Максималната цена на F-16 за България набъбна с над 1 млрд. лв.

САЩ одобряват продажба на осем изтребителя на стойност до 2.925 млрд. лв.

Министерство на отбраната ще се ограничи до "необходимите бойни способности в рамките на $1.2 млрд.".

Максималната цена за осемте изтребителя F-16 Block 70, които България иска да придобие, и оборудването за тях ще е около 1.673 млрд. долара, или приблизително 2.925 млрд. лв. Това става ясно от съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ, публикувано късно снощи българско време. От информацията не става ясно дали максимално одобреният бюджет включва ДДС или не." България ще получи ескадрила модернизирани многофункционални бойни самолети, гарантиращи, че страната ще може ефективно да действа в опасна среда, и ще подобри оперативната съвместимост на военновъздушните сили с американски и НАТО сили. Понастоящем България разчита на Съединените щати и Обединеното кралство за съвместен ер полисинг", се отбелязва също в съобщението на агенцията.

Документите по проекта вече са одобрени от Държавния департамент и на 30 май са внесени в Конгреса, който има последната дума при продажба на американско оръжие на други държави по програмата Foreign Military Sales (FMS). Оттук нататък тече двуседмичен срок, в който САЩ трябва да предоставят проектодоговора на България. Обявената вчера сума надхвърля с около 1.1 млрд. лв. първоначално гласувания от българския парламент максимален бюджет за нови многоцелеви бойни самолети, който беше в размер на 1.8 млрд. с ДДС. Впоследствие Народното събрание разреши на правителството да преговаря със САЩ без ограничения във финансовата рамка, като неофициално обявените очаквания бяха сделката да се договаря при пределни нива на бюджета от порядъка на 2.3-2.5 млрд. лв.

Вероятно точно затова българското военно министерство днес изрично подчертава, че "това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България". От отбранителното ведомство също така твърдят, че "очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1.2 млрд. долара", тоест около 2.1 млрд. лв. Това би трябвало да означава, че голяма част от първоначално заявеното оборудване, въоръжение, логистичен пакет и съпътстващи услуги вероятно трябва да бъдат редуцирани или изведени в отделни договори.

От съобщението на САЩ става ясно също, че българската страна е поискала осемте F-16 да са въоръжени с 16 ракети за далечен въздушен бой AIM-120C-7 AMRAAM и 24 ракети AIM-9X Sidewinder за близък, което е по-скоро скромен пакект за ер полисинг. По отношение на въоръжението за атака на наземни цели страната ни иска само 52 боеприпаса и целеуказващи контейнери само за половината от заявените самолети. Така че не е много ясно точно откъде ще може да се реже, за да се достигне приблизителната желана цена в размер около 2.1 млрд. лв.

"След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи", отбелязват от българското военно министерство. Чисто процедурно страната ни има 60 дни, в които да одобри проектодоговора или да започне предоговарянето му, след като получи от САЩ официалния отговор (Letter of Offer and Acceptance – LOA).

"Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.", коментираха по-късно днес от посолството на САЩ у нас. "Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба.", допълват от дипломатическата мисия.

"Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин", коментираха днес и от отбранителната корпорация Lockheed Martin, която е доставчик на изтребителите F-16.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-P
  Николов

  Честито!

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Ако Боко хариже тези милиарди на САЩ със сигурност ще се прости с властта си.

  Щото в другата статия в броя пише как нямало пари за АМ Черно Море. Дори нямало няколко милиона да направят пред-проектиране.

 • 3
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  Така става при състезание с един кон, след като нашите тикви рано-рано отстраниха останалите участници и публично заявиха, че ще купуват Ф16, преди още да са договорили цената. Нечовешка гербаджийска глупост, за която ще плащаме всички ние. Само в условията на конкуренция между отделните производители може да се постигне по-ниска цена. Както написах и преди месеци, дори да са избрали Ф16, правилният ход беше да се блъфира и да се обяви, че шведските изтребители са по-изгодни и с по-голем шанс за сделка, за да започнат американците да свалят цената. Тогава получих много минуси - плащайте сега да ви дойде акъла.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  С 3 млрд. можем да направим тунел под Шипка, магистрала "Черно море" и Хемус едновременно.

  Тези няколко самолета ще са точно толкова ефективни във военни действия, колкото ефективен е бил героизма на Списаревски за спирането на бомбандировките в София.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "Николай Николов":

  Не забравяй, че Радев със сигурност няма да пропусне да раздуха новината достатъчно публично. Дано да докарат до приватизация на летището, после да падат от власт колкото си искат.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

  В 10-ката!

  С 8-10 самолета или без тях - все тая. Най-интересното е, че агенция за военна сътрудничество на САЩ казва абсолютно същото - "сделката не променя стартегическото разпределение на силите в региона".

  Ама като имаме някой друг излишен милиард - що да не ни ги продадат?

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Изобщо при Тръмп САЩ започнаха да изграят много мръсно. Хърватите купиха за 500 милиона стари израелски Ф-16, но САЩ забрани на Израел да извърши доставката. Щото било "нелоялна конкуренция". С други думи - подбивали цената.

  Та значи съюзниците са си съюзници, ама САЩ иска да продаде стоката си на възможно най-висока цена.

  С такива съюзници май нямаме нужда от врагове.

  Швеция такива номера няма да прави - те си знаят, че са малък играч и се опитват да сътрудничат, а не да подливат вода.

  Затова Грипен-ите са съвместими както с американско оръжие, така и с европейско и израелско.

  Но ако купиш Ф-16 - гориш. Ще трябва да плащаш на САЩ за всяко болтче - на цената, която те самите ти определят. Няма не искам, няма не мога. Иначе просто може да паркираш самолетите и да забравиш за тях.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "Николай Николов":

  Никой няма право да се сърди на хората, които си следват интереса. САЩ са в правото си да използват силата и влиянието си в полза на икономиката си. Проблемът е в държавите, които не се борят за своите интереси. Например България. В случая и Хърватска.

  Като не може самолети за 500 млн., строй си магистрали, бе! Кой ще ти каже нещо? Повиши учителските заплати, няма как да сбъркаш. САЩ пак са с пръст в устата. Като не ти изнасят условията, сменяш играта. Това правило е общовалидно - от преговори, та до личния живот.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  А, и нещо друго: нали големия зор за тези самолети беше, за да избегнем ер полисинга?!

  "Понастоящем България разчита на Съединените щати и Обединеното кралство за съвместен ер полисинг", се отбелязва също в съобщението на агенцията.

  Значи ние така и така сме в процедурата, но продължаваме да бързаме да кихнем едни милиарди за едни самолети. Не, че се надпреварва някой да прави рейдове във въздушното ни пространство...

 • 10
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#6] от "Николай Николов":

  Ся, ако не купим тези BMV "тройка" модел 2019 г....парите ще ги дадем за потдръжка на старите Москвичи и ЗАЗ-ки от 70-те години! Не манипулирайте!
  Цената е за самолети, резервни двигатели, радари, пълен комплект въоръжение- ракети, снаряди, бомби.... хангари, наземна логистика с комуникационен център, компютри, радио, радари.....колко комплекта въоръжение не знам, но са поне 3-5 комплекта бойни и учебни боеприпаси.
  По- ниската цена на Грипен е само за летящото крило с двигателя!!! Ако искаме боен радар, въоръжение, ракети, наземно управление цената става по-висока от Ф-ките.Грипен са готови да ни продадат евтино и самолети с едно крило, само да купим!!! Същото иска и червеният президент!!!
  Хамериканците отказват да ни продадат Мерцедес но с три гуми, за да е по-евтино! Затова дават разрешение за цена с две резервни колела, ако искаме.
  Цената ще е около 1,2 млрд$ което е 2,06 млрд лв.
  Днес сме 2019 г, тази покупка ще определи бъдещето на България в следващите 60-80 години! Ако се връщаме в състава на руската империя, да не купуваме. Ако ще ставаме част от цивилизования свят да купуваме.
  Това е. Лека вечер.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал