Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Папа Франциск призова етническите румънци и унгарци да загърбят противоречията помежду си по време на посещението си в Трансилвания в събота. Въпреки лошото време повече от 80 хил. души се събраха да видят на живо главата на римокатолическата църква по време на втория ден от посещението му в Румъния.

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Офшорката, която се опита да превземе "Дунарит", е заличена; Министерството на здравеопазването поправя лекарствената наредба; Бюджетният излишък набъбна почти до 3 млрд. лв.; Кметството ще реновира столичния парк "Дружба"; Започва битката за наследник на Тереса Мей

4140 прочитания

Папа Франциск призова етническите румънци и унгарци да загърбят противоречията помежду си по време на посещението си в Трансилвания в събота. Въпреки лошото време повече от 80 хил. души се събраха да видят на живо главата на римокатолическата църква по време на втория ден от посещението му в Румъния.

© Inquam Photos


След затихването на изборните страсти този уикенд премина сравнително спокойно във вътрешнополитически план. Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов проговори с огорчение за оставката си, обявявайки пред Би Ти Ви, че "няма да каже лоша дума" за Борисов и че вече имал 3-4 предложения за работа, както и покана от политическа партия.

За сметка на спокойствието в политиката обаче България попадна в капана на природните стихии. Проливни дъждове и градушки имаше на много места на страната, като близо 62 литра на квадратен метър се изляха за два часа в района на Хасково в събота вечерта, превръщайки центъра на града в езеро. Ден по-рано силни бури нанесоха щети и в Стара Загора и Пловдив. Над Южна България пък са изстреляни над 780 противоградни ракети.

В международен план уикендът започна трагично, след като разгневен общински служител в кметството на американския град Вирджиния бийч откри огън по свои колеги и уби 12 от тях. Великобритания пък се подготвя за политическа буря в контекста на предстоящото оттегляне на премиера Тереза Мей и наддаването за неин наследник. И за да бъде бурята още по-гръмотевична, в нея се включи и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той идва на официално посещение в страната в понеделник, открито се обяви в подкрепа на крайния "брекзитър" Борис Джонсън за наследник на Мей и призова за излизане от ЕС на всяка цена в края на октомври.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Офшорката, която се опита да превземе "Дунарит", е заличена

Офшорната компания Viafot Limited, която от 2016 г. поведе битка с "Емко" за контрола над оръжейния завод "Дунарит", е заличена в регистъра на Британските Вирджински острови на 1 ноември 2017 г. Това става ясно от документи, представени по партидата на българското й дъщерно дружество "Виафот инвестмънт България", с което и самото то иска да бъде ликвидирано. Така реално се оказва, че българското дружество, което води няколко съдебни дела и по чиито искове разрешеното от КЗК придобиване на "Дунарит" от "Емко" беше върнато и набързо забранено, реално от година и половина няма собственик.

Активизацията за закриването на "Виафот" обаче идва чак след като в началото на 2019 г. "Биволъ" публикува документи от Panama Papers, според които краен собственик на офшорката е близкият до депутата Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов. По същото време започна и кампанията по деклариране на действителни собственици по новите изисквания на закона за мерките срещу изпиране, като в петък изтече срокът за това. След като "Виафот" вече няма собственик и е в ликвидация, за него няма да има какво да декларира.

Министерството на здравеопазването поправя наредба, провокираща лекарствен дефицит

Фотограф: Николай Дойчинов

Болниците занапред вече ще могат да купуват лекарства, които са на по-висока стойност от записаната в лекарствения списък, подготвен от държавните здравни институции. Това предлага здравното министерство в проектонаредба за условията за регулиране на цените на лекарствата. Причината е, че заради честите промени в цените на медикаментите се оказва, че доставчиците са купили стока на цена например 100 лв. опаковката, а междувременно Съветът по цените на лекарствата служебно е намалил цената на 90 лв., тъй като е открил такава цена в друга европейска държава.

Наредбата, която вменява задължение на болниците да купуват по най-ниската действаща цена, влезе в сила от 1 април. Сега здравното министерство, което предложи текста с цел да пести от плащания за лекарства, иска да го отмени. Причината е, че е получило множество сигнали от болниците за писмен и устен отказ на дистрибуторите да доставят животоспасяващи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови, ендокринни, неврологични, офталмологични заболявания, антимикробни средства, обезболяващи и разтвори, които са неразривна част от лечебния процес.

Бюджетният излишък набъбна почти до 3 млрд. лв.

Бюджетният излишък продължава да гони рекордите от предкризисната 2008 г. Превишението на приходите над разходите вече достига 2.98 млрд. лв. към май, или 2.6% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2019 г., което е най-високата сума за този период от годината от последното десетилетие. Докато постъпленията се изстрелват нагоре със 17% повишение на годишна база до 18.7 млрд. лв., разходите нарастват далеч по-скромно – с 8% до 15.7 млрд. лв. Това показват предварителните данни на Министерството на финансите, публикувани в петък.

По закон тази година бюджетът е планиран на касов дефицит от 0.5% от БВП, или 600 млн. лв. По подобен начин през последните три години държавните финанси се планират на минус, но в края на годината излизат на плюс. Междувременно правителството преразпределя част от парите към проекти, които не присъстват в първоначалния план на бюджета и не минават през обществено и парламентарно обсъждане. А предвид, че тази есен ще има местни избори, вероятно немалка част от сумата ще отиде като допълнителни траншове за общините.

Кметството ще реновира столичния парк "Дружба"

Столичната община обяви търг за обновление на парк "Дружба" с прогнозна стойност 1.2 млн. лв. с ДДС. Поръчката включва изграждане на детски площадки, фитнес на открито, кучешка градинка, сцена за събития на открито с площ 1200 кв.м. и осветление.

Според документацията към поръчката асфалтовата настилка ще се възстанови на местата, на които има нужда. Планира се и изграждането на център за районни събития, където ще има амфитеатрални места за посетители и сцена. За целта ще бъде осигурено парково осветление в тази част.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Еверест се задръсти

Източник: The New York Times

Изкачването на най-високия връх на света Еверест става все по-смъртоносно занимание, но не само заради традиционните рискове, свързани с катерачеството. От началото на 2019 г. досега Джомолунгма, както местните го наричат, е взел 11 жертви, което е повече от всяка от последните три години. Към традиционните опасности, дебнещи по време на подобна рискова операция (като падане, височинна болест и изгубване), през тази година се добавят още няколко – пренаселеността по маршрутите заради издаването на твърде много разрешителни, лошото време, довело до скъсяване на времевия прозорец за катерене, и включването на авантюристи, които правят опити да го покорят без позволение.

Редица снимки и видеа от тази година показват истински задръствания на над 8000 метра височина. На 23 май се оформя опашка от стотици катерачи, чакащи часове наред в подножието на Еверест, за да могат да го достигнат. Това е повишило многократно риска от измръзване или височинна болест за всеки един от тях. Образувалото се задръстване по тясната пътека към върха според The New York Times е било от около 250-300 души, които са решили да се възползват от хубавото време. Двама от тях загиват на слизане, като се предполага, че причината е трафикът от хора. Създалата се ситуация поставя под съмнение ефективността на регулаторните мерки, налагани от страна на непалското правителство.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Британският премиер Тереза Мей подава оставка

Източник: Reuters

Тереза Мей слиза от поста на британски консервативен лидер на 7 юни. Досега 12 потвърдени кандидати се включват в надпреварата за нов ръководител на торите, който ще стане и нов премиер. Крайният срок за номинациите е седмицата, започваща от 10 юни.

За фаворит се смята бившият външен министър Борис Джонсън, който заяви, че иска да предоговори с Брюксел условията по споразумението за напускането на ЕС на Мей. От 12-те кандидати поне половината казват, че са готови да излязат от съюза, както е планирано – в края на октомври, със или без сделка.

Дискусия за бъдещето на Борисовата градина

Проект на Подробен устройствен план на Борисова градина ще бъде дискутиран на 5 юни от 17:30 в сградата на УАСГ в София. Документът ще бъде представен от ръководителя на авторския екип арх. Атанас Ковачев. По идеята се работи още от 2015 г., но тя се препъва в големия проблем, който напоследък спъва управлението на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова - липсата на доверие.

По всичко изглежда, че първият опит на Столичната община да планира и регулира развитието на Борисовата градина по-скоро върви към провал. Граждански сдружения, природозащитници, общински съветници от опозицията се обявиха против документа и видяха в него заплаха за целостта на парка и за зелените площи. Засегнати се почувстваха и големите собственици в парка.

Започва обсъждането на газовия хъб "Балкан"

Фотограф: Надежда Чипева

На 4 юни в комисията по енергетика към Народното събрание ще се проведе кръгла маса, на която ще бъде представена концепция реализацията на газов хъб "Балкан". Целта е да се очертаят необходимите промени в законодателството, които да позволят борсова търговия с природен газ и да осигурят възможност за пренос на количества в различни посоки.

Очаква се хъбът да бъде захранван освен с руски газ и с такъв от междусистемната връзка с Гърция, който може да бъде каспийски или LNG.

Очакват се по-подробни данни за икономиката през първото тримесечие

В четвъртък Националният статистически институт (НСИ) ще публикува предварителни данни за брутния вътрешен продукт (БВП) в България за периода януари - март, както и данните за производителността на труда.

Това е първа ревизия на публикуваните преди месец експресни оценки, които показаха икономически ръст от 3.4% на годишна база, ускорение на износа и забавяне на темпа на потреблението и инвестициите. Като цяло очакванията са тази година да е по-добра за българската икономика спрямо 2018 г.

OUT_OFF_OFFICE

Тичай!

3 - 7.06.

Седмицата от 3 до 6 юни ще бъде посветена на вечерните 5 км бягания. Идеята на инициативата е да стимулира всички, желаещи да спортуват след края на работния ден. Бяганията продължават 45 минути, а ако досега не сте участвали в 5 км бягания, е необходимо да се регистрирате предварително.

Борисовата градина или Южния парк, от 19 ч., регистрация на: www.5kmrun.bg

Седмица на доброволчеството

3.06.

"Героите говорят" е събитие, по време на което ще можете да се запознаете от първо лице с историите на доброволци, организации и компании в България. Своите преживяния на живо ще разкажат хора от фондация "Очи на четири лапи", сдружение "Алцхаймер България", "Отвъд спорта", "Фабрика за идеи", социалната кухня към храма "Св. пророк Илия", фондация "Подарете книга" и TimeHeroes. Събитието е част от Седмицата на доброволчеството в България.

В кино "Култура", от 19 ч.

Изложба

до 11.06.

Чешкият център в София ще представи изложба с най-популярните чешки играчки. Тя носи заглавието "Mini Wonders – чешката играчка вчера и днес". Изложбата е част от програмата, отбелязваща 100 години от създаването на Чехословакия през 2018 г.

В Чешкия център в София

След затихването на изборните страсти този уикенд премина сравнително спокойно във вътрешнополитически план. Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов проговори с огорчение за оставката си, обявявайки пред Би Ти Ви, че "няма да каже лоша дума" за Борисов и че вече имал 3-4 предложения за работа, както и покана от политическа партия.

За сметка на спокойствието в политиката обаче България попадна в капана на природните стихии. Проливни дъждове и градушки имаше на много места на страната, като близо 62 литра на квадратен метър се изляха за два часа в района на Хасково в събота вечерта, превръщайки центъра на града в езеро. Ден по-рано силни бури нанесоха щети и в Стара Загора и Пловдив. Над Южна България пък са изстреляни над 780 противоградни ракети.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK