Ужилването на пчеларството

Официално са подадени 58 сигнала за отравяне на пчели, но според бранша случаите са много повече

Ужилването на пчеларството

Сигналите за отравяне на пчели растат главоломно

Деница Ватева, Мара Георгиева
11240 прочитания

Официално са подадени 58 сигнала за отравяне на пчели, но според бранша случаите са много повече

© Цветелина Белутова


Темата накратко
  • Сигналите за отравяне на пчели от препарати за растителна защита главоломно растат през тази година.
  • От сектора смятат, че контролът е силно занижен.
  • Проблемът е на път да влезе и в дневния ред на европейската политика.

"Да спасим пчелите". Това е последната, 34-а гражданска инициатива, която ЕК регистрира в настоящия си мандат по предложение на организации в Германия. От 27 май започна да тече едногодишен срок, в който организаторите трябва да съберат 1 млн. подписа в поне седем държави - членки на ЕС, в подкрепата й, за да може исканията (повече за тях в карето) да влязат задължително в политическия дневен ред на Брюксел. А шансът й за успех не изглежда никак малък: при необходими поне 72 хил. подписа в Германия само в провинция в Бавария вече са събрани рекордните 1.7 млн. гласа за подкрепа.

Новата гражданска инициатива е ясен знак за проблем в ЕС, който силно засяга и България. В последните години се увеличават сигналите за отровени от препарати за растителна защита пчели, а през тази година те идват от плашещо много области в страната. Дотолкова, че пчеларите дори поискаха на протест криминализация на такива действия от земеделци.

Колко голям е проблемът

В България са регистрирани близо 790 хил. пчелни семейства по данни на земеделското министерство, като броят им нараства през всяка от последните пет години. През 2017 г. са произведени 11 807 тона мед, което е увеличение с над 1500 тона спрямо предходната година. Ако количеството се умножи по посочената от Националния статистически институт през май средна цена за килограм мед - 6.08 лв., това означава, че пазарът на тази продукция е за близо 72 млн. лв. През 2017 г. са загинали над 66 хил. пчелни семейства, като причините за това са разнородни: глад, болести, неподходяща грижа, натравяния. Така при среден добив 19.9 килограма мед за едно семейство това означава потенциални загуби за над 7.9 млн. лв.

Извън сухата статистика обаче през последните седмици в сектора се надигна силно недоволство заради един очертаващ се масов проблем - натравянето на пчелите. Сигнали за това е имало и през предходни години, но през 2019 г. те обхващат много региони на страната. Или както твърди председателят на обединения пчеларски съюз Михаил Михайлов: "През тази година отравянето е тотално. Започна по-рано и засегна много повече области." По данни на организацията през последния месец най-много сигнали има в районите на Плевен, Добрич, Шумен, Варна, Ямбол, Кюстендил, Бургас и др. Общото между всички тях е, че там се развива интензивно земеделие. Според Симеон Тодоров, председател на сдружение "Клуб на пчеларите No1", всяка година един регион на България "пострадва жестоко от пръскането с отрови на земеделските култури и пчелите измират". "Тази година пострадалите са в много повече области", обаче казва той.

Че има ръст на сигналите, се вижда и през данните на държавните институции. В отговор на въпроси от Агенцията по храните съобщиха, че в сравнение на миналата година е отчетен ръст на постъпилите официални сигнали. До 16 май включително са подадени 58 жалби от районите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кюстендил, Стара Загора, Плевен, Разград, Шумен и Добрич. Това показва и географско разширение на проблема.

Враг в кошера

Съвместното съжителство на пчеларството и интензивното земеделие е уредено в наредба на земеделското министерство. В нея се посочва, че фермерите трябва да уведомяват пчеларите в региона, когато предстои да третират с препарати нивите си, както и че не могат да го правят в светлата част от деня. Нарушаването на това води до глоби - между 4 и 8 хил. лв. Случаите от последния месец обаче сочат, че тези правила са само на хартия. Пчелари разказват, че много от земеделците или не подават въобще уведомления, или "удължават" посочените третирания на растенията си. От обединения пчеларски съюз дават и абсурден пример: дори държавното предприятие БДЖ най-редовно пръска растителността около жп линиите в страната, без да спазва режима за пчеларството.

"Липсва контрол от страна на държавата за времевия диапазон, в който се пръска с препарати, както и контрол над самите препарати – използват се препарати, които не са разрешени за употреба в ЕС и чиято концентрация е в пъти над приетата. Освен това се говори, че има случаи, когато препаратите се смесват с меласа, за да се унищожи вредител, но това привлича пчелите, включително и дивите", разказва Петко Симеонов от сдружението на производителите на биологичен мед. Според Симеон Тодоров земеделците не се страхуват от размера на глобите и когато реколтата им се разболее, те веднага започват да пръскат с хербициди, пестициди, фунгициди, без да се интересуват от последствията за пчелите. "Има едно тотално безхаберие. Текстовете в наредбата не се изпълняват и това не се контролира", обобщава Михаил Михайлов. Така фирмите от сектора влизат в омагьосан кръг: правилата не се спазват, пчелните семейства умират, а застраховките не покриват риска смъртност при пчелите при отравяне. Ходът на пчеларите е да подадат официална жалба, да платят изследването, да се открие кой е земеделецът, нарушил забраните, и да се търси компенсация по съдебен път за празните кошери. Според Обединения пчеларски съюз обаче в България има само един случай, в който пчелар е успял да извърви цялата процедура и да спечели дело за обезщетение срещу земеделец, а повечето дори въобще не подавали и жалба.

Тези от тях, които са го направили обаче, не изглежда да са постигнали някакви резултати. През тази година агенцията по храните не е установила масово натравяне на пчели, за каквото твърдят компаниите в сектора. От институцията съобщиха в отговор на въпроси, че са взети 18 растителни и 25 проби от пчели. Осем от тях въобще не са стигнали до анализ - жалбоподателят е отказал такъв, най-вероятно заради таксата, която трябва да плати. Същевременно при четири от останалите проби няма установени продукти за растителна защита, а при три други - в района на Кюстендил, е установено недохранване на пчелите. При една от пробите е установено вещество, съдържащо се във ветеринарни продукти и акарицид, а при друга комисия е заподозряла, че смъртността на пчелите е причинена от продукт за растителна защита на рапица, но впоследствие лабораторния анализ е установил, че растителната проба и тази от пчелите съвпадат само при едно от активните вещества на продукта. Това е довело и до скромните един акт за отравяне на пчели и две покани за явяване на изслушване на земеделските стопани. В страната са съставени и пет акта за неуведомяване на пчеларите за пръскане с препарати.

Защо казусът е по-голям

Всъщност казусът с натравянето на пчелите е сигнал за много по-голям проблем от преките финансови загуби на сектора. Подозренията на сектора, че в страната се пръска безконтролно с внесени от Турция неразрешени препарати, които са по-евтини и ефективни, е въпрос, касаещ и качеството на храните. Или както казва Симеон Тодоров: "Пчелите са индикатор, че ние, хората, също сме тровени." Проблемите на пчелите влияят и върху самото земеделие - опрашваните от тях растения имат по-висок добив. Затова сега е важно и какво ще предприеме земеделското министерство, което вече започна работа по промени в наредбата за сектора. Според Михаил Михайлов най-важното е да се засили контролът от страна на институциите, както и да се информират масово земеделците ежегодно за задълженията им. По думите му трябва да има и компенсаторен механизъм.

Други пчелари са доста по-крайни в исканията си - някои от тях настояват глобите за нарушаване на забраните да бъдат увеличени многократно, а някои дори искат натравянето на пчели да бъде криминализирано.

Какво иска гражданската инициатива за пчелите

Заведената гражданска инициатива за спасяването на пчелите настоява за промени в Общата селскостопанска политика на ЕС, които ще направят насърчаването на биологичното разнообразие обща цел за всички държави членки. Исканията са да бъде намалена драстично употребата на пестициди и да бъдат забранени без никакви изключения тези от тях, които вредят на пчеларството, включително и чрез преразглеждане на критериите за допустимост на препаратите до пазара. Инициативата настоява още да се създадат защитени зони за пчеларство и да се засилят научните проучвания в сектора. Ако тя събере необходимите подписи, в рамките на 3 месеца ЕК ще трябва да разгледа исканията и да предприеме или отхвърли аргументирано действия по нея, включващи промени в законодателството. Някои пчеларски организации в Европа вече настояват Брюксел да стимулират използването на щадящи растителни препарати от земеделците чрез промени в схемите за субсидиране.
Темата накратко
  • Сигналите за отравяне на пчели от препарати за растителна защита главоломно растат през тази година.
  • От сектора смятат, че контролът е силно занижен.
  • Проблемът е на път да влезе и в дневния ред на европейската политика.

"Да спасим пчелите". Това е последната, 34-а гражданска инициатива, която ЕК регистрира в настоящия си мандат по предложение на организации в Германия. От 27 май започна да тече едногодишен срок, в който организаторите трябва да съберат 1 млн. подписа в поне седем държави - членки на ЕС, в подкрепата й, за да може исканията (повече за тях в карето) да влязат задължително в политическия дневен ред на Брюксел. А шансът й за успех не изглежда никак малък: при необходими поне 72 хил. подписа в Германия само в провинция в Бавария вече са събрани рекордните 1.7 млн. гласа за подкрепа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал