Koй е по-популист: Борисов предложи рязко свиване на парите за партиите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Koй е по-популист: Борисов предложи рязко свиване на парите за партиите

По предложение на Бойко Борисов правителството предложи актуализация на бюджета, за да се намалят парите за партиите

Koй е по-популист: Борисов предложи рязко свиване на парите за партиите

ГЕРБ предложи спешна актуализация на бюджета, за да намали драстично парите на партиите още от 1 юли

Елена Старидолска
5729 прочитания

По предложение на Бойко Борисов правителството предложи актуализация на бюджета, за да се намалят парите за партиите

© Анелия Николова


С взаимни обвинения в популизъм премина днешният парламентарен ден в Народното събрание. Той започна с инициативата на ГЕРБ да внесе предложение за драстично намаление на партийните субсидии от 11 лева на 1 лев на получен глас на последните парламентарни избори. Идеята под форма на актуализация на бюджета беше представена лично от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който сутринта свика на заседание парламентарната група на ГЕРБ. Той иска решението да е факт бързо, за да влезе в сила от началото на юли. "Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години. Как ще плащат на социолози, на политолози", каза той, след като стана ясно, че осъзнава, че "партиите ще станат собственост на бизнесмените".

По-късно през деня току що внесеният законопроект спешно мина и през бюджетната комисия, където включително и представителите на ГЕРБ изразиха надежда, че той няма да мине на второ четене в този вид, но гласуваха за него. Против бяха от ДПС, а БСП участва само в дискусиите.

В същия ден в парламента беше гласувана на първо четене и промяна в Закона за политическите партии, която предвижда партиите с държавни субсидии да върнат на бюджета надвзетите в повече суми от над 14,5 млн. лева за последните три години. Първите удръжки ще бъдат направени от траншовете за второто тримесечие на годината, които все още не са преведени на централите. По закон държавните пари за правоимащите партии се изплащат на четири транша годишно - на всяко тримесечие.

Според зам.-министъра на финансите Росица Велкова средствата за втората половина на 2019 г., които ще останат за субсидия на партиите, ще бъдат в размер на 1 406 402 лв., като се икономисат 14 640 020 лв. от сега предвидените. В годишен размер икономията ще бъде над 29 млн. лв. заради преизчислението, което ще се направи заради грешката в изплащането на парите досега. Бойко Борисов обяви, че парите, които ще се спестят, ще бъдат дадени за строителство на детски градини.

"Съчетаването на двата проекта означава политическа смърт", каза в прав текст пред бюджетната комисия Николай Александров от "Атака". На същата позиция бяха на практика всички присъстващи, но при гласуването представителите на ГЕРБ и "Воля", както и самият Александров подкрепиха актуализацията. БСП не участваха в гласуването, както и Йордан Апостолов от НФСБ, а Йордан Цонев от ДПС гласува против.

Пари от бюджета получават всички партии в парламента, както и тези извън Народното събрание, които са взели поне 1% от гласовете на последните парламентарни избори. В момента това е само формацията "Възраждане". В Закона за политическите партии е предвидено, че те получават годишна държавна субсидия въз основа на гласовете, подадени за тях на последния парламентарен вот. "Цената" на един глас се определя ежегодно в бюджетния закон за съответната година. През последните години тя неизменно е 11 лева на глас.

Скандалът около партийните субсидии се разрази в седмицата преди изборите за Европейски парламент, когато шоуменът Слави Трифонов в своето предаване обяви, че през последните години Министерството на финансите е превеждало по-голяма сума на партиите като държавна субсидия. Оказва се, че те са получавали по 13.23 лв. на глас вместо по 11 лева. Причината е, че общата сума за партийните субсидии е определяна въз основа на всички действителни гласове за партии и коалиции, подадени на последните парламентарни избори, а не само на тези, подадени за "правоимащите" партии. В сметката са включени даже и гласовете "Не подкрепям никого". Тази обща сума е разпределена пропорционално само между правоимащите партии. Така за последните три години след 26 май 2016 г. под форма на държавни субсидии на правоимащите формации са разпределени над 14.5 млн. лв. повече, отколкото те биха получили, ако подадените за тях гласове се умножат по 11 лева.

Реакциите

"Предаването беше катализатор на дебата за субсидията въобще", каза вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя припомни, че на референдума, иницииран от Трифонов през 2016 г., повечето участници са подкрепили субсидията за партиите да стане един лев, но нито една формация не е внесла такова предложение в парламента - въпреки че много обещаваха. Според Стоянова неизменно позицията на ГЕРБ в дискусиите през годините е била, че субсидията е необходима, за да има политически партии, "това е гаранция те да съществуват и да се борят за идеите си". "Аз нямам друго разбиране", каза тя, но въпреки това подкрепи актуализацията на бюджета. Според нея "за съжаление дивият популизъм, който обхвана системни партии като БСП, изключително нагнети общественото мнение. Почувствахме се длъжни да отговорим, защото обратното води до негативно отношение към партиите". Тя се надява всъщност между двете четения на текста да се стигне до "единно решение как демокрацията да функционира, подпомогната от държавата".

Всъщност представители на ГЕРБ се надяват, без да го казват официално, че опозицията ще гласува срещу намаляването на субсидията. Засега това е ясно за ДПС. Йордан Цонев заяви, че позицията на групата е неизменна от 2001 г. насам и тя е, че партиите или се финансират от бюджета, или от олигарси. "Трети вариант няма, другото са лъжи за пред обществото. Всяка спекулация по тази тема е популизъм, заради който българската демокрация ще плати тежка цена. Това означава тотална зависимост на партиите от олигарсите и сенчестия бизнес." Цанев обърна внимание и на това, че заради наслагването с другите промени в Закона за политическите партии държавната субсидия на практика се занулява.

БСП ще измисли каква позиция да заеме на заседание на Националния съвет в събота. Според Румен Гечев предложението на Борисов е кризисен PR заради критичния европейски доклад - Европейски семестър 2019 г., от сряда. Той разтълкува посланията към България в него като "никакъв Шенген, никакъв банков съюз". И на свой ред каза, че е оторизиран да предложи парите, които партиите са получили от държавата и не са похарчили към 3 юни, да бъдат върнати в бюджета.

Николай Александров от "Атака" също излезе с ексцентрично предложение. Според него, тъй като най-големите разходи на партиите са за медийно участие в кампаниите, то всички медии - обществени и частни, трябва да бъдат задължени да дават равна трибуна на всеки политически играч. ДПС също не остана по-назад. Според Йордан Цонев Бойко Борисов бил казал, че със спестените средства не само ще се строят детски градини, но и таксите за тях ще отпаднат - нещо, за което говори депутатът Делян Пеевски миналата седмица, когато се появи в парламента след две години отсъствие от работа.

Йордан Апостолов от НФСБ беше откровен в коментара си за актуализацията на бюджета - "див популизъм, където е един лев, там е и нула". Според него "слагаме един лев, за да удовлетворим капризите на някого си".

Как се финансират партиите

Българското законодателство позволява партиите да получават пари от членски внос и дарения. Те обаче могат да са само от физически лица, не и от фирми, нито от неправителствени организации. Не се допуска финансиране и от чужди фондации или компании. Освен това годишно един дарител може да даде не повече от 10 000 лв. Партиите нямат право на стопанска дейност, нито да отдават имоти под наем. Строго погледнато, те не могат да финансират и телевизии, и вестници, но го правят през фондации.

Тези правила важат за всички, а формациите, които са парламентарно представени или получат над 1% от гласовете на последните избори, имат право и на държавно финансиране. Те могат да получат и на минимален наем помещения от държавата за офиси. През 2018 г. например БСП отдели за партийната телевизия 2 млн. лв. Ако се приеме предложението за един лев на глас, социалистите ще получават годишно от държавата по-малко от 1 млн.лв.

Системата позволява на по-големите партии като ГЕРБ и БСП да разполагат със сравнително големи бюджети, тъй като те концентрират голяма маса от гласовете на изборите. Това поставя в неизгодно положение по-малките или новопоявили се политически играчи. В същото време няма критерии, по които да се определя конкретната сума, която държавата определя за всеки спечелен глас. В Германия, която често е давана за пример в периодично възобновяващите се дискусии, има сложен механизъм - държавата финансира партиите в парламента или тези, спечелили определена подкрепа на местни избори с пари на глас, но до определен таван. В същото време тя отпуска допълнителни средства за всяко привлечено финансиране от дарения или членски внос, както и осигурява пари за политическо обучение. Освен това спонсорирането от юридически лица не е забранено. Повече по темата за финансирането в Германия може да се прочете на сайта на "Отворен парламент".

