Колко ще ни глоби фонд "Земеделие"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко ще ни глоби фонд "Земеделие"

Нелегитимната методика, по която се глобяват нарушители, е приета от фонд "Земеделие", когато го управляваше Румен Порожанов.

Колко ще ни глоби фонд "Земеделие"

Спешни законодателни промени с обратно действие ще се опитат да спрат отмяна на санкции по европроекти

Деница Ватева
9598 прочитания

Нелегитимната методика, по която се глобяват нарушители, е приета от фонд "Земеделие", когато го управляваше Румен Порожанов.

© Цветелина Белутова


Темата накратко
  • Съдът обяви за нищожна методиката, по която фонд "Земеделие" налага санкции за европроекти.
  • Депутати се опитват да избегнат риска те да останат за сметка на данъкоплатците чрез закон с обратно действие
  • Година и половина преди края на на настоящата програма за селските райони няма наложена нито една глоба

Единайсет милиона евро. Толкова според фонд "Земеделие" са глобите, налагани от институцията през последните години по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с европейски пари. Само преди седмица Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна методиката, чрез която са налагани тези санкции, заради абсурдната процедура, по която тя е била приета. Това отваря вратата на всеки глобен нарушител да си поиска парите обратно, като вече дори има анулирани глоби. След като проблемът стигна до медиите, кризисният план на управляващите за излизането от конфузната ситуация се оказаха скоростни промени в законодателството, които въвеждат правила със задна дата. И които породиха нови съмнения дали също няма да се окажат порочни.

Има няколко висящи въпроса около поредната каша, която фонд "Земеделие" успя да забърка. Първо, 11 млн. евро изглеждат малка сума на фона на съмненията за порочни проекти, в символ на които се превърнаха "личните" къщи за гости, строени по предишната програма до 2013 г. Има опасност по-сериозна сума пари да се окажат висящи на сметката на данъкоплатците. Второ, не по-малко изненадващ е фактът, че само година и половина преди края на настоящата програма по нея няма наложена нито една подобна санкция.

Във вихъра на скандалите

През последния месец фонд "Земеделие" се превърна в нарицателно за отчайващо слаб контрол - след като медийни разследвания показаха, че със субсидии от програмата за селските райони до 2013 г. са строени къщи за гости, които обаче, вместо да работят като туристически обекти, се ползват за частни домове и вили. Но това съвсем не се оказа единственият скандал, в който тази институция има главна роля.

В средата на миналата седмица петчленен състав на ВАС окончателно обяви за нищожна методиката, по която са налагани глоби за нарушения и по предишната, и по сегашната ПРСР заради порочния начин, по който е била приета. Оказа се, че въпросният документ е издаден от директора на фонд "Земеделие", без той въобще да има законово правомощие за това, а освен това не е публикуван и в Държавен вестник. Абсурдът е дотолкова голям, че дори не може да се установи кога точно е приет документът, тъй като няма дата и подпис. Така в публичното пространство се появиха две версии: според официалната на фонд "Земеделие" методиката е действала от средата на 2016 г., а според друга - от ноември 2015 г., тъй като оттогава датира създаването на екселския файл с нея, качен на сайта на институцията. По това време директор на фонд "Земеделие" е Румен Порожанов, който до неотдавна беше земеделски министър в настоящия кабинет, но подаде оставка в средата на май.

Решението на съда дава възможност на всеки глобен на базата на отменената методика да си поиска парите обратно. Те вече са удържани, върнати в бюджета на програмата и разпределени отново по други проекти.

Според юрисконсулта, представлявал фонд "Земеделие" в едно заведените дела с тази цел, става въпрос за "финансови средства в огромен размер, които вече са били обект на финансова корекция, наложена от изпълнителния директор с индивидуални административни актове, включително като се е позовал в тях на процесната методика". Въпросните средства в огромен размер според информацията на фонда са 11 млн. евро. В отговор на запитване от институцията съобщиха, че това е размерът на санкциите, наложени по въпросната методика.

Оказа се обаче, че те са само по предходната програма за развитие на селските райони, която завърши през 2013 г. От отговорите, които фондът изпрати до "Капитал", става ясно, че по действащата в момента ПРСР няма наложени глоби, тъй като това ставало след окончателното изплащане на субсидията за проектите в периода на т.нар. мониторинг, а "основната част" от тях "още са в период на изпълнение или преди плащане". Само по себе си това твърдение е доста стряскащо свидетелство за темпото, с което се усвояват евросредствата в тази институция. Програмата за развитие на селските райони е за периода 2014 - 2020 г. и така излиза, че година и половина преди края й огромна част от стотиците проекти по нея не са изпълнени и разплатени.

Скоростни и спорни промени

Окончателното решение на съда за отмяна на методиката за налагане на санкции е от 29 май, но сигнали за този логичен изход е имало доста преди това. Още в края на 2018 г. тричленен състав на ВАС я обявява за нищожна заради редица пороци. През април миналата година по информация на "Медиапул" съдът е решил окончателно дело в полза на компанията "Ейдън 1", която е глобена от фонд "Земеделие" по проект за къща за гости в село Драговщица, тъй като не са постигнати 98% от заложените приходи в бизнес плана (най-вероятно не е приемала туристи). Дружеството е атакувало санкцията заради методиката, по която е наложена, а съдът я е приел за нелегитимна, тъй като не е била обнародвана в Държавен вестник. И въпреки че оттогава е миналата цяла година, не са били предприети мерки за промяна на документа.

До миналата седмица, когато след окончателното обявяване на нищожността му депутати от ГЕРБ решиха да поправят огромния гаф със спешни поправки в законодателството, които се движат необичайно бързо в парламента и тълкуванията на които са доста противоречиви.

Само два дни след оповестеното решение на ВАС председателят на парламентарната комисия по земеделие Мария Белова (ГЕРБ) заедно с други депутати от партията внесоха поправки в Закона за подпомагането на земеделските производители, които за общо три работни дни бяха разгледани на първо четене в парламентарната комисия по земеделие и в пленарна зала. Обичайният срок в парламентарния правилник от 14 дни, в които народните представители могат да внасят корекции между двете четения, в този случай е съкратен на пет, тоест предложения ще се събират до 10 юни. По неофициална информация идеята е въпросните предложения да бъдат гледани в земеделската комисия веднага след това - в останалите работни дни до края на следващата седмица.

Освен че се движат с изключителна скорост, предлаганите промени се оказват и спорни дори за част от гласуващите ги народни представители. Текстовете най-общо предвиждат да се овласти директорът на фонд "Земеделие" да издава методика за налагане на санкции, както и да издава актове за публични държавни вземания, чието обжалване в съда не отменя изпълнението им. Предвижда се и възможност той да може да делегира на своите заместници и директорите на областни структури на фонда също да издават актове за нарушения. Но спорният момент се крие в заключителните разпоредби, в които е посочено, че тези поправки важат и за "решения за налагане на финансови корекции и актове за установяване на публични държавни вземания, издадени до влизането в сила на този закон".

На практика това означава, че парламентът се готви да създаде законодателство с обратно действие, включително и за правилото, че директорът на фонда може да делегира правомощия за издаване на актове на свои заместници и областни ръководители в институцията. А според обясненията на ръководителя на правния отдел във фонд "Земеделие" Иван Боянов пред депутатите от земеделската комисия промените ще дадат възможност, ако в следващите месеци има отменени от съда актове на база обявената за нищожна методика, те да бъдат преиздадени по новата методика, която ще се приеме след законовите поправки. Това доведе до коментар от БСП (гласували с "въздържал се"), че "много рядко има законопроекти с обратно действие", а от "Обединени патриоти" (гласували "за") изразиха съмнения дали няма да се стигне до президентско вето или обжалване на текстовете по съдебен ред. От левицата изразиха и съмнения дали въпросната методика трябва да бъде издавана от директора на фонд "Земеделие", а не от министъра на земеделието, който е и управляващ орган на програмата за развитие на селските райони.

Но дори да оправят този батак временно, управляващите няма да успеят да запушат дупката "Земеделие", от която продължават да изтичат парите на данъкоплатците.

Темата накратко
  • Съдът обяви за нищожна методиката, по която фонд "Земеделие" налага санкции за европроекти.
  • Депутати се опитват да избегнат риска те да останат за сметка на данъкоплатците чрез закон с обратно действие
  • Година и половина преди края на на настоящата програма за селските райони няма наложена нито една глоба

Единайсет милиона евро. Толкова според фонд "Земеделие" са глобите, налагани от институцията през последните години по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с европейски пари. Само преди седмица Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна методиката, чрез която са налагани тези санкции, заради абсурдната процедура, по която тя е била приета. Това отваря вратата на всеки глобен нарушител да си поиска парите обратно, като вече дори има анулирани глоби. След като проблемът стигна до медиите, кризисният план на управляващите за излизането от конфузната ситуация се оказаха скоростни промени в законодателството, които въвеждат правила със задна дата. И които породиха нови съмнения дали също няма да се окажат порочни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK