Президентът настоява за преки доставки на газ от Русия

Това казва Румен Радев в интервю за ТАСС преди срещата си с Владимир Путин утре в Санкт Петербург

"От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва, както и традиционният богослужебен език", казва Румен Радев пред ТАСС. Темата явно е препратка към едно изказване на Владимир Путин от 24 май 2017 г., че "славянската азбука е дошла от македонските земи"
"От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва, както и традиционният богослужебен език", казва Румен Радев пред ТАСС. Темата явно е препратка към едно изказване на Владимир Путин от 24 май 2017 г., че "славянската азбука е дошла от македонските земи"    ©  Юлия Лазарова
"От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва, както и традиционният богослужебен език", казва Румен Радев пред ТАСС. Темата явно е препратка към едно изказване на Владимир Путин от 24 май 2017 г., че "славянската азбука е дошла от македонските земи"
"От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва, както и традиционният богослужебен език", казва Румен Радев пред ТАСС. Темата явно е препратка към едно изказване на Владимир Путин от 24 май 2017 г., че "славянската азбука е дошла от македонските земи"    ©  Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев настоява за преки доставки на руски газ до България. Това става ясно от негово интервю за агенция ТАСС, разпространено от "Дондуков" 2 в сряда. В четвъртък държавният глава ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург. Радев ще участва в Петербургския международен икономически форум, който се провежда от 6 до 8 юни 2019 г.

Турски поток, АЕЦ "Белене" и още нещо

"Що се отнася до перспективата, неведнъж съм казвал, че най-надеждни и най-изгодни икономически са преките доставки. От тази гледна точка логичният избор за увеличаването на доставките на руски газ през Черно море се явява газопровод до територията на България". Това заявява Румен Радев в отговор на въпрос за продължаването на Турски поток. "Капитал" потвърди, че става дума за директни доставки, а не за отклонението на мрежата от Турция към България до Сърбия.

Идеята напомня на спрения проект за "Южен поток", който не беше осъществен, защото не отговаряше на правилата на ЕС. Изграждането му на теория е възможно. В края на март се разбра, че българският държавен газов оператор "Булгартрансгаз" възнамерява да реализира газопровод между Варна и Оряхово. Съоръжението е включено в новия 10-годишен план за развитие на газовата мрежа в страната, който обхваща периода 2019 – 2028 г.

Според плана бъдещата газова тръба, която на практика е комбинация от "Южен поток" и "Набуко", трябва да бъде готова през 2025 г. Тя е описана като втора част от проекта за газов хъб "Балкан" и прогнозната й стойност е 1.78 млрд. евро, или близо 3.5 млрд. лв., като в сумата е включена и модернизацията на съществуващи обекти. Записано е, че необходимото финансиране ще се осигури със собствени средства и заеми, но досега няма яснота какви количества природен газ ще се транспортират през нея и откъде ще идват те.

Интервюто за ТАСС, в което се засягат още теми като членството на Северна Македония в НАТО, сътрудничеството на България с Русия въпреки санкциите, включително и в поддръжката на въоръжението за армията, и АЕЦ "Белене", идва ден преди срещата на Радев с Путин. Това ще е втори разговор между двамата - първият беше през май м.г. "През 2018 г. ние с президента Путин възстановихме диалога на най-високо ниво сред десетилетно прекъсване. Нашите правителства са длъжни да дадат на този диалог материално изражение. Струва ми се, че с Путин споделяме тази надежда. Фактът, че се срещаме за втори път в рамките на такъв къс срок внася нова динамика в нашите отношения", казва пред руските журналисти българският държавен глава.

Той ще пътува до Санкт Петербург, където от утре до събота се провежда Петербургският международен икономически форум. Програмата за седмицата на Радев е напрегната, защото днес (сряда) той е в Словения като участник в иницативата "Три морета". В т.нар. президентски панел в дискусиите трябва да се включи и министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери. Темата е за предизвикателства пред ЕС в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Пред ТАСС Радев казва още - "убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена". Все пак държавният глава припомня, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна. "Постигането на напредък по това условие е в интерес както на ЕС, така и на Русия", твърди той.

Що се отнася до строежа на АЕЦ "Белене" - "според мен той е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци. А и развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. Но за неговата реализация са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки", коментира Румен Радев.

Геополитически притеснения

Президентът отговаря и на няколко външнополитически въпроси. Един от тях е срещу кого е насочено разширяването на НАТО и дали наистина България мисли, че Русия е заплаха за сигурността й. "Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове", казва Радев. Според него "членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион". Присъединяването на Северна Македония към пакта няма как да е заплаха за някого.

На запитване дали ще продължи сътрудничеството на България с Русия в авиацията и въоръжените сили, Румен Радев казва, че "отделените средства от българското правителство са недостатъчни за финансиране на цялостно превъоръжаване на въоръжените сили, а това означава едно – взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържането на наличното ни въоръжение. Даже и при придобиване на нова техника по стартиралите проекти ще е необходимо технологично време за усвояването й, през което трябва да се поддържа съществуващото въоръжение и техника. Авиацията няма да бъде изключение от тези процеси."

Държавният глава има коментар и за по-глобалното развитие. Според него неустойчивостта на международните отношения се дължи на това, че глобализацията е направила по-видими разликите в развитието на различните световни политически и икономически центрове. "Кой би предположил, че Китай днес ще бъде главният носител и опора на идеята за свободна световна търговия, а САЩ ще налагат протекционистки мерки и санкции? Кой би предположил, че икономическата тежест на световния капитализъм ще се пренесе от Западна Европа и Северна Америка към Източна Азия. Кой би предположил, че на Стария континент отново ще водим борба срещу неофашизма и ксенофобията?", възкликва Радев.