Прократурата откри данни за престъпление при платените в повече партийни субсидии

В парламента спешно разглеждат законопроект на кабинета, с който да се върнат надплатените пари за последните три години

Прокуратурата започва разследване на служители на Министерството на финансите, които са отговорни за изплащането на държавни субсидии на партиите в размер повече от 11 лева на глас, което според държавното обвинение е закононарушение. Същевременно в писмо до министъра на финансите прокуратурата иска от него да "предприеме незабавни действия в рамките на закона за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите политически партии и коалиции" за последните три години – периода от 26 май 2016 г. до днешна дата.

Това става ясно от съобщение на Върховната касационна прокуратура от днес, няколко часа преди заседанието на парламентарната правна комисия по спешно внесения от правителството проект за промени в Закона за политическите партии. В него, освен някои корекции в механизма на изчисляване на субсидиите за партиите, е записана и преходна разпоредба, която изрично предвижда, че изплатените годишни държавни субсидии на партиите и коалициите за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон, се преизчисляват по новия ред, но надвзетите суми за този тригодишен период няма да се възстановяват от сметките им, а ще се приспадат от следващите траншове. Само когато следващите траншове са недостатъчни или пък съответната партия е загубила право на държавна субсидия, тогава тя ще трябва да възстанови надвзетото.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  - Извинете, в сметката ми пише АММ. Какво е това?
  - Съкращение на услугата.
  - Ама какво значи това съкращение?
  - Ако мине, мине

  Нередност?
 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  Ха сега пък вие, престъпление! И чий е бол "гениалният" замисъл?
  На мен не ми се вярва да е замисъл на финансов министър, който и да е той, харесван или не харесван, трудно би раздавал пари над определените по закон.
  А дали инициатор не е напусналият всички постове Цветанов?
  Предположение, пък било то и необосновано.

  Нередност?
Нов коментар