Досега единственият, който е внасял в парламента предложение за премахване на държавната субсидия за партиите, е бившият депутат от "Атака" Минчо Христов. Той се яви като независим кандидат на последните избори за Европейски парламент, като единствените средства, които е получил, са били 5000 лв. за т.нар. медийни пакети, определяни от ЦИК. Той обаче от години води собствено предаване в Тв "Евроком". В сметката му е имало нула лева, каза той пред "Капитал", като продължава да твърди, че е възможно да се направи кампания и почти без пари. Христов получи 22 992 гласа - повече от тези за "Атака" и НФСБ например.

С взаимни обвинения в популизъм премина днешният парламентарен ден в Народното събрание. Той започна с инициативата на ГЕРБ да внесе предложение за драстично намаление на партийните субсидии от 11 лева на 1 лев на получен глас на последните парламентарни избори. Идеята под форма на актуализация на бюджета беше представена лично от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който сутринта свика на заседание парламентарната група на ГЕРБ. Той иска решението да е факт бързо, за да влезе в сила от началото на юли. "Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години. Как ще плащат на социолози, на политолози", каза той, след като стана ясно, че осъзнава, че "партиите ще станат собственост на бизнесмените".

По-късно през деня току що внесеният законопроект спешно мина и през бюджетната комисия, където включително и представителите на ГЕРБ изразиха надежда, че той няма да мине на второ четене в този вид, но гласуваха за него. Против бяха от ДПС, а БСП участва само в дискусиите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Вече границите между Борисовия популизъм и това, на което хората му викат идиотия, са размити.

  Преди две години и половина два милиона и половина българи заявихме, че субсидията за партиите трябва да стане 1 лв!
  Гробовно мълчание откъм партиите! И нищо!
  Сега единият от Тримата шишшовци го каза като своя хрумка и подведомствените му с лъчезарни лица взеха да обясняват колко мъдър и далновиден е любимият им вожд. Пхенян някакъв!

  Хрумката на Борисов има доста плитки цели:

  1. Спасяване главата на Горанов, който е новата лява ръка на Борисов след като дясната (Цветанов) видимо атрофира. Скандалът с 13-те лв е логично да изхвърли на бунището Горанов, защото е съставял три държавни бюджета в нарушение на законовите изискванията. Ама любимият вожд мисли друго...

  2. Герб сластват във властта цели 11 г. Заформили са не кръгове, а цели многоетажни кръгови от корпорации, фирми и фирмички, поставени във властова зависимост - това, на което по света и в докладите на ЕС му викат корупция. Недостиг на парични потоци "нагоре" няма. И това е най-видимо от жизнения стандарт на гербавата върхушка: частни асансьори, частни СПА комплекси по покривите, апартаменти колкото Южния парк и т.н.

  В този смисъл Герб от държавна субсидия отдавна нужда няма. Драмата им е, че корупционните парични потоци се направляват от изпадналия в немилост Цветанов и един Господ знае за едно известно време, докато се изчегърта той от командването на шлюзовете, накъде ще кривнат парите;

  3. Борисовият ход с единия лев е откровен и неотразим удар единствено срещу БСП, защото от партиите те са бедните: патриотите от паспортите са понатрупали (Апропо - какво стана с ония войводи, дето продаваха гражданство? Да не чакаме да ги настъпи давност?), ДПС са рахат в своите феодални владения. Марешки? Да целува ръка, че още е на свобода...

  Червените няма как да се изрепчат на волята на 2,5 млн гласоподаватели, които - ако ни попитат отново - бихме забранили и политическите партии, както го направи царят след 19 май 1934 г. и се рахатяса, а България постигна най-високите си икономически показатели.

  Забраната на партиите ще си остане блян. Уви!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Засега това е ясно за ДПС. Йордан Цонев заяви, че позицията на групата е неизменна от 2001 г. насам и тя е, че партиите или се финансират от бюджета, или от олигарси."

  Това от партията, дето си призна за "обръчите от фирми". Наглост отвсякъде.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK