от политологът Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК.

Да се откажеш от участие в изборите след изборите

Няма как да се оттеглиш от участие в изборите след изборите, тогава вече си избран и единственото, което може да направи ЦИК, е да обяви резултата от народната воля - това по същество е тезата, застъпвана от опонентите на решението от преди пет години, което сегашната ЦИК най-вероятно ще повтори ( няма институция в държавата, която да е скършила хатъра на депутата на ДПС). А функцията на комисията е да гарантира честността на изборите и да утвърди вота на избирателите такъв, какъвто е.

Изборният кодекс (ИК) допуска пренареждане на кандидатските листи поради отпадане на даден кандидат само до определен срок преди изборите. Това може да стане не по-късно от 7 дни преди изборния ден, когато някой от кандидатите почине или изпадне в трайна невъзможност да участва, и не по-късно от 30 дни преди изборите, когато някой от кандидатите се откаже. Тези срокове в чл. 368, ал. 4 от ИК губят смисъл, ако се приеме, че след изборите избраният вече кандидат може да се оттегли и да пренареди листата. Разбира се, никой не може да задължи някого непременно да стане депутат, ако междувременно е променил намеренията си, но след избора той вече може да подаде оставка само пред органа, в който е избран.

По думите на Маргарита Златарева от май 2014 г.: "Европейският парламент дали ще гласува тази оставка или не, е без значение. След това ние (ЦИК, б. а.) ще упражним правомощието си да обявим следващия в листата... Поради тази причина мисля, че в случая се касае до едно предсрочно прекратяване поради подаване на оставка и пренареждането на листата не може да стане по този начин от ЦИК. Оставката се подава до Европейския парламент и едва тогава ЦИК ще се произнесе по обявяването на следващия кандидат в листата. ЦИК е един административен орган. Той трябва да приема документи и да обявява резултати. ЦИК не може да пренарежда листата, това е правомощие, което не можем да си присвоим. Ролята на партията да размества листата след създаден избор също е невъзможна", коментира тя тогава.

Тези аргументи са изцяло валидни и сега

Другояче казано, правилният подход да бъдат освободени Карадайъ и Пеевски от мандата си като евродепутати оттук нататък е да подадат оставки пред Европейския парламент, след като той се конституира на 1 юли.

Капризът на Пеевски да се кандидатира за избори за европарламента и да се отказва след провеждането им има сериозни политически последици в няколко насоки. Очевидно е, че той се отказва пред ЦИК, защото иначе, ако бъде обявен за избран в европарламента, ще изпадне в несъвместимост със сегашната си позиция като депутат в Народното събрание. Вече се чуха коментари, че и предишния път, и сега причината Пеевски да се отказва е в ясните сигнали от Брюксел за неприемливостта на присъствието му в европейската институция. Дори му се наложи да опровергава тези коментари при появата си в Народното събрание в сряда. Друг е въпросът на какво са дължи упорството му да участва в тези избори.

Колкото до заявленията на Пеевски и Карадайъ, че са застанали начело на листата, за да увличат избиратели с авторитета си, можеше да е смешно, ако политиката в България не беше плачевна. Тези избори за пореден път го доказаха.

Но решението по казуса "Пеевски" от май 2014 г. отпуши една порочна практика, при която всеки може да се откаже след изборите и това да се приема за нормално. Член на предходната ЦИК оприличава това решение на отваряне на кутията на Пандора, при което овакантяването на депутатско място в Народното събрание понякога предизвиква верижни откази на избраните кандидати. Най-пресният пример е след оставката на Делян Добрев от парламента - едва четвъртият след него в хасковската листа на ГЕРБ прие да заеме мястото му, но без ЦИК да обявява предшествениците му за избрани, пък те да подадат оставки пред парламента, а с просто заявление до комисията да ги прескочи. Това е и начин за непроследим натиск и пренареждане на резултатите от изборите - по този механизъм например се отказаха и доста от депутатите на ДПС, избрани по метода 15/15 на парламентарните избори през 2017 г.

Цветозар Томов: Не е редно ЦИК да насърчава измамата на избирателитеЗа мен с тези си решения ЦИК насърчава една практика на измама на избирателите извън юридическия контекст на въпроса. Не е редно, в която и да е изборна кампания да участват хора, които възнамеряват да се откажат пред ЦИК от правомощията, които им дава изборът, защото нейната роля е да регистрира избора на хората. И в крайна сметка, ние никога не знаем дали и доколко хората са се повлияли от подреждането в дадена листа. За мен това е изборна измама, която ЦИК допуска с подобни решения.

Колкото по-безпроблемна става тази подмяна на листите през ЦИК, толкова повече ще се разширяват тези практики. Аз мога да си представя ситуация, при която в гонитбата на гласове могат да се включат популярни лица, нямащи нищо общо с политиката – артисти, певци, спортисти, чиято единствена роля ще бъде отново да подведат избирателите. И най-вече ЦИК няма никакви законни основания да излиза извън ролята на регистратор на вота на избирателите. Това извиване на ръцете на институциите, което Пеевски го превърна в спорт за удоволствие, следва да бъде прекратено по някакъв начин.